Foto: Promo
KAŽU da su knjige hrana za mozak i dušu. No, knjige su vrlo različite i dolaze u svim okusima. Neke su, pak, ukusnije od drugih. Ovdje ne govorimo o kuharicama, nego o romanima u kojima hrana i obredi konzumiranja obroka imaju centralno mjesto. Jedna je od odlika dobrog pisca dočarati situaciju drukčiju od one u kojoj se čitatelj trenutačno nalazi, a knjige koje vam donosimo u nastavku teksta odlične su u opisivanju magije koju hrana posjeduje, bez obzira na način na koji se unosi.
2. Okus tuge u torti od limuna – Aimee Bender
Često se kaže da ljubav ide preko želuca. A što je s drugim emocionalnim stanjima? Večer prije svog devetog rođendana Rose Edelstein, pomalo povučena i nezainteresirana djevojčica, zagriza u kolač i iznenada otkriva svoj nadnaravni dar: shvaća da može okusiti majčine osjećaje u torti od limuna. Od tog trenutka pa do kraja života, hrana će za nju biti izazov i prijetnja. Spektakularna, ali tiha knjiga koja hranu povezuje s empatijom. Prava poslastica čak i za zahtjevnije ukuse.
3. Sezona borovnica – Mary Simses
Roman se u originalu zove „The Irresistible Blueberry Bakeshop & Café“ i to nam je već bio odličan aperitiv. Smještena na sjevernu obalu američkog kontinenta, radnja ovog romana sliči na najbolje ljubiće Nicholasa Sparksa – začinjene okusom borovnica. Borovnice su savršene i za oko i za nepce. Prekrasna, zemljana, sočna ljubičasta boja iza koje se skriva okus koji obožavamo, čini borovnice voćem koje osvaja na prvu. Dodajte nježnu obiteljsko-ljubavnu priču i dobili ste dobitnu kombinaciju.
4. Čokolada – Joanne Harris
Niste valjda pomislili da ćemo zaobići klasik svih klasika o hrani? Čokolada započinje dolaskom Vianne Rocher u maleno francusko selo u kojem će otvoriti trgovinu čokoladnih slastica. No, selo je pod utjecajem tradicionalnih vrijednosti i Crkva se boji da će fenomenalni čokoladni proizvodi stanovnike navesti na grijeh. Vrlo brzo postaje jasno da su svi strahovi itekako opravdani. Jedna od najsavršenijih priča o hrani i roman koji je za čokoladu, vjerojatno, učinio više od svih proizvođača zajedno. Ako već niste, pogledajte film istog naslova s genijalnom Juliette Binoche u glavnoj ulozi.
5. Večera s vampirom – Abigail Gibbs
Ovaj roman nema nikakve veze s hranom, ali nam se učinilo zanimljivim završiti listu na ovaj način. Ipak, znamo da su vampiri povezani s tjelesnim užitkom (barem u popularnoj kulturi) te da njihova slina ima opojan učinak na žrtvu. Dakle, htjeli mi to ili ne, opet se vrtimo oko nepca i jezika. Iako hrana u njemu nije bitna, ovaj roman svakako preporučujemo ljubiteljima intrigantnih nadnaravnih priča s daškom romantike. Kad malo razmislimo, dobro je da nije bitna – ne želimo si zamišljati što bi bilo na meniju jednog vampira.