Knjige koje me inspiriraju: 5 preporuka dizajnera i stilista Roberta Severa

Foto: Privatna fotografija, Promo

POZNATI dizajner i stilist, Robert Sever, već je 15 godina sinonim kvalitete i vrhunske kreativnosti na hrvatskoj modnoj sceni. Inspiraciju za svoje kreacije često pronalazi u ženama te po njima naziva svoje kolekcije. Robert je mnogima od nas nadahnuće u svakodnevnom životu, a mi smo ga kontaktirali i upitali koje su ga knjige dosad motivirale i stimulirale u stvaralačkom procesu. U nastavku su njegove preporuke te vrlo zanimljivi komentari o omiljenim naslovima.
 
1. Sabrane bajke – Hans Christian Andersen 
 
"Od malena mi je ovaj autor jedan od najdražih i vjerujem da sam njegova djela najviše puta ponovno čitao. Često mi se desi da prije spavanja posegnem upravo za ovom knjigom koja me svojom maštovitošću uvijek odvede u neke druge svjetove. Maštovitost je jako bitna stvar u životu svakog pojedinca, a ja osobno radije inspiraciju tražim među knjigama nego na društvenim mrežama. Upravo Andersen svojim bogatim opisima i izmišljenim likovima, pejzažima i dogodovštinama, hrani moju glad za nepoznatim i fantastičnim."
 
 
2. Lovac u žitu – J.D. Salinger 
 
"Holden Caulfield vjerojatno je moj najdraži fiktivni lik, mada se baš ni po čemu nisam mogao poistovjetiti s njim ili s njegovim načinom razmišljanja. Sjajno napisan klasik koji me uvijek navede da razmislim o svojoj trenutnoj životnoj poziciji i o tome zapravo jesam. Obožavam način na koji je glavni junak pripovjedač vlastite priče i kako kroz svoju prizmu vidi svijet oko sebe, vrlo jasno fasciniran, ali i realan u isto vrijeme."
 
 
3. Orlando – Virginia Woolf
 
"Veliki sam obožavatelj djela gospođe Woolf, još od srednje škole kada sam prvi puta pročitao "Svjetionik", kao i "Orlando" koji me potpuno ostavio bez teksta. Roman toka svijesti koji govori o putovanju lika kroz vrijeme, kroz koje on mijenja spol i postaje žena, predivno govori o tome kako društvo različito tretira osobu samo na temelju njezina spola. Odlična tema koja je i danas itekako aktualna jer, još uvijek, nakon toliko godina, živimo u svijetu spolne neravnopravnosti. Virginia Woolf mi je toliko fascinantna kao osoba i kreativac, da sam svojevremeno cijelu kolekciju stvarao inspiriran upravo njome."
 
 
4. Vampir Lestat – Anne Rice
 
"Potpuno fiktivna i izmišljena, priča o ovom romantičnom liku koji prkosi vremenu i sociološkim formama jedna je od meni najdražih. Detaljni opisi kulture, umjetnosti i arhitekture određenog povijesnog vremena odlično se nadopunjuju pričom o "životu" ovog besmrtnog bića koje svojim zgodama vodi čitatelja do vrlo individualnih iskustava. Inače jako volim djela ove autorice koja na vrlo svojstven način spaja fiktivne likove sa stvarnim mjestima i povijesnim događajima."
 
 
 *U nedostatku kvalitetnog originala naslovnice koristili smo verziju koja se odnosi na posljednji nastavak Vampirskih kronika preveden na hrvatski jezik.
 
5. Jakov: "Ja živim" – Nenad Prelog
 
"Vrlo neobična knjiga domaćeg autora koje me je jako inspirirala još u doba kada sam bio tinejdžer i kada sam tragao za nekim prvim odgovorima na životna pitanja. Vrlo zanimljivo pisana, inovativna i progresivna, i dan danas ostavlja dojam na mene, upravo svojim nesvakidašnjim izričajem. Teško je pričati o samom sadržaju ili formi ove knjige jer je pisana na vrlo karakterističan način, gotovo kao apstraktna verzija osobnog dnevnika."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.