Rouge preporuka za vikend: Nova knjiga fenomenalne Rupi Kaur

Instagram, Promo

NAKON planetarno popularne zbirke poetskih zapisa Mlijeko i med, kraljica instagramske poezije vraća se u velikom stilu. Moderno se pjesništvo velikim djelom prebacilo u glazbenu industriju što ne čudi jer ta dva medija prenose poruku velikom i lako pamtljivom lakoćom. Ipak, prije nekoliko se godina, sasvim neočekivano, pojavila Rupi Kaur i poeziji vratila veliko slovo P.
 

Sunce i njeni cvjetovi druga je po redu zbirka kratkih pjesama mlade indijsko-kanadske pjesnikinje i ilustratorice Rupi Kaur. U njima na svoj poseban i vrlo intiman način, Rupi progovara o temama s kojima nas je već upoznala u prvoj knjizi, ali i o nekim novim momentima. Rupi piše isključivo o iskustvu te je bilo za očekivati da će govoriti o onome što proživljava u trenutku pisanja.


 
Kroz pet cjelina koje prate životni ciklus cvijeta – venem, padam, puštam korijenje, rastem i cvatem – vodi nas kroz osjećaje koji ju prožimaju zbog ljubavi, prekida i zlostavljanja. Piše o toksičnim vezama, nesigurnosti, prijevari, osvještavanju gubitka i tuzi, ljepoti i mržnji prema samoj sebi, ali i o izbjeglištvu, privikavanju na strani svijet, smrti, bolesti i snažnim osjećajima prema svojim roditeljima.
 
Kroz pjesme posvećene obitelji, tradiciji i novim počecima u stranom svijetu, dotakla se i teških tema poput stoljetnog ubijanja ženske djece u Indiji. U posljednje dvije cjeline, Rupi će se ipak okrenuti vedrijim temama poput nove ljubavi, novih početaka, osnaživanju položaja žena u društvu s kritičkim komentarima na industriju ljepote koja sustavno uništava sliku koju žene imaju o sebi.

 
U svega nekoliko riječi, Rupi je u stanju reći mnogo toga, prenijeti najsnažniju emociju, potresti vas duboko pa čak i (provjereno) potjerati vam suze na oči. Dvadesetpetogodišnja umjetnica s punim je pravom proglašena pjesničkim fenomenom jer, unatoč činjenici da njezine pjesme nemaju "pravu" formu koju očekujemo od poezije, svakim stihom, svakom mišlju pronalazi nekoga tko je proživio ili proživljava istu stvar. 
 
Iznimno hrabra mlada žena, imigrantica boje kože na koju još uvijek većina svijeta gleda sa zadrškom, usudila se iskoračiti daleko izvan zone komfora i svoje osobno iskustvo, najdublje traume i najiskrenije osjećaje podijeliti sa svijetom. Forma koju je pritom izabrala, ispostavila se najuspješnijom. Rupi je svojim kratkim, ali vrlo rječitim pjesmama, probudila uspavane žene diljem svijeta koje su uvidjele da nisu jedine u svojoj borbi i da se ne trebaju zadovoljiti s manje nego zaslužuju. Zanimljiva "nuspojava" fenomena Rupi Kaur reakcija je muškaraca diljem svijeta koji su, zbog osjećaja koje su u njima izazvale Rupine pjesme, počeli preispitivati svoje postupke i ponašanje prema suprotnom spolu.
 
Nije pretjerivanje uporno spominjanje riječi fenomen i imena Rupi Kaur u istoj rečenici. Na platformama koje su danas najveći pokazatelj globalnog interesa, mlada autorica broji milijune sljedbenika. Ako ste pročitali Mlijeko i med, zasigurno ćete posegnuti i za ovom knjigom. Ako niste, krajnje je vrijeme da upoznate Rupi Kaur i sve blago koje nudi ovom svijetu. A ono je golemo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.