Apple ukida ovaj iPhone model?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO se predviđanja analitičara obistine, iPhone 16 Plus mogao bi biti posljednji model te vrste u Appleovoj liniji iPhonea. Izvješća analitičara Ming-Chi Kuoa i Jeffa Pua sugeriraju da Apple razmatra ukidanje iPhonea Plus i predstavljanje novog ultratankog premium modela nazvanog iPhone 17 Slim.

Slaba prodaja igra ključnu ulogu u ovim razmatranjima. Podaci pokazuju da model iPhone Plus čini samo 5% do 10% ukupnih isporuka novih iPhonea, dok ostali modeli (standardni, Pro i Pro Max) uspješno zadovoljavaju tržišne zahtjeve, prenosi CNET.

Nadalje, podaci istraživačke tvrtke Canalys ukazuju na to da su modeli iPhone 14 Pro Max i iPhone 15 Pro Max među deset najprodavanijih telefona na svijetu u 2023. godini. Usporedno, stariji modeli poput iPhonea 14, 14 Pro, 15, 15 Pro i gotovo tri godine starog iPhonea 13 također su se našli na popisu, ali nijedan Plus model nije bio među njima.

Sličan scenarij dogodio se s iPhoneom Mini

Sličan scenarij dogodio se s iPhoneom Mini 2021. godine. Prema podacima Counterpoint Researcha koje je prenio Reuters, iPhone 12 Mini činio je samo 5% prodaje novih iPhonea u prvoj polovici siječnja te godine. Apple je nakon toga smanjio proizvodnju tog modela, a potom ga uklonio iz ponude nakon lansiranja iPhonea 13 Mini.

Jedan od glavnih razloga slabe prodaje Plus modela je mala razlika u cijeni između njega i skupljeg Pro modela, što nije dovoljno da potakne potrošače na kupnju Plus modela. Kupci su spremniji dodati stotinjak eura više za Pro model zbog njegovih naprednijih značajki, kao što su sofisticiranija kamera i nove softverske opcije.

Novi smjer - iPhone 17 Slim?

U svjetlu slabih prodajnih rezultata modela Plus, iPhone 17 Slim može predstavljati novi pravac u ponudi Applea. Ovaj navodno značajno tanji model mogao bi privući one koji traže nešto inovativno i drugačije. Međutim, prema Kuou, postoji mogućnost da iPhone 17 Slim ima samo jednu stražnju kameru, što bi bio kompromis u odnosu na trenutne premium modele.

Promjene koje Apple planira mogu ukazivati na to da se fokus premješta s veličine zaslona na dizajn. Uspjeh iPhonea 17 Slim mogao bi značiti da potrošači više cijene elegantniji i inovativniji hardver u odnosu na veće zaslone. Ostaje vidjeti kako će potrošači reagirati na te promjene kad i ako novi modeli stignu na tržište.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.