Interliber specijal: Ultimativni krimići i trileri

EVO nas i u trećem danu Interlibera, a predstavit ćemo obavezne krimiće i trilere. Budući da smo tijekom godine obradili puno knjiga iz žanra, ovdje se osvrćemo na novija izdanja – neka čak imaju premijeru na upravo na sajmu. Vjerujemo da će svaki ljubitelj dobre napetice pronaći nešto za sebe. Zapravo, sigurni smo u to.

Čovjek od krede – C. J. Tudor

Ovaj krimić vrlo efektnog naslova (i primamljive naslovnice!) poigrava se sa starim strahovima školaraca. Ako smo se školske ploče i krede bojali kao mali, sada ćemo ih se bojati još više. A strah se zavukao u domove, u škole, na igrališta i u šumu – strah da vas netko ili nešto stalno promatra. Sve je počelo davne 1986. u zabavnom parku, onog dana kad se dogodila nesreća. Tada je dvanaestogodišnji Eddie upoznao gospodina Hallorana – Čovjeka od krede. On je Eddieju dao ideju o crtanju kredom i ostavljanju tajnih poruka za njegove prijatelje… i bilo je zabavno, sve dok ih jedan čovjek od krede nije odveo do trupla. Trideset godina poslije, Ed vjeruje da je prošlost iza njega, sve dok ne dobije pismo u kojem se nalaze komadić krede i crtež čovječuljka. Jeziv i neobičan roman.  

Sila prirode – Jane Harper

Autoricu smo upoznali prošlogodišnjim velikim hitom „Suša“ koji je osvojio sve moguće i nemoguće nagrade. To nije postigao nekakvim trikom ili spektakularnom originalnošću nego izvrsnim pripovijedanjem i oslanjanjem na klasičnu krimi-radnju smještenu u maleni australski gradić. Ovo je drugi roman autorice u kojem pratimo protagonista Aarona Falka, istražitelja iz Melbournea. U prethodnom se romanu autorica poigrala s miljeom sušnih područja Australije, a ovdje će nas povesti na team-building u prašumu. Da, u Australiji postoje prašume, ni mi nismo bili toga svjesni. Jedna od sudionica tog putovanja nestane te se počinju otkrivati mračne i zlokobne tajne. Prava poslastica za ljubitelje krimića i profinjenog stila pisanja.

Kunem se životom – Sarah Pinborough

Kada je početkom ove godine objavljen prvi triler Sarah Pinborough, svi su ostali u šoku. Šok je, naravno, bio pozitivan, ali zato ne i manje snažan. Kraj njezina romana „Ne vjeruj svojim očima“ samo su rijetki mogli pogoditi, a strani izdavači čak su smislili i posebnu oznaku za njega: #wtfending. Jesen smo dočekali s novim trilerom, a u njemu Sarah metaforički puca iz svih oružja. Nevjerojatna je majstorica obrata i upliva nadnaravnog u svakodnevno. Pridodajmo ovome vrhunsku karakterizaciju likova i jednostavan stil pisanja koji čitatelja ne udaljava od radnje i dobit ćemo siguran hit. Netko živi u laži. Je li to Lisa? Možda Ava, njezina kći? Ili pak Marilyn, najbolja prijateljica? Jedan trenutak zauvijek će promijeniti živote tih triju žena, a tajne koje skrivaju mogle bi ih uništiti.

Ja dobra, ja zla – Ali Land

Ovaj prilično originalan psihotriler izazvao je buru oduševljenja kada je objavljen. Fanovi su se bili spremni okladiti da će po popularnosti stati uz bok „Djevojci u vlaku“ i „Nestaloj“. Iako se to nije dogodilo – rijetke knjige promijene sve iz korijena – prvijenac autorice Ali Land za svaku je preporuku. Pratimo kratak period života djevojke Milly kad stigne u udomiteljsku obitelj. Ondje je završila jer je policiji prijavila vlastitu majku. Doduše, majka je serijski ubojica, ali ipak… Milly se pokušava snaći u „normalnoj“ obitelji, ali prošlost joj visi nad vratom kao giljotina. A tu je i budućnost koja donosi traumu, novih ljudi, nepoznate škole i skorog svjedočenja protiv majke. Kako će se prilagoditi i hoće li uspjeti ostvariti normalan život? Kažu da krv nije vode, i tu se kriju brojni odgovori.

Žena iz snova – Karen Hamilton

Vjerojatno najotkačeniji naslov od svih navedenih. Otkačenost se ispoljava kroz duhoviti i luckasti glas naratorice i glavne protagonistice romana. Juliette je dobila novi posao stjuardese. Njezin je bivši dečko, Nate, pilot u istoj aviokompaniji. Ona njega i dalje jako voli. On za nju ne mari ni koliko je crnog ispod nokta. Juliette, nažalost, nije žena koja odustaje lako od ljubavi. Ona svojeg izabranika prati fizički i online. Ima ključeve njegova stana (ukradene) u koji povremeno odlazi kako bi mu bila blizu i pronjuškala što ima novoga. Njezini su planovi zamršeni i pomno, vrlo pomno, izvedeni. Jer, ona želi samo jedno – udati se za tog pilota i pokazati mu kako je ona savršena žena za njega. Postoji šansa da je sve što si je zamislila potpuno van zdrave pameti, i to čitatelju romana stvara vrhunsko zadovoljstvo. Antijunakinja koju ćete zauvijek zapamtiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.