Inspirativni citati deset žena koje mijenjaju svijet

Foto: EPA-EFE

U MINULOM desetljeću dogodili su se brojni prijelomni trenuci kada je u pitanju osnaživanje žena, a globalni projekti poput #MeToo i TimesUp pokrenuli su velike društvene promjene, prenosi Independent.

Aktivistice su pokrenule mnogo značajnih pitanja, poput onih o klimatskim promjenama, obrazovanju, nasilju i oružju. Mnogo je govora koje su održale žene, a koje vrijedi poslušati, a neki od njih slušat će se desetljećima s jednakim zanimanjem.

Povodom Dana žena izdvojili smo deset najboljih citata žena koje mijenjaju svijet iako ih je u stvarnosti puno više:

1. Malala Yousafzai 

"Jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet", rekla je u New Yorku 2013. godine pakistanska aktivistica i najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

2. Michelle Obama

"Kada sam radila kao odvjetnica, kao administratorica na sveučilištu, neprofitna menadžerica, čak i sada kao prva dama, nikada nisam pitala osobu s kojom sam radila da objasni rezultat na testu ili ocjenu u školi. Nikada. Nikada nisam nekome dala posao samo zato što je išao u prestižnu školu umjesto u državnu školu. Nikad. Ono što sam gledala oduvijek je bilo to kakva je tko osoba. Jesi li marljivi radnik? Jesi li pouzdan? Jesi li otvoren za nove vidike? Jesi li izašao svojevoljno služiti drugima? Jesi li pronašao način kako služiti našoj zemlji, bilo u uniformi ili u svojoj zajednici?"  rekla je Michelle 2013. u Kentuckyju.

3. Emma Watson

"Shvatila sam da borba za ženska prava često postaje sinonim za mržnju muškaraca. Ono što sigurno znam je da to mora prestati", izjavila je glumica u Ujedinjenim narodima, u New Yorku 2014. godine.

4. Patricia Arquette

"Svaka žena koja je rodila, svaki građanin ovog naroda, zaslužuje svoja prava. Borile smo se za svačiju ravnopravnost, sada je vrijeme da jednom zauvijek budemo plaćene kao muškarci", rekla je glumica na dodjeli Oscara 2015. godine.

5. Hillary Clinton

"Svi dokazi nam govore da, usprkos preprekama koje i dalje postoje, u povijesti nije bilo boljeg vremena za roditi se kao žena. Međutim, podaci nas dovode do drugog zaključka: da, usprkos svom tom napretku, i dalje nismo dovoljno prisutne", rekla je bivša prva dama SAD-a u New Yorku 2015. godine.

6. Gloria Steinem

"Mi smo ovdje i širom svijeta zbog duboke demokracije koja tvrdi da nećemo biti ušutkani i kontrolirani, da ćemo raditi za svijet u kojem su sve zemlje povezane. Bog je možda u detaljima, ali boginja je u vezama. Mi smo povezani jedni s drugima, gledamo jedni u druge, a ne gore", rekla je američka novinarka i aktivistica prilikom Ženskog marša u Washingtonu 2017. godine.

7. Oprah Winfrey

"Dakle, želim da sve djevojčice i djevojke koje ovo sada gledaju znaju da je novi dan na horizontu! A kad taj novi dan napokon svane, bit će to zbog svih predivnih žena, od kojih su mnoge bile večeras ovdje u ovoj sobi, i nekih fantastičnih muškaraca koji se teško bore postati lideri koji će nas voditi u neko novo doba kada više nitko neće morati reći: 'I ja' ponovo. Hvala vam", izjavila je Oprah na dodjeli Zlatnog globusa 2018.

8. Emma Gonzalez

"Mi govorimo u ime onih koje nema tko čuti, onih koji još uvijek ne mogu govoriti o tome i u ime onih koji nikada više neće govoriti. Mi smo u žalosti, mi smo bijesni i koristimo svoje riječi žestoko i očajno, jer je to jedina stvar koja stoji između nas i ponavljanja ovakvih događaja", izjavila je na Maršu za naše živote u Washingtonu 2018 američka aktivistica.

9. Tarana Burke

"Toliko toga što čujemo o pokretu #MeToo dolazi od loših glumaca i razvratnih pojedinaca, pa se tako čini kao da na položaj moći dolaze samo oni s privilegijom, a to čini one koji nemaju tu privilegiju još ranjivijima. Učitelji i učenici, treneri i sportaši, oni koji provode zakone i građani, roditelji i djeca, sve su to odnosi koji mogu imati nevjerojatnu neravnotežu moći. Tu neravnotežu mijenjamo tako što ćemo govoriti protiv nje i stvarati prostora za istinu o moći. Moramo preusmjeravati svoju djecu i sebe kako bismo shvatili da moć i privilegija nisu nužno loši, već mogu služiti i tome da grade i pomažu. I moramo se ponovo obrazovati kako bismo shvatili da, bez sumnje, svako ljudsko biće ima pravo koračati kroz ovaj život netaknuto, sa svim svojim ljudskim pravima", rekla ja aktivistica za ljudska prava u Washingtonu 2018. godine.

10. Greta Thunberg

"Oči svih budućih generacija su uperene u vas. I ako izaberete iznevjeriti nas, ja vam kažem – nikada vam nećemo oprostiti", izjavila je mlada švedska aktivistica 2019. na sastanku o klimatskim promjenama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.