Zašto nam u jesen jače ispada kosa?

Foto: Instagram

VJEROJATNO ste već primijetili kako vam posljednjih dana kosa nešto više pada.
 
To ste mogli primijetiti već u kad nakon što ste oprali kosu ili nakon češljanja. Kako god bilo, nema razloga za brigu, jer nam kosa doista više ispada u ovo jesensko doba.
 
 
Naime, naša kosa na svjetlost reagira kao i biljke. U proljeće i ljeto raste i buja, jer svjetlost aktivira hormon rasta, a u jesen, kada je sunca sve manje, kosa slabi i opada, baš kao i lišće s drveća.
 
Ovo sezonsko opadanje kose traje otprilike 6-8 tjedana no ako se nastavi i dalje nakon spomenutog perioda, onda biste se trebali konzultirati s liječnikom, jer možda vašem ispadanju nije uzrok jesen, već nešto ozbiljnije, poput hormonalnog disbalansa, bolesti štitnjače, nedostatak određenih vitamina, višak vitamina A, ali i nezaobilazni stres.
 
Dnevno je normalno izgubiti od 80-100 vlasi i iako ih nećete moći brojati, možete si otprilike zamisliti takvu hrpicu te pratiti koliko vama kosa ispada otprilike.
 
Upravo zato, kosu biste idućih tjedana trebali još više njegovati, a brojne hranjive maske možete napraviti sami kod kuće. No, osim raznim kurama, vrlo je bitno da kosu jačate i pravilnom prehranom.
 
Među jesenskim namirnicama koje će nahraniti vašu kosu, ali i kožu su, među ostalim, jabuke, šljive, bundeve, krumpiri, kruške, šipak i citrusi. Uz njih preporučuje se jesti i hranu bogatu željezom i vitaminom B.
 
 
Donosimo vam jednostavni recept za hranjivu masku za kosu koju neke žene nazivaju čudotvornom: u 1 žlicu toplog mlijeka rastopiti  1 čajnu žlicu meda ili šećera te dodati 20 grama svježeg kvasca. Ostaviti na toplom mjestu kako bi ona fermentirala (15-20 minuta).
 
Dobivenu smjesu stavite na čistu i vlažnu kosu, omotajte najlonskom vrećicom te toplim ručnikom. Ovakve maske zahtijevaju utopljavanje da bi se stvorili optimalni uvjeti za rast kolonija gljivica kvasca. S njihovim povećanjem, povećava se koncentracija proteina, vitamina i minerala, koji prodiru u folikulu dlake. Ostavite na kosi najmanje 1 sat, ali najbolje 2-3. Isperite šamponom.
 
 
Maska od kvasca koristi se jednom tjedno, u trajanju 10-15 tjedana. Poslije napravite pauzu 3 mjeseca i ponovite po potrebi.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.