Rouge preporuka za vikend: "Žena u kabini 10" je triler pun panike i paranoje

Foto: Promo

PSIHOLOŠKI triler koji će vas oduševiti.

Ubojstvo na brodu - panika i paranoja do posljednje stranice

Autorica ovog romana, Ruth Ware, iza sebe ima nekoliko bestselera. U hrvatskom smo prijevodu dosad imali prilike čitati njezin odličan prvijenac ''U mračnoj, mračnoj šumi''. Osim čitatelja diljem svijeta koji njezine knjige kupuju i čitaju kao ludi, vole je i holivudske top zvijezde - primjerice, Krysten Ritter (najpoznatija po ulozi Jessice Jones u Netflixovim serijalima koji ruše rekorde gledanosti) i vrlo utjecajna Reese Witherspoon (sve što u posljednje vrijeme dotakne pretvara u zlato). Veliko je postignuće za, relativno mladu, britansku autoricu biti jednom od najčitanijih spisateljica krimića na svijetu. U slučaju da ste propustili njezin prvi roman, evo nove prilike da postanete ljubitelj tihe jeze i napetosti prema kojoj je poznata.

Knjiga je pisana u prvome licu što znači da smo otpočetka u glavi protagonistkinje, Lo, žene sklone napadajima panike. Lo se usred noći budi u svom stanu u Londonu, pomalo mamurna (pije skoro svake večeri iako je već prešla tridesetu!). U mraku njezina doma dočeka je maskirani provalnik. Onako zbunjena, proživljava emocionalnu traumu (i zaradi koju modricu) iako šteta od provale nije velika. Ova junakinja jedna je od onih koje nemaju sređen privatan život (voli popiti, a spominju se i neke tabletice) i to je jako važno za nastavak priče. U vezi je s muškarcem, ali vrlo, vrlo krhkoj.


 
Ok, teren za pravu stvar je pripremljen. Lo, ovakva kakva jest, prihvaća zadatak svoje agencije i krene na premijerno putovanje superluksuznim boutique kruzerom koji plovi norveškim fjordovima kako bi napisala reportažu. To bi mogla biti prilika da se makne od trauma Londona te zaboravi na provalu, a nije loše ni za karijeru. Autorica se u ovom trenutku sigurno dobro nasmijala jer ono što slijedi sve je drugo osim duševni mir.

Boutique kruzeri su vrlo mali, ali vrlo luksuzni brodovi. Ukrcavši se na Auroru Borealis (prikladno ime za plovilo čija je destinacija sjever Europe), Lo upoznaje zanimljive likove. Kao i putnici vlaka u ''Ubojstvu u Orient Expressu'', njezini suputnici pomalo su ekscentrični i većinom bogati. Kako je brod malen, posjeduje samo 10 kabina. Pogađate koju je dobila naša junakinja? Da, kabinu broj 9!

Da skratimo priču, Lo ubrzo postaje svjedokinjom nemilog događaja - jedna od putnica padne preko ograde u more. Kako ovo može biti zaplet krimića na 350 stranica koji se zbiva u vrlo skučenom prostoru, pitate se? Evo odgovora: posada tvrdi da je kabina 10, u kojoj je Lo prvi puta upoznala žrtvu, bila prazna, bez putnika. Sve se pripisuje njezinoj tjeskobi i traumi zbog pretrpljene provale. No Lo odluči preuzeti ulogu istražiteljice i upušta se u misterij potpuno sama. I, kao prava junakinja, u svom je naumu tvrdoglava.


 
Sada vam je već sigurno jasna poveznica s Agathom Christie. Ware koristi gotovo identičnu vrstu zapleta onoj u ''Orientu'' - tzv. misterij zaključane sobe. Osim toga, naša je protagonistkinja jedna od nepouzdanih pripovjedačica pa smo, kao čitatelji, stalno na rubu nevjerice je li se ubojstvo uistinu dogodilo.

Ware je izvrsna autorica, priču vodi bez imalo sumnje u sebe pa se stranice okreću velikom brzinom. Ima nešto u krimićima ovoga tipa - čine se jednostavnima, a njihov ograničen broj podsjeća nas na davne omiljene romane - lako se uz njih ušuškati. A opet, ovo je vrlo moderna priča u kojoj se odražava unutarnja borba moderne žene kojoj ljudi ne vjeruju te se za istinu (i očuvanje svog razuma) mora boriti mnogo više od nekog muškarca. Nakon ''Djevojke u vlaku'', ovo je, prema našem mišljenju, jedan od boljih psiholoških trilera u posljednjih nekoliko godina. (Mozaik knjiga, 99,00kn)

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.