Usporedili smo cijene 100 proizvoda u Sloveniji i Hrvatskoj. Pogledajte tablicu

Foto: Karlo Klasić/INDEX

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DRUŠTVENIM mrežama zadnjih se dana šire razni primjeri viših cijena u hrvatskim trgovinama naspram cijena u istim tim trgovinama u susjednim zemljama. Upravo zato odlučili smo provjeriti jesu li cijene u našim trgovinama zaista više, i to smo za usporedbu uzeli iste trgovine kod nas i u Sloveniji.

U Sloveniju Hrvati često idu u nabavku hrane i drugih artikala za dom pa nam se učinila idealnom za ovu usporedbu, a i dosta je trgovina dostupno i kod njih i nas pa je s te strane usporedba olakšana.

U tablici smo uspoređivali cijene istih proizvoda, odnosno marki, a uzimali smo u obzir redovne cijene. Za potrebe ove tablice fizički smo obišli pojedine trgovine, prelistali online kataloge i pregledali ponudu online trgovina kod nas i u Sloveniji.

Cijene su u tablici iskazane u eurima, a u zadnjem stupcu možete vidjeti razliku u cijeni za isti (ili najsličniji u ponudi, takvi su označeni zvjezdicom) proizvod u trgovini u Hrvatskoj i u trgovini u Sloveniji. Označeni su artikli koji su jeftiniji u Hrvatskoj. 

Prehrambeni artikli poput jaja, mlijeka, margarina, sireva, narezaka, ajvara, pive, pojedine instant i mljevene kave skuplji su kod nas nego u Sloveniji. No nije sva hrana skuplja i zaista ovisi od artikla do artikla pa su tako šećer, ulje, pileći file, ćevapčići, šampinjoni, jabuke povoljniji u Hrvatskoj. 

Kada su u pitanju neprehrambeni artikli, gledajući tablicu, deterdženti za rublje i toaletni papir osjetno su povoljniji u Hrvatskoj. Mobiteli, laptopi i mali kućanski uređaji su pak značajno povoljniji u Sloveniji. 

Pročitajte više