Knjige pune tajni: Super romani za ljubitelje mistike, astrologije i tarota

Foto: Instagram, Promo

AKO vas zanimaju tajnovite stvari poput astrologije, tarota i numerologije te vas uvijek nešto vuče da krenete u potragu za skrivenim, vjerojatno ste pročitali koji priručnik o tome. Priručnici su korisni, pomažu da eksperimentirate i sami probate zaviriti ispod površine. No, romanopisci i pjesnici imaju urođeni talenat kojim lako otvaraju, mnogima zatvorena, vrata nevidljivog svijeta. Potrudili smo se pronaći nekoliko romana koji će vas, u tišini vaše sobe, povesti na putovanja s onu stranu sna.
 
1. Noćni cirkus – Erin Morgenstern
 
Mistični element: magični cirkus i tarot
 
Još od djetinjstva, cirkus mnogima predstavlja nešto uzbudljivo, neobično i nepredvidivo. Autorica Erin Morgenstern vrlo dobro razumije mjesto cirkusa u modernoj psihi. Cirkus je sam po sebi magičan – odjednom se stvori, preko noći – pa nestane za nekoliko dana. Tko su ti ljudi? Odakle su došli? Gdje idu? Cirkuske trupu uvijek su obavijene velom tajne. Cirkus stiže bez najave – kao što je prije nekoliko godina stigao ovaj roman i postao moderan klasik magičnog realizma. Noćni cirkus je mračan i blještav, prekrasno napisan i nalik na očaravajući san.
 
 
2. Luminari – Eleanor Catton
 
Mistični element: sudbine likova povezane su horoskopom i kretanjem nebeskih tijela
 
U ovom romanu astrologija nije istaknuta eksplicitno već isprepletenom mrežom sudbina kojima kao da upravljaju nevidljive sile, koje svojom dinamikom neobično podsjećaju na nebesko kretanje zvijezda. Budući da ima više od 700 stranica, možete očekivati jednu zamršenu priču. Proza je vrlo ulaštena što je neobično za ovoliki broj stranica. Čitatelj će se naći u labirintu priča iz života dvanaestorice likova koji su osumnjičeni za ubojstvo. Svakako izdvojite vremena za ovu knjigu – duboka je i čita se polako.
 
 
3. Svjetlo koje ne vidimo – Anthony Doerr
 
Mistični element: mistika je utkana u samo tkivo ove knjige
 
Kao i u Kradljivici knjiga, centralna tema ovog romana sudbine su likova tijekom najveće katastrofe dvadesetog stoljeća – Drugog svjetskog rata. Autor je ovaj roman pisao punih deset godina, a to je rezultiralo prekrasnom prozom koja se može čitati na više razina – kao roman o odrastanju, roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti te kao roman o žrtvovanju. Svaki će čitatelj u njemu pronaći nešto drugo jer ova mitska priča nadilazi žanrove i jednostrane kritičke osvrte. Jedan od najboljih romana u posljednjih nekoliko godina.
 
 
4. Čarobni vrt – Sarah Addison Allen
 
Mistični element: stablo jabuke s čarobnim plodovima, magično ljekovito bilje
 
Claire Waverley vlasnica je malenoga obrta za pripravu i dostavu hrane i zna koja biljka kako može utjecati na onoga tko je konzumira. Koja može pomoći da neke tajne zauvijek ostanu neotkrivene? Koju trebate uzeti kad želite da vas bližnji razumiju? U vrtu je neven koji možzazvati ljubav, maslačak koji potiče vjernost i, naravno, lavanda koja donosi dobro raspoloženje. Ali kao i u rajskom vrtu i u ovom je jabuka koju Claire ne želi dirati. Biljke koje su magične već stoljećima zaokupljaju kolektivnu maštu generacija. Gotovo u svakoj bajci možete pronaći kakvu čarobnu gljivu ili hrast koji govori. Ovo je bajka za odrasle, napisana u tradiciji Alice Hoffman i Angele Carter. Nježna i prekrasna knjiga.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.