Veza s radoholičarom: kako preživjeti

POSAO je njegov prioritet, a često ga donosi kući, pa tako i trenutci koje biste trebali provoditi zajedno postaju nesnosni. Lijepo je vidjeti osobu koja voli što radi, ali ponekad se ta ljubav prema radu pretvara u sve što osobu zanima, a ti ćeš mu uvijek biti na drugom mjestu. Promijeniti ga ne možeš, ali možeš se naučiti nositi sa činjenicom da je tvoj dragi radoholičar.

Dijagnoza

Prije nego što uopće počnemo, potrebno je odlučiti je li tvoj dečko stvarno radoholičar ili je samo izuzetno entuzijastičan kada je posao u pitanju. Radoholičar mora uvijek raditi, a kada nije na poslu pokušat će raditi od kuće. Čak i kada ne radi, stalno će htjeti pričati o poslu, biti zabrinut i pod stresom, a tvoje uplitanje u posao odbacit će s argumentom da ti jednostavno ne možeš shvatiti koliko je bitno to što on radi. Radoholičari često imaju potpuno iskrivljenu percepciju o onome što rade, pa će tako i najmanje stvari nastojati prikazati kao velike te će pridavati važnosti sitnicama za koje je očito da su sasvim nevažne.

Razumijevanje

Veza s radoholičarom zahtjeva strpljenje i razumijevanje, a to se ne odnosi samo na tebe. Ti se moraš potruditi razumjeti da je on stvarno radoholičar i biti se spremna nositi s implikacijama te činjenice, a on se, s druge strane, mora suočiti sa činjenicom da njegovo ponašanje i nije sasvim normalno te pokušati utjecati na njega. Iako će možda spremno poricati da je radoholičar, vjerojatno podsvjesno zna da previše radi, a na tebi je da zaključiš što ga potiče na takvo ponašanje. Mnogi radoholičari radom bježe od drugih stvari, a ti moraš pokušati saznati zašto on bira rad umjesto stvarnog života. Kada shvatiš u čemu je stvar, pokušaj razgovarati s njime, ali nemoj biti previše ljuta ili autoritativna, jer ćeš izazvati suprotni učinak: radoholičar će se još više povući u sebe i zatvoriti u sobu, gdje će opet bježati od stvarnosti, i raditi. Tvoj ton mora biti odlučan, ali ne previše autoritativan, blag, ali ne previše odobravajući, jer ćeš jedino tako doprijeti do njega.

Izrazi zabrinutost

Stil života radoholičara stresan je i ubrzan, što znači da je i loš za njega pa mu pokušaj objasniti kako si zabrinuta za njega. To ne znači da mu smiješ istresti u facu apsolutno sve što ti smeta kod njega, nego da iskreno moraš porazgovarati o stvarima koje te muče, a koje su u izravnoj korelaciji sa njegovim pretjeranim radnim tempom. Ako mu samo počneš predbacivati da premalo vremena provodi sa tobom, nećeš postići ništa, jer će tvoje prigovaranje djelovati kao sebični pokušaj privlačenja pozornosti i odvlačenja njega od posla.

Planiraj unaprijed


Radoholičari su organizirani i vole imati sve unaprijed isplanirano, a ovo ti može pomoći ako znaš dobro odigrati karte. Dogovori jedan dan u tjednu koji je samo za vas dvoje, bez rada i poziva vezanih za posao, a tih se pravila moraš i sama držati, inače će biti nepravedno prema njemu. Tvoj će radoholičar spremno prihvatiti dan odmora, a s vremenom će se opustiti i shvatiti da postoje i druge, bitnije stvari u životu od konstantnog zamaranja poslom.

Uzburkaj strasti


Poslovne obaveze često nas tjeraju da zaboravimo na male radosti u životu, a radoholičar će se vrlo često izgubiti u hrpi papira i zaboraviti na seks. Obuci seksi donje rublje, priguši svijetla i kreni u akciju. Cilj je podsjetiti ga kako dobro se možete zabavljati kada on ne radi, ali pokušaj izabrati pravi trenutak: seksualno napastovanje u trenutku kada mora izraditi važnu prezentaciju za posao nikako nije preporučljivo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.