Napokon otkriven krivac za prežderavanje tijekom PMS-a (a evo i kako ga se riješiti)

Foto: 123Rf

TIJEKOM "onih dana u mjesecu" mnoge žene osjećaju nadutost i promjene raspoloženja, a većina priznaje i da se bori s porivom da "stalno nešto jedu". Znanstvenici su sada uspjeli dokazati da je to zapravo posve normalna pojava, a žene u prosjeku tijekom PMS-a unesu i do 500 kalorija dnevno više no ostalih dana u mjesecu.

Prema najnovijim istraživanjima, čini se da je za prekrcavanje slatkišima i ostalom nezdravom hranom kriv hormon sreće, seotonin - koji je ujedno krivac i za promjene raspoloženja. Uz slatkiše koji "popravljaju raspoloženje", slično naizgled čine i ugljikohidrati, što objašnjava zašto vam se tjestenina, kruh i mnoge nezdrave namirnice čine tako primamljivima. No, postoji i zdrava alternativa.

"Pacijentice mi se često žale da tijekom PMS-a ne mogu odoljeti slatkišima i ugljikohidratima. To se događa zato što nivo serotonina pada, što dovodi do nervoze i promjena u raspoloženju. Žitarice, smeđa riđa, batat, sušeno voće, jogurt, grahorice i voće su zdrave alternative kojima bi se tih dana trebalo okrenuti umjesto slatkišima, bijelom kruhu i tjestenini", rekao je njujorški dijetetičar Limor Baum.

Istraživanje koje je proveo National Institute of Nutrition and Food Technology iz Tunisa obuhvatilo je 30 zdravih žena u dobi od 18 do 45 godina, a pokazalo se da žene tijekom PMS-a ne jedu veće obroke, nego jedu više malih obroka. U prosjeku, tijekom tri dana PMS-a prosječna će žena dobiti 0.3 kilograma više no što bi dobila tijekom ostalih dana u mjesecu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.