Donosimo detalje: Prošli se tjedan dogodilo čudo u svijetu knjiga

Foto: Promo

VJEROVALI ili ne, u svijetu pjesme postaju popularnije od trilera.

Prošli se tjedan dogodilo čudo u svijetu knjiga. Isti dan objavljene su dvije knjige: novi triler Dana Browna i nova zbirka poezije Rupi Kaur. Čitatelji knjiga možda će prepoznati pojam „efekt Dana Browna“. Naime, svaki put kada ovaj majstor konspiracijskih trilera objavi novu knjigu, prodaja drugih naslova značajno padne. Neki izdavači izbjegavaju objavljivati novitete tijekom cijelog tog mjeseca. No 3.10. ove godine novi roman „Origin“ Dana Browna nije bio na prvom mjestu Amazonove top liste najprodavanijih naslova. Tu poziciju čvrsto je držala knjiga „The Sun and Her Flowers“, drugi proboj pjesništva u mainstream.


 
Kratke pjesme iz dubine duše

Rupi Kaur počela je objavljivati svoje stihove prije nekoliko godina na Instagramu. Jednostavnost i ljepota njezinih riječi probile su se kroz sve predrasude o pjesništvu kao zastarjelom obliku izražavanja. U kombinaciji s vizualnim identitetom autorice, koja je također i fotografkinja te konceptualna umjetnica, uspjeh je bio osiguran. Pokazalo se, sasvim neočekivano, da društvene mreže mogu biti medij za poticanje ne samo čitanja, već i čitanja poezije. Nakon njezinog uspjeha pojavilo se puno „Instapjesnika“ koji postaju najtraženija roba među prestižnim izdavačima.

 
Mlijeko i med potekli su mi s usana...

Rupi je svoju prvu zbirku „Mlijeko i med“ objavila 2014. Otad ta knjiga ne silazi s ljestvica najprodavanijih naslova, a svojim utjecajem na sve generacije žena potaknula je svojevrsnu revoluciju. Polako, ali sigurno, čitatelji su se počeli navikavati na njezin stil koji ne robuje zakonima gramatike, već pročitane riječi u njima odzvanjaju kao njihov vlastit glas koji prvi put dobiva svoj izričaj. Osim pjesama, ponekad u prozi, autorica svojim zbirkama dodaje crteže koji pojačavaju efekt jer su eterični, neposredni i jasni. Ova knjiga svoje hrvatsko izdanje dobit će krajem ovog mjeseca, a spoj poezije i proze koji ćete u njoj pronaći govori o temama preživljavanja, nasilja, zlostavljanja, ljubavi, gubitka i ženstvenosti. Svako od četiri poglavlja ima svoju svrhu, liječi drugačiju bol. Dogodilo se čudo, uživajte u njemu. (Stilus, 129,00 kn)

Više o fenomenalnoj pjesnikinji možete saznati na njezinom Instagramu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.