Znate li što je "muško širenje" i zašto je zabranjeno u Madridu?

Foto: Instagram

U GLAVNOM gradu Španjolske od lipnja 2017. godine službeno je zabranjen "manspreading", odnosno "muško širenje" u javnom prijevozu.

Ako se još niste susreli s tim pojmom, s onim što označava sigurne jeste, a riječ je o bezobraznoj navici muškaraca da u javnom prijevozu sjede raširenih nogu i tako zauzimaju više od jednog mjesta.

U svim vrstama javnog prijevoza u Madridu uveden je znak koji podsjeća putnike da poštuju tuđi prostor. Na znaku je nacrtan čovjek koji sjedi raširenih nogu uz slovo "X" u gornjem lijevom kutu.

Prije uvođenja zabrane, Madriđanke su mjesecima protestirale protiv takozvanih "manspreadersa". Španjolska feministička organizacija Mujeres en Lucha lansirala je online peticiju uz hešteg #MadridSinManspreading (Madrid bez muškog širenja) i podrobno pojašnjenje problema.

"'Muško širenje' je praksa određenih muškaraca da u javnom prijevozu sjede raširenih nogu i zauzimaju mjesto drugim ljudima. To se ne događa samo povremeno; ako obratite pažnju, primijetit ćete da je poprilično uobičajeno", pisalo je u peticiji.

Prvi veliki grad koji je proveo javnu kampanju protiv "muškog širenja" u javnom prijevozu bio je New York. 2014. godine lansirana je kampanja naziva "Dude, please stop the spreading" (Čovječe, molim te prestani se širiti) i za to vrijeme policajci su uhićivali muškarce koji su u javnom prijevozu širili noge. Kasnije je to regulirano stavkom u pravilima ponašanja u javnom prijevozu koja upozorava putnika da ne zauzimaju više od jednog mjesta i poštuju tuđi prostor. 

Smatrate li da bi i naši gradovi trebali slijediti njihov primjer?

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.