Šest važnih životnih lekcija koje smo naučili iz bestselera „Budni u 5”

KAO što smo već pisali, nedavno je objavljena knjiga bombastičnog naslova „Budni u 5”.

Postoje dvije skupine ljudi: oni koji se moraju probuditi u pet i oni kojima ne pada na pamet tako nešto. Rijetko tko baš odluči svoj san podesiti na takav tajmer. I razumijemo obje skupine – oni prvi, budući da moraju, ne vide u tome više od pukog iscrpljivanja; drugi pak, "kasnoranioci", jednostavno ne vide smisao u gubitku vrijednih sati sna.

Robin Sharma, autor spomenute knjige, tvrdi da je ključ upravo u buđenju u 5, ali uz to dodaje mnoge upute kako bi sve glatko funkcioniralo te kako biste uistinu nešto i postigli. 

1. Život je prekratak da biste se poigravali svojim talentima samo u svojoj mašti. Svatko od nas ima barem nešto što ga izdvaja od ostalih. To treba iskoristiti. Razmislite o tome što biste stvarno željeli raditi, postići i dostići. Ali ne slušajte druge, poslušajte sebe. 

2. Budući da je Sharma stručnjak u području vodstva, on svoje čitatelje upućuje u tom smjeru. Veliki vođe su oni koji daju više nego što uzimaju. Razvijajući talente svojih zaposlenika (ili partnera, ili prijatelja) oni im daju moć, a rezultat se kad-tad vrati višestruko. Ipak, davanje ne smije biti promišljeno jer se time poništava.

3. Prema izgovorima se treba odnositi kao prema iskušenjima koja nas zavode. Šapuću nam slatkim glasom da „ne možemo”, „ne trebamo”, „nemamo vremena”, „nije toliko bitno”, „bolesni smo, ružni, stari, nesposobni” itd. No kada zbrojimo minute, dane, mjesece i godine u kojima smo slušali taj zavodljivi glas, ne ostane baš mnogo. 

4. Naše doba interneta i brzog zadovoljavanja potreba udaljava nas od nužnosti da se pokrenemo i potrudimo. No trud jest rast, rast jest moć, a osobna moć nas gura prema naprijed, prema uspjehu. Bez truda nema postignuća. Oni koji dobiju neočekivano bogatstvo na lutriji, ubrzo ga potroše i bankrotiraju. Vaš trud je vaša najvrednija valuta.

5. Kako vrijeme prolazi, a godine se gomilaju iza nas,  tako imamo sve manje volje nešto ključno izmijeniti u životu. No, toj se misli treba oštro oduprijeti – uistinu nikada nije kasno.  Osim kada predugo oklijevate jer energija nepovratno nestaje. Sjetite se samo iscrpljenih ljudi koji već sa svojih niti trideset godina govore kako su stari. A zatim proguglajte što su sve neki pojedinci učinili nakon svoje sedamdesete. Začudit ćete se.

6. Ideje ne vrijede apsolutno ništa ako iza njih ne stoji plan i djelovanje. To je jedna od najvažnijih stvari koje možete usvojiti – ne samo iz ove knjige, nego uopće. Aplikacija je sve, ideja samo maštarija. Probajte učiniti eksperiment: upitajte za savjet neku osobu koja nema nikakve veze s vašim problemom ili nedoumicom. Velika je vjerojatnost da će izbaciti nekoliko odličnih ideja. No, tko će ih provesti u djelo? Dobar će vođa uvijek postaviti pitanje: znam da možeš smisliti, no možeš li to i učiniti?

Kako vam ne bismo oduzimali dragocjeno vrijeme, ovdje ćemo se zaustaviti iako bismo mogli napisati još najmanje stotinu dobrih savjeta. No, evo ipak jedan za kraj: pročitajte knjigu i ne gubite ni trenutka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.