Vaš ljetni spas: Biljke koje prirodno tjeraju komarce

Foto: 123 RF

TOPLE ljetne noći u ugodnom društvu, često vole upropastiti nepozvani leteći gosti.
 
More, noć, mir, tišina, čaša vina, ugodno društvo... I neumorni komarci, koji mogu pokvariti doslovno svaku zabavu. 
 
No, srećom, postoje biljke koje ih prirodno tjeraju, a ako još uvijek ne znate o kojima se radi, mi smo tu kako bismo vam otkrili sve tajne. Također, možete nabaviti i esencijalna ulja od istih, za jednaki učinak.
 
1. Matičnjak 
 
Od davnina, ova je biljka iz porodice mente, poznata kao ona koja krijepi dušu i tijelo, ali i tjera dosadne komarce. Tajna je u njezinom mirisu limuna, koji je komarcima odbojan pa će se držati podalje od njega. 
 
2. Bosiljak
 
Jedan od omiljenih začina u kuhinji, poslužit će i za tjeranje komaraca, čiji miris također ne vole. Osim toga, istraživanja su pokazala kako su esencijalna ulja u bosiljku toksična za ove nepozvane goste ljetnih zabava.
 
3. Lavanda
 
Intenzivni miris lavande, učinkovit je u tjeranju moljaca, ali i komaraca pa male snopove ove lijepe biljke, objesite na razna mjesta u kući ili utrljajte esencijalno ulje na kožu.
 
4. Ružmarin i kadulja
 
Još jedan miris ugodan ljudima, ali ne i komarcima, koji će ih držati podalje od vas. Za još bolji učinak, ubacite par grančica ovih biljaka u laganu vatru.
 
5. Mačja trava
 
Drugo ime za ovu biljku je mačja menta, a sada već znate kako je to miris koji privlači mačke, ali odbija komarce, zbog čega nećete pogriješiti ako posegnete za njom. Preciznije, to možete zahvaliti kemikaliji nepetalactone. Za isti učinak, odlična je i limunska trava, čiji donji dio stapke možete koristiti i kao začin za vaša jela.
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.