Cijena ovog povrća stalno raste: Kilogram košta čak 12.5 eura

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

UNATOČ usporavanju inflacije, cijena jedne od ključnih prehrambenih namirnica u Hrvatskoj i dalje raste.

Proteklog tjedna prosječna cijena češnjaka na tržnicama iznosila je 7.36 eura po kilogramu, što predstavlja povećanje od 1.5% u odnosu na prethodni tjedan. Na tržnici u Požegi cijena češnjaka dosegnula je čak 12.5 eura po kilogramu, piše Danica.

Na tržnicama u Zagrebu prosječna cijena prošlog tjedna iznosila je 7 eura, u Bjelovaru 6.5 eura, Koprivnici 7.5 eura, Čakovcu 8 eura, dok je u Varaždinu dosegnula 10 eura po kilogramu.

Drastičan pad domaće proizvodnje

Cijena češnjaka kontinuirano raste već godinama, a razlog tome je drastičan pad domaće proizvodnje. U usporedbi s istim tjednom prošle godine, kilogram češnjaka na tržnicama u prosjeku je skuplji za 17%, a u odnosu na preklani za 24%.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, proizvodnja češnjaka u Hrvatskoj pala je za 53% od 2008. do 2022., s 36.000 tona na manje od 17.000 tona. Većina uvoza dolazi iz Kine, koja kontrolira 70% svjetske proizvodnje. U dućanima je uvozni češnjak jeftiniji od domaćeg na tržnicama u prosjeku oko 20%.

Pročitajte više