Što je demiseksualnost i kako je prepoznati?

Foto: Instagram 

U POSLJEDNJIH nekoliko godina razumijevanje seksualnosti obuhvatilo je više od pojmova heteroseksualnost i homoseksualnost.  

Tako se danas ljudi, koji se mogu seksualno, emotivno i duhovno zaljubiti u osobu bilo kojeg spola, identificiraju kao panseksualci, oni koji ne osjećaju baš nikakvu seksualnu privlačnost kao aseksualci, a osobe koje drugi ljudi privlače isključivo romantično (ali ne i seksualno), bez obzira na spol, nazivaju se panromantičarima. 
 
Za te ste pojmove možda i čuli, no znate li što je demiseksualnost? Naziva se još i "polu-seksualnost" ili "siva seksualnost", a označava stanje u kojem jedna osoba može osjetiti seksualnu privlačnost samo ako postoji emocionalna povezanost. Drugim riječima, demiseksualci ne osjećaju nikakvu seksualnu privlačnost prema partneru, ako prvo nisu oformili jaku emocionalnu vezu.
 
Kako je biti demiseksualan, na vlastitom je primjeru za Washington Post opisala novinarka Meryl Williams.
 
"Prije nekoliko godina osjećala sam se krivom jer sam plašila ljude s kojima sam izlazila. Nisam im željela objašnjavati zašto nisam spremna na intiman odnos... Stavljam intelekt i smisao za humor ispred toga koliko 'atraktivno' netko izgleda. Ako muškarac ne kaže ništa uvredljivo i uspije me nasmijati na prvom spoju, vjerojatno ću s njim izaći opet. Ipak, svjesna sam da nečije pozitivne osobine ne jamče da će biti i fizičke privlačnosti. Jednostavno treba biti strpljiv i vidjeti što će se dogoditi", napisala je Williams.
 
I dok su seksualne orijentacije i preferencije različite od osobe do osobe, za demiseksualce postoji jedinstveni izazov, kojeg uočavamo i na primjeru novinarke. U današnje doba nije uobičajeno čekati dugo na seksualni odnos pa demiseksualne osobe drugi često znaju doživjeti kao aseksualce.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.