Naučiti se nositi s majstorima

MAJSTORI u stanu mogu biti noćna mora za ženu, pogotovo ako ne zna kako razgovarati s njima. Tvoje nevine oči koje odaju da nemaš pojma o čemu pričaš mogu potaknuti majstora da se kod tebe zadrži koji dan dulje, i to ti masno naplati. Kako razgovarati s njima objašnjavamo u nastavku.

Znaj što želiš

Ovo zvuči očito, ali kako bi se znala postaviti majstoru, trebaš znati točno što od njega želiš. Onaj čudni zvuk u tvome automobilu može biti mnogo stvari, a serviser ti može zaračunati skupe radove koji možda i nisu potrebni. Slično tome, ako ti trebaju sitni popravci po kući, majstori te mogu navući na to da popraviš još neke stvari koje ti ne trebaju, a troškovi će se znatno povećati. Budi sigurna u to što želiš i nemoj dozvoliti da te preveslaju samo zato što si žensko.
 
Znaj koliko je rada stvarno potrebno

Provjeri sa nekoliko majstora koliko vremena je potrebno da se neki rad izvrši. Ako djeluješ nesigurno, majstori će ti pokušati prodati priču o tome kako se tvoja soba mora krečiti 3 dana, a u tome mogu i uspjeti ako nemaš pojma o tome. Konzultiraj se s nekolicinom njih prije nego što odlučiš koga ćeš angažirati, i nemoj se ustručavati pitati ih zašto nešto traje dulje nego što bi trebalo.
 
Imaj viziju


Ako ne znaš kako bi nešto trebalo izgledati na kraju, teško ćeš znati je li rad dobro obavljen. Često se zna dogoditi da nam majstori loše obave posao, a mi zbog neznanja i pomankanja vizije mislimo kako su posao obavili solidno, dok kod nekog drugog ne vidimo kako bi stvari stvarno trebale izgledati.

Imaj popis materijala i troškova

Od majstora zatraži popis troškova nabave materijala, i provjeri odgovara li materijal koji su kupili onom koji se rekli da će kupiti. Često se dešava da majstori kažu kako će kupiti jednu boju za farbanje zidova, uzmu novac za nju i nazad donesu boju lošije kvalitete, a novac spreme u džep.

Raspitaj se o majstoru


Prije nego što angažiraš majstora, raspitaj se o njemu, i probaj pronaći nekoga za koga provjereno znaš da dobro radi svoj posao. Pitaj prijateljice ili pronađi neku pouzdanu firmu koju možeš provjeriti i na forumima, kako ne bi na slijepo tražila majstore za koje nisi sigurna kako će obaviti posao.

Traži točan opis rezultata

Traži od majstora da ti objasni točno kako će izgledati rad kada bude gotov, kako bi mogla znati što očekivati i prigovarati na kraju. Ako ti se rezultat ne sviđa, nemoj platiti dok ne dogovoriš kako ćete dovesti rezultat do onoga što si zamislila, i nemoj dozvoliti da ti majstor naplati dodatno za nešto što ste dogovorili na početku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.