Bacate li ili čuvate račune nakon kupnje? Evo kolike su kazne

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U ZADNJE vrijeme ne bacamo račune jer volimo pregledati cijene i iščuđavati se njihovom konstantnom porastu, ali moramo priznati da smo ih u prošlosti znali gužvati i bacati. Nismo se nikada našli u situaciji da nas netko po izlasku iz trgovine zaustavlja i pita za predočenje računa, ali zanimalo nas je što Zakon kaže kolike su kazne u slučaju neimanja istog. 

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je na snazi od 1.1.2021. u članku 26. kaže:

"(1) Kupac te svaki primatelj računa dužan je zadržati izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora.

(2) Kupac je dužan na zahtjev ovlaštene osobe, službenika Porezne uprave i Carinske uprave pokazati izdani račun."

Nakon toga otišli smo do dijela u Zakonu gdje se spominju kazne, pa tako članak 36. kaže:

"Novčanom kaznom od 200 do 2000 kuna kaznit će se kupac te svaki primatelj računa koji ne zadrži izdani račun nakon izlaska iz poslovnog prostora ili ga ne pokaže na zahtjev službene osobe."

U Zakonu još nisu promijenili kune u eure, ali to bi bilo između 26.55 i 265.45 eura. Puno, zapravo. Svakako se isplati sačuvati račun jer dodatan trošak nakon kupnje zaista nikome ne treba. 

Pročitajte više