Rouge preporuka za vikend: Odličan chick-lit za sve obožavatelje Instagrama i savršenstva

Foto: Instagram, Promo 

DANAS su svi na društvenim mrežama – Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat samo su neki od medija putem kojih svoj život dijelimo s ostatkom svijeta, ili barem onim dijelom koji nas prati.
 
Putem istih medija i mi pratimo živote drugih osoba, pogotovo slavnih. No jesu li zaista životi, iskustva, fotografije predočene putem društvenih mreža stvarna slika života koji se odvija iza objektiva? Autorica popularne Šopingholičarke, Sophie Kinsella, pozabavila se ovim temama u svom novom romanu, Moj (ne tako) savršeni život.
 
 
Život i posao iz snova
 
Katie Brenner je mlada 'istraživačica tržišta' u velikoj agenciji koja se bavi marketingom i brendiranjem. Ima dvadeset i šest godina i zapravo se bavi ručnim unosom rezultata anketa. U London je došla kako bi ostvarila svoj san i postala netko i nešto u oglašivačkoj industriji, a za to nema boljeg mjesta od kaotične metropole. Za ostvarenje sna spremna je pretrpjeti svašta – šeficu koja je stil ophođenja prema zaposlenicima preuzela iz knjige Vrag nosi Pradu, cimera koji stan zatrpa kutijama punim sirutke u prahu jer je to njegov slijedeći veliki poslovni pothvat, laganje ocu da u Londonu živi bajno kako ne bi brinuo, iako je istina daleko od toga. 
 
Instagram, taj divni Instagram
 
Na Instagramu, njezin je život savršen – prepun fotografija skupih pića koja si sama ne može priuštiti pa ih skrivečki uslika dok je ona koja ih je naručila u toaletu, romantičnih izlazaka sunca iza kojih stoji neprospavana noć zbog brige oko posla te pažljivo namontiranih fotografija raznih uljepšanih događaja. Na Instagramu sve je savršeno. Realnost je drugo – šefica ju ne primjećuje, cimeri ju ignoriraju, a kao ormar za odjeću služi joj mreža za ljuljanje obješena iznad kreveta. Kada iznenada dobije otkaz sa svog posla, Katie će biti shrvana, uvjerena da osoba poput nje može podnijeti samo određenu dozu nepravde. Lažući ocu i maćehi da je na plaćenom dopustu, pristaje doći natrag u Sommerset i pomoći im pokrenuti obiteljski turistički pothvat, takozvani glamp (glamurozni kamp). 
 
Ružno pače postaje labud
 
Tu do izražaja dolaze sve njezine kvalitete i talent za marketinški posao te obiteljski posao dobiva nezamisliv uzlet – bogati klijenti iz cijele Engleske dolaze iskusiti tjedan dana autentičnog seoskog turizma. Ustrajna u nakani da je nastala situacija samo privremena i da će se vratiti u London čim dobije jedan od stotinu poslova za koje je aplicirala, Katie ipak uviđa da joj vođenje obiteljskog posla itekako leži. No, sudbina će umiješati prste kada odmor na farmi rezervira upravo njezina bivša šefica Demetera sa svojom obitelji. Koristeći to što ju dotična uopće ne prepoznaje, Katie će odlučno krenuti u urnebesnu osvetničku misiju kako bi dobila zadovoljštinu za nepravdu koju joj je Demetera nanijela. 
 
Ono što Katie neće očekivati jest da će se Demetera ispod čvrste fasade pokazati potpuno drugačijom osobom od one koja joj je uručila otkaz. Štoviše, sve u što je Katie bila uvjerena u vezi Demetere i njezinog bivšeg poduzeća, pokazat će se sasvim različitim od onoga što će saznati za vrijeme Demeterinog odmora na farmi. Odlučna da postupi ispravno i pravedno, Katie će si za slijedeću misiju uzeti da istinu izgura na vidjelo. U procesu će nehotice otkriti i poneku istinu o sebi, a mogla bi se i zaljubiti.
 
 
Lažni sjaj društvenih mreža
 
Oduvijek su postojale dvije inačice života – onaj koji smo pokazivali "na van" i onaj koji smo držali unutar vlastita četiri zida. Danas je ta praksa dobila i treću dimenziju – život kakav prezentiramo na društvenim mrežama, koji je u većini slučajeva 'upgradeana' verzija onog koji inače koristimo 'na van'. Dodajmo u cijelu priču brojne filtere, Photoshop, nepresušan izvor stihova i citata, nezaobilazne 'hashtagove' i dobivamo savršeni recept za totalno lažni život.
 
Sophie Kinsella odlučila se pozabaviti upravo temom različitih prezentacija života u knjizi "Moj (ne tako) savršen život" i to na sebi svojstven način – pomalo smotana glavna junakinja prepuna mana kojih je itekako svjesna, jedna zamršena ljubavna priča i pregršt smijeha. Tko je upoznao vrckavu Sophie putem njezinih knjiga, zna o čemu pričam. Koliko je zapravo krhka slika života koju dajemo "na van" i dijelimo putem društvenih mreža, pokazala nam je na humorističnom primjeru vrlo ozbiljnih problema s kojima su se susrele Katie i Demetera. Dok Katie muku muči sa smišljanjem savršenog života na Instagramu, Demetera isti privid pokušava održati na poslu i oko njega.
No, kada sloj po sloj otpadne fasada, ono što ostaje zapravo su dva savršeno nesavršena života, toliko stvarna da su deseterostruko vrijednija od namonitranih. Kao i obično, put do tog otkrivenja posut je padovima, nezgodama, smijehom i zadivljujućom količinom blata. Sophie Kinsella još je jednom opravdala svoj status kraljice 'feel good' literature, dodajući još jedan naslov u svoj opus djela kojima ćemo rado pribjeći kada nam zatreba literarna dizalica. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.