Android Police: Ovo su najbolji cjenovno pristupačni Android telefoni

Foto: Promo/samsung.com/store.google.com/amazon.de/oneplus.com/neutrinomobile.hr/mikronis.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEFTINI pametni telefoni su prije značili loše performanse, jadnu podršku za ažuriranje, a nekada čak i micro-USB punjenje. Ovih dana situacija je ipak bolja, a na tržištu je pregršt opcija. Ako tražite pametni telefon kojim nećete napraviti preveliku rupu u novčaniku, pogledajte ovu top listu. 

Android Police sastavio je listu svojih omiljenih jeftinih Android uređaja. "Neki od najboljih jeftinih Android telefona počinju ispod 200 dolara, a ne razlikuju se toliko od najboljih Android telefona koji preporučujemo", napisali su. Prenosimo top 5 uređaja s njihove povoljne top-liste Android telefona.

Google Pixel 6a

Google Pixel 6a, 328 € (2471.32 kn)

"Google Pixel 6a oduševio nas je kada se prošlog ljeta pojavio na policama trgovina", napisali su. Sa šest GB RAM-a i istim Tensor čipsetom koji pokreće Pixel 6 i Pixel 6 Pro, sigurno je najbrži telefon na ovoj listi. Iako ne dijeli veliki senzor primarne kamere od 50 megapiksela Pixela 6, 6a koristi senzor koji je bio u Pixelu 5 i 5a te i dalje snima izvanredne fotografije.

"Google ima mnogo iskustva s ovim hardverom kamere i to se vidi. Ima i Googleovu prilagođenu verziju Androida, a predviđeno je petogodišnje sigurnosno ažuriranje", istaknuli su. No Pixel 6a ima i određene mane, npr. ako živite u području bez jakog bežičnog signala, slabiji prijem 6a od prosjeka mogao bi vas iznervirati.

Također, nema bežičnog punjenja ni priključka za slušalice. Za razliku od nekih drugih opcija srednje klase, 6a se drži OLED-a od 60 Hz, a senzor otiska prsta ispod tog zaslona nije posebno brz.

Ali ako cijenite brzinu, izvedbu kamere i kvalitetu izrade, ovdje vam se ima što svidjeti. "To nije samo trenutno najbolji jeftini Android telefon, blizu je najboljeg Android telefona, točka", zaključili su. 


Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54 5G, 455 € (3428.20 kn)

"Ako vas ne privlači Googleova A serija, možda hoće Samsung. Galaxy A54 glavna je Samsungova ponuda srednje klase za 2023. i, unatoč nekim manjim poboljšanjima iz godine u godinu u usporedbi s prethodnikom, stvarno nas je impresionirao", napisali su.

Njegov nadograđeni Exynos procesor čini telefon bržim od A53, a njegov dizajn je ažuriran kako bi bolje odgovarao glavnom modelu Galaxy S23. Rezultat je korištenje telefona koji se čini i izgleda vrhunski.

No i on ima određene mane. Ističu zagrijavanje prilikom upotrebe, kao i brzinu punjenja od 25 W koja se može činiti malo spora. "No taj AMOLED ekran od 120 Hz posramljuje Pixel 6a, a s proširivom pohranom također podsjeća na davne dane Androida", istaknuli su.

"Čak i po punoj cijeni, A54 se u potpunosti isplati, ali ako budete imali sreće, vjerojatno nećete morati platiti punu cijenu", dodali su. 


Samsung Galaxy A14 5G

Samsung Galaxy A14 5G, 183 € (1378.81 kn)

"Iako se Samsungov Galaxy A14 5G možda neće probiti do vrha ove liste, ovo je onaj koji treba pobijediti ako imate ograničen budžet za pametni telefon", napisali su. Samsung je zadržao gotovo identične unutarnje elemente kao kod A13 - isti MediaTek Dimensity 700, istu kombinaciju 64 GB pohrane i 4 GB RAM-a te isti niz kamera na stražnjoj strani.

"Na papiru je teško uočiti veliku razliku između dviju generacija. Dakle, što je novo? Za početak, dizajn je više u skladu s ostatkom Samsungovih telefona, koristeći isti stil otoka kamere koji smo vidjeli na seriji Galaxy S23.

Cijeli telefon djeluje malo čvršće u ruci, a urezani uzorak na poleđini prilično je upečatljiv u ovom cjenovnom rangu. Zaslon je dobio ogromnu nadogradnju na 1080 p uz zadržavanje brzine osvježavanja od 90 Hz", napisali su.

To je još uvijek LCD, a ako želite AMOLED, onda je opcija A54. No po cijeni po kojoj se prodaje teško je raspravljati o kvaliteti zaslona. "Ako tražite jeftini pametni telefon koji ima prave osnove, ovo je uređaj za vas", piše Android Police.


OnePlus N20 5G

OnePlus N20 5G, 199 € (1499.37 kn)

Nord N20 5G košta 200 eura, ali još uvijek ima pristojne performanse zahvaljujući svom Snapdragon 695 čipsetu i šest gigabajta RAM-a. "Trajanje baterije je izvan ovog svijeta", ističe Android Police.

Ima ocjenu IP52, što znači da će preživjeti malo kiše, a puni se do 33 vata s uključenim punjačem. Također ima upečatljiv dizajn za budžet opciju.

"No tu su i mane: kamere su mu osrednje, a s kućištem koje je potpuno plastično kvaliteta izrade nije sjajna. Ali ima odgovarajuću cijenu i na kraju će dobiti Android 12 - plus tri godine dvomjesečnih sigurnosnih zakrpa. To je više od ponude mnogih telefona u ovom cjenovnom rangu", napisali su.


Samsung Galaxy A03s

Samsung Galaxy A03s, od 136 € (1024.69 kn)

"Samsung je svoje jeftine telefone sveo na znanost; kao takav, Galaxy A03s nije puno drugačiji od Galaxyja A02s koji je došao prije njega", naveli su. Ima 720p LCD sa 60 Hz, ima isti set kamera i koristi stariju verziju Androida.

"Dok Galaxy A02s nije imao senzor otiska prsta, A03s ima jedan ugrađen u gumb za uključivanje. Također, ima tri gigabajta RAM-a. To još uvijek nije puno, ali je veliki napredak od dva u A02s", istaknuli su. "Ako sveukupno želite potrošiti što manje, Galaxy A03s ostaje jedan od najboljih jeftinih Android telefona", dodali su.

Kompletnu top-listu najboljih povoljnih Android pametni telefona portala Android Police možete vidjeti ovdje.