Carrefour lijepi upozorenja o cijenama hrane kako bi posramio dobavljače

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

FRANCUSKI lanac supermarketa Carrefour izdao je upozorenja o cijenama proizvoda, od Lindt čokolade do ledenog čaja Lipton, kako bi izvršio pritisak na najveće dobavljače robe široke potrošnje Nestle, PepsiCo i Unilever, piše Reuters.

Carrefour je stavio naljepnice na proizvode koji su količinski smanjeni, ali koštaju više čak i nakon što su cijene sirovina pale, kako bi dobio potporu potrošača dok se trgovci spremaju suočiti s najvećim svjetskim brendovima u pregovorima koji bi trebali uskoro započeti i završiti do 15. listopada.

"Očito je da je cilj stigmatiziranja ovih proizvoda način da se kaže proizvođačima da preispitaju svoju politiku cijena", rekao je u intervjuu Stefen Bompais, direktor komunikacija s klijentima u Carrefouru.

Izvršni direktor Carrefoura Alexandre Bompard, koji također vodi lobističku skupinu maloprodajne industrije FDC, više je puta rekao da tvrtke široke potrošnje ne surađuju u nastojanjima da smanje cijene tisuća osnovnih proizvoda unatoč padu cijena sirovina.

Carrefour je označio 26 proizvoda kojima su se smanjili volumen ili težina, a cijena porasla

U tome ga podupire ministar financija Bruno Le Maire, koji je u lipnju pozvao 75 velikih trgovaca i potrošačkih grupa u svoje ministarstvo kako bi razgovarali o smanjenju cijena. Nakon novog kruga sastanaka prošlog mjeseca Le Maire je rekao da su Unilever, Nestle i PepsiCo među tvrtkama koje se ne pridržavaju dogovora o cijenama.

Carrefour je od ponedjeljka označio 26 proizvoda u svojim trgovinama u Francuskoj naljepnicama s natpisom: "Ovom proizvodu smanjeni su volumen ili težina, a efektivna cijena dobavljača je porasla."

Na primjer, Carrefour je rekao da se boca ledenog čaja Lipton bez šećera i okusa breskve, koju proizvodi PepsiCo, smanjila na 1.25 litara s 1.5 litara, što je rezultiralo efektivnim povećanjem cijene po litri od 40%.

Guigoz formula za dojenčad koju proizvodi Nestle pala je s 900 grama na 830 grama, dok se sladoledna torta Viennetta, koju proizvodi Unilever, smanjila na 320 grama s prethodnih 350 grama.

Kako piše Reuters, Lindt i PepsiCo nisu odgovorili na zahtjev za komentar. Nestle i Unilever odbili su komentirati.

Shrinkflacija je široko rasprostranjena praksa

Skupine potrošača kažu da je shrinkflacija široko rasprostranjena praksa, za koju su krivi i supermarketi poput Carrefoura sa svojim proizvodima robne marke. Francuska, kao i druge europske zemlje, već mjesecima pokušava ublažiti probleme potrošača suočenih s porastom troškova života snažno zagovarajući da velike tvrtke zamrznu ili smanje cijene hrane i prijevoza - s dosadašnjim mješovitim rezultatima.

Ali Carrefourov potez da imenuje i posrami dobavljače označava eskalaciju u verbalnom ratu između trgovaca na malo i velikih multinacionalnih kompanija. Naljepnice s upozorenjem postoje u svim trgovinama francuskog Carrefoura i bit će na njima sve dok ciljani dobavljači ne pristanu na smanjenje cijena, rekao je Bompais.

Trgovac bi mogao proširiti upozorenja na drugu robu, ali ne planira proširiti inicijativu na druge zemlje. Le Maire je prošlog mjeseca rekao da su se tvrtke i trgovci robom široke potrošnje složili da pregovore o godišnjim cijenama - koji bi se inače održavali sljedeće godine - pomaknu na rujan. Razgovori će rezultirati smanjenjem cijena od siječnja, rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.