Apple će morati platiti američkim vlasnicima MacBook računala za pokvarene tipkovnice

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AMERIČKI sudac konačno je odobrio nagodbu od 50 milijuna dolara za vlasnike neispravnih MacBookova.

Unatoč iznesenim prigovorima, američki sudac potvrdio je nagodbu od 50 milijuna dolara proizašlu iz kolektivne tužbe protiv Applea zbog nedostataka na leptir-tipkovnicama MacBooka.

U studenom 2022. sud je dao preliminarno odobrenje za nagodbu u kolektivnoj tužbi protiv Applea. Tužba, ovjerena 2021. i podnesena 2018., uključivala je vlasnike modela MacBook, MacBook Air i MacBook Pro izdanih 2015. i 2016. godine.

Američki sudac Edward Davila odobrio je naknadu, nazvavši je "poštenom, primjerenom i razumnom", izvijestio je Reuters.

Tužba zbog leptir-tipkovnice

Nekoliko kupaca žalilo se da je Apple znao da je leptir-mehanizam njegovih tipkovnica neispravan, ali unatoč tome nastavio je prodavati uređaje koji su ga koristili (uglavnom MacBook Pro proizveden između 2015. i 2019.), skrivajući kvar od potrošača, piše Italy 24 Press News.

Apple je sredinom 2022. pristao na nagodbu kojom bi platio 50 milijuna dolara za rješavanje problema. Sporazum je prošlog prosinca dobio preliminarno odobrenje suca.

Sporazum je kasnije dobio dosta prigovora, a jedan od njih ukazivao je na neadekvatnost skromnih 125 dolara s obzirom na to da popravci tipkovnice često koštaju više od 300 dolara.

Drugi su tvrdili da je nepravedno uskratiti naknadu vlasnicima MacBooka koji su imali problema s tipkovnicom a da nisu zatražili popravak. Međutim, ovi su prigovori odbijeni.

Iako će Apple platiti 50 milijuna dolara, čak 15 milijuna otići će odvjetničkoj tvrtki koja vodi slučaj. Korisnici Applea u državama kao što su Kalifornija, New York, Florida, Illinois, New Jersey, Washington i Michigan dobit će 50, 125 ili 395 dolara, ovisno o tome koliko su puta zamijenili ili popravili tipkovnicu. Cijela se situacija odnosi samo na kupce iz Sjedinjenih Država.

Mehanizam leptira, namijenjen pružanju elegantnijeg, modernijeg iskustva s tipkovnicom, pokazao se kao jedan od najvećih tehnoloških promašaja u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ovaj problematičan dizajn tipkovnice Apple je imao sve do kraja 2019., kada je konačno prešao na konvencionalniji i pouzdaniji mehanizam tipkovnice sa škarama u svojim novijim modelima MacBooka.