Najbolje je, od prirode je

Foto: Promo

AKO do sad niste, usudite se probati prirodnu kozmetiku. Ukoliko se odvažite sami raditi baš sve isljučivo za svoje potrebe, budite svjesni troškova ako recimo želite napraviti svoju domaću kremu. Sastojci su uglavnom u većim pakiranjima dostatnima za kilograme kreme,  a to onda diže cijenu i katkada odvraća od tog nauma. No, ne odustajte tako lako. Sigurno netko u vašoj blizini radi prirodne kreme. Probajte, usudite se. Tko zna, možda vam se dopadne, pokaže se boljim od razvikanih kozmetičkih brandova, pa čak i pomogne u rješavanju nekih kožnih stanja koja niste uspjeli riješiti. Primjerice akne. Čarobnu masku za lice koja doista pomaže  kada su u pitanje akne i prištići nije teško napraviti kod kuće. Uz to, koži daje zdravi sjaj.

Zelena maska za čišćenje lica: zelena glina, ulje kantariona/lavande/čajevca/ i voda to je sve što vam od sastojaka treba. Na dvije jušne žlice gline, staviti do pet kapi nekog od navedenih ulja i dodajte vode toliko da maska bude maziva. Na licu držati od 10 do 15 minuta. Najbolje bi bilo masku stavljati do tri puta na tjedan.

Ako vas muče bore, a vjerujemo da se većina nas i s njima bori, izvrsna je najjednostavnija krema na svijetu, krema od banane.

Krema od banane: Četvrtinu banane, može i onu nešto zreliju zgnječite vilicom ili je izmiksajte u blenderu. Smjesu stavite na lice i držite 15 minuta. Isperite vodom. Banane su savršene za zaglađivanje bora i vraćanje mladolikog izgleda koži.

Nježne i putene usne predivan su ukras na svakome. Naravno da ih raznim balzamima treba hidratizirati i njegovati, no piling vjerovali ili ne doista čini čuda. Ako vam se čini da biste pilingom mogli oštetiti nježnu kožu usana, nemate razloga za brigu. Štoviše, suhe i ispucale usne itekako trebaju njegu pilingom koji će učiniti čuda. Smjesu za to možete vrlo jednostavno napraviti i sami.

Piling za usne: žličica smeđeg šećera, žličica mljevene kave, dvije žlice pirea od bundeve (obiluje vitaminima A i E koji djeluju umirujuće na kožu usana, a pritom je i čine mekšom). Sve to dobro izmiješati. Dodati žlicu kokosovog ulja, žličicu meda, malo muškatnog oraščića i ako imate na vrh žličice karite maslaca. Stavite smjesu na prst ili četkicu i nježno masirajte usne nekoliko sekundi. Isperite i nanesite balzam.

Dobivenu smjesu čuvajte u staklenoj posudici u hladnjaku, da duže traje.

A da bi njega bila kompletna, treba vam i primjeren miris. Najlakše je nanijeti neko mirisno, eterično ulje, no ne može se svako samo tako bezazleno nanositi direktno na kožu. Uglavnom ih treba rijediti nekim baznim uljem poput bademovog.  Ako su čista, vrlo brzo ulaze u kožu, u organizam i neka od tih ulja mogu izazvati negativne posljedice i reakcije. Stoga je možda mudrije birati kvalitetne parfeme.

Ako je parfem skup, ne znači da je kvalitetan. Zato treba čitati deklaracije. Svaka parfemska receptura sadrži čitav niz parfemskih ulja i aditiva. Sva ta ulja nisu jednake kvalitete, kao ni aditivi od kojih neki mogu biti više štetni nego korisni. Zato obratite pozornost kada kupujete parfeme da oni to i budu. Hrvatska Parfemska Kuća prodaje isključivo parfeme, ne parfemske ili mirisne vode (eau de perfume, eau de toilette). Čitajte deklaracije, primjerice ima ih svaki parfem Hrvatske Parfemske Kuće i vodite računa da ima što manje sintetskih sastojaka.

Uživajte u darovima prirode i uvijek kada možete, vodite računa o kvaliteti.