I bi žena…

Foto: Promo

ŽENA je od davnina pa do današnjeg, suvremenog doba podjednako predmet obožavanja, štovanja i znanstvenih rasprava.

Dan danas povjesničari, filozofi i psihoanalitičari raspravljaju je li prije patrijarhalnih društava bio dominantan onaj matrijarhalni sustav u kojem su dominirale žene. Arheološka nalazišta diljem starog svijeta potvrđju teorije da bi to ipak moglo biti tako. Puno prije uvođenja bračne institucije u civilizacijama, obiteljsko nasljeđe bilo je matrilinearno jer žene su te koje na svijet donose novi život. Prva božanstva bila su upravo ženska što diljem Europe i Azije potvrđuju pronalasci kipića tzv. „Venera“.

Za žene se zna da su izumile poljoprivredu, sva znanja o biljkama prenosile su se s majke na kćeri. I danas je u narodu česta izreka da žena drži tri ugla kuće, a muškarac samo jedan. Žene su opjevane u pjesmama, kazuje se da kada bi žene vladale svijetom Zemlja bi bila puno ljepše mjesto za život. I sama naša Planeta je majka svih živih bića koja majčinskom ljubavi prigrli svako svoje dijete.

Zašto onda kroz cjelokupno društvo od prvih pisanih tragova živimo u patrijarhatu, vladavini muškaraca, u kojem se žene još i dan danas bore za ravnopravnost i istovjetnost položaja u društvu? Povijesno gledajući najveće i najuspješnije ere u ljudskoj povijesti stvorile su žene. Ženska ljepota i um stvarali su neke od najuspješnijih ekonomsko kulturno društvenih epoha, od Kleopatre, Elizabete I., Katarine Velike, Marije Terezije, kraljice Viktorije i drugih. Žene su te koje su ispisale brojne retke junaštva u pričama od biblijskih vremena do danas. Sjetimo se samo starozavjetene biblijske priče o Juditi, legende o Ivani Orleanskoj, tu su i nama bliske Katarina Zrinski i Marija Jurić Zagorka. Sve su one kao i brojne druge žene ostavile neizbrisivi pečat na povijesnoj lenti vremena. Kako to onda da su žene u zapadnom svijetu tek prije manje od stoljeća dobile pravo glasa, nasljeđivanja i još se uvijek bore za ravnopravnost? U nekim dijelovima svijeta još uvijek žena je niže i potlačeno biće. Zašto uopće dozvoljavamo takvu sliku na svijetu kada sav život na zemlji kreće i pokreće žena, majka?

Kao i u brojnim drugim industrijama tako i u industriji mirisa i parfema većinom su žene te koje su bilo kreatorice, bilo izvor za stvaranje i kreiranje, što kao muze u kreativnom nadahnuću, a što prije toga u mirisnim supstancama. Pa upravo one sade ruže, mirisno cvijeće i bilje, one beru plodove i svojim vrijednim rukama tiješte fina ulja poput onog jedinstvenog, mirisnog i zdravog, arganovog.

Stoga Hrvatska Parfemska Kuća ne čeka obilježavanje međunarodnih dana poput Dana žena u ožujku ili svibanjskog Majčinog dana. Žene zavrijeđuju da im se posveti svaki dan u godini. Mi smo upravo za sve te divne žene i majke pripremili poseban tjedan. Pratite Facebook stranice Hrvatske Parfemske Kuće od 27. kolovoza do 02. rujna jer svaki dan poseban je samo za žene. Budite ono što jeste, one koje ste svojim zagrljajem, brigom, majčinskom nježnosti i ljubavi u eri dominacije muškaraca pravi temelj i bedem društva. To je najmanje što zavrjeđujete!

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.