Apple se u SAD-u suočava s kolektivnom tužbom zbog previsokih iCloud naknada

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KOLEKTIVNA tužba podnesena ovog petka protiv Apple Inca tvrdi da korisnici iClouda plaćaju prenapuhane cijene za pohranu u oblaku. Tužba, koja je predana Okružnom sudu SAD-a za Sjeverni okrug Kalifornije, optužuje tehnološkog giganta za kršenje antimonopolskih zakona, uključujući Shermanov i Claytonov zakon. 

Kako piše 9to5Mac, novopredložena kolektivna tužba tvrdi da je Apple "povećao cijene svojeg iClouda do te mjere da usluga generira gotovo čistu dobit." Tužitelji optužuju Apple da "manipulira tržištem konkurencije" dopuštajući samo iCloudu upravljanje sigurnosnim kopijama uređaja i ostalim potrebama za pohranom.

5 GB je besplatno, ostali planovi se plaćaju

"Vlasnicima Apple uređaja daje se 5 GB besplatnog prostora za pohranu na iCloudu, ali, kako prihodi tvrtke pokazuju, većina korisnika smatra da im je to nedovoljno za potrebe pohrane te stoga kupuju dodatni plan pohrane na iCloudu", stoji u tužbi.

Tužba naglašava da korisnici iPhonea imaju samo jednu opciju kada je riječ o potpunim sigurnosnim kopijama uređaja, a ta opcija je Appleova vlastita usluga iCloud. I iCloud, kao što je već istaknuto, daje samo 5 GB besplatno.

Time, tvrde tužitelji, Apple "sprječava konkurentske platforme da ponude cjelovito servisno rješenje u oblaku koje može učinkovito konkurirati iCloudu". S tim u vidu, Apple može ograničiti besplatni prostor za pohranu na iCloudu na 5 GB, svjestan činjenice da će većina korisnika biti primorana pretplatiti se i platiti za dodatni prostor, samo kako bi mogli sigurnosno kopirati svoje uređaje.

"Ne postoji tehnološko ili sigurnosno opravdanje za to da Apple zahtijeva korištenje iClouda za datoteke s ograničenim pristupom," piše u tužbi. "Apple ovo radi da bi ograničio konkurenciju i dao prednost svom proizvodu iCloud nad konkurentskim cloud platformama."

Pročitajte više