Rouge preporuka: Izvrstan proljetni krimić s hladnog sjevera

Foto: Instagram, Promo

IAKO su po definiciji mračni, kriminalistički romani čitaju se radi opuštanja. Taj paradoks još nitko nije uspio objasniti, ali kada zagusti, mnogi se okreću štivu koje istražuje zločine i tamne strane ljudske psihe. Jedna od teorija zašto tako djeluju uključuje istraživanje koje nam pomaže da stvarnost stavimo u okvire razumljivog, izbjegavajući tako neodređenost kaosa. A vanjski svijet svima nam pruža dovoljno tog drugog. Među najboljim krimićima svakako se nalaze oni skandinavskih autora koji nas, unatoč velikoj produkciji, uspiju iznova iznenaditi. Najnoviji među njima odvija se na mističnom Islandu.

Yrsa Sigurðardóttir (čije prezime je zahtjevno pročitati gotovo isto kao i riješiti zločin) nagrađivana je islandska autorica kriminalističkih romana. Od 2005. do danas objavila je nekoliko samostalnih trilera i serijala, a knjige su joj prevedene na više od trideset jezika. Romanom DNK, prvim u serijalu o dječjoj psihologinji Freyi i detektivu Huldaru, Yrsa je učvrstila status „kraljice islandskog krimića“ i majstorice pripovijedanja.

Evo i kratkog opisa radnje:

Mlada žena brutalno je ubijena u svom domu u Reykjavíku. Jedina je svjedokinja njezina sedmogodišnja kći, koju je policija pronašla kako se skriva ispod kreveta u sobi u kojoj je počinjen zločin. No ona ne želi govoriti o tome. Posve neočekivano promaknut u voditelja ove istrage, detektiv Huldar mora surađivati s psihologinjom Freyom, specijaliziranom za rad s traumatiziranom djecom. Freya, općenito nepovjerljiva prema policiji, a pogotovo prema Huldaru koji joj se u baru lažno predstavio te joj se nije javio nakon što su zajedno proveli noć, nimalo ne skriva svoje nezadovoljstvo tom suradnjom. No odlučna je u namjeri da pod svaku cijenu zaštiti djevojčicu. Uskoro je ubijena i druga žena na jednako brutalan i neuobičajen način. Istodobno jedan radioamater zaprima neobične šifrirane poruke koje opsesivno pokušava odgonetnuti, a kada mu to napokon pođe za rukom, čini se da ga one povezuju s objema žrtvama…

Budući da se radi o prvom dijelu serijala, važno je da autor uspostavi emocionalni odnos likova i čitatelja kako bi ga kasnije mogao produbljivati bez bojazni da će izgubiti publiku. Yrsa je prava majstorica u tome jer se naš par istraživača odmah uvuče pod kožu te nam je stalo saznati što će biti s njima. Iako su na površini različiti, i naoko nekompatibilni, Freya i Huldar razviju se u sjajan tim.

Autorica je u roman unijela dimenziju strave koja se rijetko nalazi izvan horor romana te nas time dodatno drži prikovanima za knjigu.

Tražite li stvarno dobar krimić, vrlo mračne tematike, s ovom knjigom ne možete pogriješiti.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.