Rouge preporuka za vikend: "Učitelj" je šokantan, ali stvarno dobar triler

Foto: Instagram, Promo

U NIZU odličnih trilera ove godine, ovaj je prava bomba.
 
Britanska autorica Katerina Diamond napisala je opak roman koji nije samo krimić. Neočekivano, radnja romana smještena je u Devon u Engleskoj i opisuje istraživanje dvoje detektiva koji pokušavaju rasplesti mrežu monstruoznih zločina. Urbana jeza koja se provlači ovom knjigom u sebi ima nešto vrlo, vrlo stravično. Vjerujte nam, ovo nije štivo za čitatelje slaba srca. 
 
 
Kada jednom prođete kroz vrata pakla, nema povratka
 
Krenimo s početkom knjige i razmišljanjima ravnatelja škole: „Jeffrey Stone pogledom je prešao preko mora malodušnih mladih lica, dok je držao govor prije početka školske godine, povremeno pogledavajući prema gore, u čelični okvir predvorja. U tom trenutku nije mu bilo ni na kraj pameti da će sutra ujutro biti pronađen kako visi s njega obješen za vrat.“ I da, vrlo brzo se to i dogodi. A to je samo prvo od ubojstava koje se krenu nizati jedno za drugim. Isprepletenim poglavljima upoznajemo razne ljude koji su povezani kao misteriozna grupa koja je provodila stravične eksperimente nad mladim ljudima. Svakog od njih očekuje brutalan kraj. Pod brutalan, mislimo, stvarno brutalan. S velikim slovom „B“. Crijeva na sve strane, raskomadana tijela, otrovi, sprave za mučenje. Vrlo kreativno. I svi oni, kada se sretnu s ubojicom, znaju da je prošlost došla na naplatu. Jasno im je da nema povratka pa to niti ne očekuju.
 
 
Odbačeni ljudi, zlostavljanje i potraga za istinom
 
U priču se polako uvodi par detektiva. Adrian Miles, istražitelj je koji je degradiran zbog istrage u koju je uložio puno, ali je propala. Njegova nova partnerica je neugledna Imogen Grey, koja je upravo stigla u grad. Kada se sretnu, oboje znaju da su spojeni kako bi bili kazna samima sebi. Poglavlja iz njihove točke gledišta ne zauzimaju veliki dio knjige, ali kada su na sceni, vrlo su zanimljivi. Osim policijskog posla i analitike zločina, ulazimo u njihove živote, egzistencije obilježene traumama i otuđenjem. No, to sve nije opisano na depresivan način. Ima nešto u stilu autorice koji spaja brutalnost i realitet modernog besmisla, a ipak je jako daleko od nihilizma kakav bismo očekivali od sadržaja. Likovi policajaca su vrlo istiniti, čitatelj ponire u njihovu dubinu vrlo brzo. Sami po sebi se, na prvu, ne čine posebno interesantnima, ali to je izvrstan manevar autorice i dokazuje da je sve pomno isplanirano.
 
Dvoje mladih u kombinaciji folie a deux
 
Još jedan dio zapleta (ali i raspleta) događa se u zgradi muzeja. Ondje upoznajemo Abbey, djevojku koja je zadužena za restauraciju prepariranih životinja. Tko je Abbey, i zašto je bitna za priču saznajemo malo kasnije. A jako je bitna. Njoj se pridružuje entuzijastični mladi Peter i zajedno rade na sitnicama koje, kako se čini, oboje drže na životu. Oni, svaki za sebe, imaju svoju mračnu priču, a bol koju nose u sebi vodi ih prema krhkoj i uplašenoj ljubavi. Njihova je priča jedan od najzanimljivijih dijelova romana i garantirano će u vama izazvati najrazličitije osjećaje. Baš sve oko njih je fascinantno. No kako se oni uklapaju u priču?
 
 
Savršena slagalica strave
 
Da sumiramo: netko ubija ljude koji su u prošlosti bili više nego zli; zločine istražuje dvoje odbačenih detektiva u policiji duboko umočenoj u korupciju; muzej je mjesto koje je centralno za cijelu radnju; zaljubljeni par će vas jako iznenaditi. Iako se čini da radnja prati puno različitih niti, iskustvo čitanja je prilično koherentno. Nikad se ne osjećate izgubljeno u misteriju jer su poglavlja toliko zanimljiva da vas jednostavno zanima kako će se sve rasplesti. Pisan na način koji vas cijelo vrijem drži budnim i na oprezu, ovo je vrhunski chiller i jedan od najboljih krimića koji smo pročitali ove godine. Ovo je prvi roman autorice, i ne možemo si zamisliti kako će nas dalje iznenađivati. Ali da hoće, u to smo sigurni. (Mozaik knjiga, 99,00kn)

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.