Što uzrokuje neugodan miris vagine i kako ga se riješiti

PROBLEM s kojim se barem jednom susrelo većina žena i o kojem im je uglavnom neugodno pričati s prijateljicama jest neugodan miris vagine.

No o tome biste definitivno trebale razgovarati sa svojim ginekologom kako bi provjerio njegov uzrok i pružio vam odgovarajuću terapiju. Ako vodite računa o higijeni intimnog područja, neugodan miris može ukazivati na neke ozbiljne zdravstvene probleme, piše Cosmopolitan. U nastavku otkrijte što ga sve može uzrokovati te kako ga se riješiti:

Vaginalna infekcija

Bakterijske i gljivične vaginalne infekcije su najčešći uzrok neugodnog mirisa vagine. Simptomi koji ih razlikuju su svrab, peckanje i bijeli sekret koji se obično javljaju kod gljivične te miris ribe i žućkasti sekret koji prate bakterijsku infekciju vagine. No bez obzira na to o kakvoj je infekciji riječ, nijedna od njih neće nestati sama od sebe te vam je potrebna stručna medicinska pomoć.

Spolno prenosiva bolest

Gonoreja i klamidija uvijek dolaze u paru s neugodnim mirisom koji podsjeća na sirovu ribu i pojačanim lučenjem sekreta koji u mnogim slučajevima može s vremenom poprimiti i drugačiju boju. Primijetite li bilo što od navedenog odmah se obratite ginekologu, no nemojte unaprijed paničariti, jer iste simptome može izazvati i neka puno bezazlenija infekcija.

Prerijetko mijenjate uloške i tampone

Izuzetno je opasno držati tampon u tijelu duže od preporučenog vremena i to može izazvati puno ozbiljnije zdravstvene probleme od neugodnog mirisa. Također, i uložak koji predugo nije promijenjen, osim neugodnog mirisa, može potaknuti stvaranje gljivica na vagini što može dovesti i do infekcije.

Znoj

Znoj također može izazvati neugodan miris intimnog područja, što ste sigurno primijetile ako odlazite u teretanu ili se bavite neki sportom. Stoga vam preporučujemo da se nakon treninga obavezno otuširate i promijenite gaćice kako biste izbjegli takve neugodnosti.

Krivi lubrikant

I lubrikanti mogu biti uzrok neugodnog mirisa vagine. Ako ste nakon korištenja lubrikanta primijetile taj problem, vjerojatno vam proizvod koji koristite ne odgovara. U tom slučaju ne preostaje vam ništa drugo nego da isprobate različite vrste i marke sve dok ne pronađete lubrikant koji vam paše. No ne bi bilo naodmet i da posjetite ginekologa jer uvijek postoji mogućnost da je nešto drugo uzrokovalo neugodan miris.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.