Još nije gotovo. Apple nije uskladio iPad s pravilima EU

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO ste mislili da je dozvoljavanjem preuzimanja aplikacija trećih strana na iPhone Apple isto učinio za iPad, bili ste u krivu. Iako je prošli mjesec Apple izdao iOS 17.4 s podrškom za alternativne trgovine aplikacijama, neovisne web preglednike trećih strana i druge značajke kako bi se uskladio s EU-ovim Digital Market Actom (DMA), ove promjene nisu stigle na iPadOS 17.4.

Dobili su rok od šest mjeseci

EU je stavila i najnovije iPade pod nadležnost DMA, a Apple ima šest mjeseci za usklađivanje. Kad tvrtka napravi tražene promjene, korisnici iPada u Europskoj uniji trebali bi moći koristiti trgovine aplikacijama trećih strana i deinstalirati više Appleovih ugrađenih aplikacija.

S obzirom na to da iOS i iPadOS dijele istu bazu, donošenje značajki dostupnih samo na iPhoneu na iPad vjerojatno neće oduzeti Appleu puno vremena ili truda. Međutim, nedavne promjene na iOS-u još uvijek su pod revizijom i možda se neće nužno uskladiti s DMA.

Brojne tvrtke i developeri izrazili su svoje frustracije nad ažuriranim EU uvjetima koje je postavio Apple, koje ih usmjeravaju ka tomu da preferiraju App trgovinu u odnosu na vlastite trgovine, piše Android Authority. Ti uvjeti uključuju visoku naknadu za osnovnu tehnologiju koju Apple naplaćuje godišnje za svaki broj instalacija aplikacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.