Domaći brend s otoka Krka izrađuje prekrasne šalice, ali i druge keramičke predmete

Foto: Instagram katsclaystudio

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VOLIMO dekorativne i funkcionalne proizvode koje izrađuju domaći kreativci, a kada smo na Instagramu ugledali šalice s motivima naranči, srce nam je poskočilo jer su tako divne i vesele. Do sada smo uglavnom navikli na decentne ili točkaste motive, koji su jako popularni u zadnje vrijeme na keramičkim šalicama. Nemojte nas krivo shvatiti, volimo i njih, ali ovakav veseli motiv je kao dašak svježeg zraka.

Kat's Clay studio je mali keramički studio s otoka Krka koji postoji nešto više od dvije godine, a iza njega stoji Katica Orlovčić. Porazgovarali smo s njom o ponudi koju ima, počecima brenda, kao i o tome od kuda crpi inspiraciju te koji su komadi najprodavaniji. 

"Keramika mi je postala hobi za vrijeme pandemije i vrlo brzo sam se zaljubila u nju. Inače sam po struci dentalni tehničar, ali nakon završenog tečaja u ateljeu Cambun u Malinskoj sam se odlučila ozbiljnije baviti keramikom", ispričala nam je na početku.

Inspiraciju crpi iz svakodnevnog života na Krku

Dodala je i da su je određeni natječaji za suvenir grada Krka u turističkoj zajednici u Krku dodatno nagnali na otvaranje vlastitog obrta. "Suvenir koji sam priložila (šalica u obliku i bojama krčkih nošnjica) dobio je pozitivne reakcije i u TZ-u, ali i od stanovnika otoka Krka, te su počele stizati prve narudžbe", ispričala nam je.

To ju je razveselilo i motiviralo da nastavi s novim kolekcijama i artiklima. "Sada se tu već može naći svašta, od šalica na lavandu do mramoriranih šalica te voćnih šalica na naranče i banane. Izrađujem i nakit, većinom naušnice, ali imam u pripremi i neke lančiće za ljeto", opisala nam je ponudu.

"Teško je sve nabrojati jer imam jako puno ideja koje želim isprobati i onda stalno izbacujem nove kolekcije, najčešće po godišnjim dobima. Tako izražavam svoju kreativnost i trudim se ne biti dio industrije i stalno imati jedno te isto", dodatno je pojasnila.

Rekla nam je da za ručno rađene predmete treba puno strpljenja i vremena i da ih se ne može raditi na veliko. "To ni ne želim jer bi mi bilo previše monotono", naglasila je. 

Inspiraciju crpi iz svakodnevnog života na otoku i kaže nam da se voli držati ljetnih tema i prigoda. "Želim da moji predmeti odišu pozitivnom energijom i nadam se da je prenosim na druge", ispričala nam je.

Popularne su šalice s narančama, ali i one s lavandom

Otkrili smo i da su najprodavaniji komadi upravo oni u koje smo se i mi zaljubili - šalice s motivima naranči. Nakon njih popularne su šalice s motivom lavande, za koje Katica kaže da su malo klasičnije. 

"Najprodavanije su definitivno šalice na naranče, koje su same po sebi dosta vesele i ljetne i jako su se svidjele ljudima. Preko njih sam najviše došla do šire publike i mislim da je po njima moj brend i najprepoznatljiviji", rekla nam je. 

Ispričala nam je da povremeno zna napraviti i neki komad po narudžbi, ako za to ima vremena, a većinom se ipak fokusira na vlastite ideje. Nije nam mogla izdvojiti svoj najdraži predmet iz ponude jer kaže da su joj svi jednako dragi. 

"Generalno se vodim mišlju da ću izrađivati samo predmete koje bih sama koristila i imala u svom domu jer smatram da je jako važno stajati iza svog rada", rekla je.

Cijene predmeta se kreću između 20 (150.69 kn) i 30 eura (226.03 kn). Katica napominje da cijene mogu biti više ako radi neki veći predmet. Ponudu Kat’s Clay studija možete vidjeti na Instagram profilu brenda, a neki se proizvodi mogu naći i u Babushka boutiqueu u Zagrebu te Šarenoj dugi u Samoboru. Pojedini suveniri izloženi su u TZ-u Krk.