Rouge preporuka: Pet najboljih self-help knjiga godine

Foto: Instagram, Promo

KRAJEM godine svi osjećamo pritisak da trebamo napraviti reviziju učinjenog te se odlučiti kako zakoračiti u budućnost.

Poznato je da novogodišnje odluke, poput dijeta, rijetko donose rezultate koje smo, u najboljoj namjeri, zamislili. Tijekom 2018. objavljeno je nekoliko izvrsnih naslova koji će vam pomoći da se okrenete prema unutra, zavirite u svoju dušu, te ondje sami pronađete odgovore na važna pitanja.

Ovo je naš top pet knjiga iz područja self-helpa ili samopomoći. Jedan savjet: ne gledajte na njih kao na „pomoć“ nego kao na poticaj za jednu avanturu koja traje cijeli život.

Kafić na kraju svijeta – John Strelecky

Mali café usred ničega postaje prijelomnica za Johna, marketinškog direktora koji živi u vječnoj žurbi. John se zapravo želi samo kratko odmoriti, ali na jelovniku uz dnevni meni pronalazi i tri pitanja: “Zašto ste ovdje? Bojite li se smrti? Jeste li ispunjeni?” Ta neobična pitanja probude Johnovu znatiželju pa on uz pomoć kuhara, konobarice i jedne gošće pokuša riješiti njihovu tajnu. Pitanja o smislu života u mislima ga odvode iz njegova direktorskog ureda na havajsku obalu, pri čemu mijenja svoj stav prema životu i odnosima te spoznaje koliko čovjek može naučiti od mudre zelene morske kornjače. Njegovo se putovanje pretvara u putovanje u samoga sebe. Iznimno životno, duhovito i nadahnjujuće napisana knjiga.

Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan – Raphaelle Giordano

Knjiga je u Francuskoj ali i u svijetu postala trenutačni bestseler. Radi se o dirljivoj i poučnoj priči o umijeću mijenjanja vlastitog života kako bi se pronašao put blagostanja i sreće. Znamo da će sada mnogi uzdahnuti i pomisliti – ah, zar opet moramo čitati o sreći i pozitivi. Ali ovo je korisna knjiga o dubokim promjenama s kojima će se svatko od nas kad tad morati susresti. Naime – to je život. Promjena. „Camille ima trideset osam godina i tri mjeseca, muža, sina, posao i sve materijalne uvjete za sretan i bezbrižan život. Zašto joj se onda čini da joj sreća curi kroz prste? Ono što želi je biti radosna i sretna, a zna da to ne može postići a da nešto u svom životu ne promjeni. Nakon prometne nezgode slučajno upoznaje Claudea, rutinologa, koji joj svojom jednostavnom metodom pomaže u traganju za srećom i ostvarenjem njenih djetinjih snova.“ Radnja se čini jednostavnom, ali ne dajte da vas to zavara – sreća je istovremeno na dohvat ruke svima nama, ali je samo rijetki uhvate. Ova knjiga već je milijunima pomogla u tome.

Ljubav prema nesavršenom – Haemin Sunim

 

Ova svjetska uspješnica omiljenog zen-budističkog učitelja Haemina Sunima (čije ime doslovno znači „spontana mudrost“), govori o prihvaćanju sebe i pronalaženju svojeg mjesta i svrhe u svijetu. Mnogi od nas na stres i životne nedaće reagiraju povlačenjem i zatvaranjem u sebe, dok se neki previše posvećuju poslu ili nekom zadatku; no nijekanje problema ili pokušaji da zadovoljimo svoju okolinu mogu nas odvesti u tjeskobu ili depresiju, upozorava nas ovaj topli svećenik i učitelj, kojeg u svijetu već nazivaju nasljednikom Thich Nhat Hanha. On nas poziva da postavimo novo pitanje: Je li dovoljno samo postojati? U svojoj predivnoj knjizi dijeli s nama svoje iskustvo i godinama skupljanu mudrost, podsjećajući nas da najprije moramo prihvatiti sebe – u cijelosti, sa svim manama i nesavršenostima – kako bismo od svijeta dobili i dali mu ono najbolje. Kad pronađemo mir u sebi bit ćemo u miru sa svijetom oko sebe.

Ikigai – Hector Garcia i Francesc Miralles

Prema Japancima, svaki čovjek ima neki ikigai, motiv zbog kojega postoji. Neki su ga pronašli i svjesni su svojega ikigaija, drugi ga nose u sebi, ali ga još uvijek traže. Ovo je jedna od tajni stanovnika Okinawe, najdugovječnijega otoka na svijetu, za dug, mladenački i sretan život. U ovoj se knjizi prvi put analiziraju tajne stogodišnjih Japanaca za zdrav i vitalan život, otkrivajući ne samo kako se hrane, kako se kreću, kako rade, kako se povezuju s drugima nego i najbolje čuvanu tajnu – kako pronalaze svoj ikigai koji daje smisao njihovu životu i potiče ih da žive sto godina u punoj formi. Imati jasan i definiran ikigai, veliku strast, nešto je što daje zadovoljstvo, sreću i značenje životu. Misija je ove knjige pomoći vam da pronađete i otkrijete te ključne stvari iz japanske filozofije za postizanje dugovječnog zdravlja tijela, uma i duha.

Moj novi život – Lucia Giovannini

Kakav život doista želimo? Je li naše ponašanje, način na koji razmišljamo i ono što osjećamo, doista najbolje za nas? Ako nismo zadovoljni nekim dijelom svojeg života, možemo ga promijeniti! Često primjećujemo tu mogućnost, ali zbog tisuću razloga propuštamo nešto učiniti. No, radi se o našem životu…

Pretvorite svoje snove u dostižne ciljeve i naučite kako se prilagođavati, a da ne izgubite zacrtani put. Savladajte mehanizme zbog kojih se ne mičete s mjesta jer strah i tjeskoba blokiraju mogućnost vašeg potpunog ostvarenja. Otkrijte bogata iskustva, pouke i životne priče ljudi poput vas koji su se odlučili na promjenu. Lucia Giovannini doktorica je psihologije i psihološkog savjetovanja, a diplomirala je i psihološku antropologiju. Certificirana je voditeljica edukacije po metodi Louise Hay i poučava tehnike disanja i meditacije. Njezin je rad sinergija tehnika tradicionalne psihologije, motivirajuće prakse i drevnih rituala, što njene metode čini jedinstvenima i originalnima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.