Dyson predstavio novi robotski usisavač. Kažu da će očistiti svaki kut

Foto: dyson.com.au/dyson.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DYSON je danas najavio tri dodataka svojoj liniji proizvoda - svoj prvi mokro-suhi bežični usisavač, potpuno redizajnirani robotski čistač i pročišćivač zraka namijenjen velikim otvorenim prostorima.

Najnoviji Dysonov pohod na robotske usisavače je 360 ​​Vis Nav. Dyson tvrdi da ovaj model zaobilazi probleme slabog usisavanja, sklonost zaglavljivanju na nezgodnim mjestima i općenito neobavljanje posla. Kao što mu ime sugerira, Vis Nav ima sustav vida od 360 stupnjeva pomoću leće ribljeg oka, koja robotu navodno omogućuje panoramski pogled na dom i točnu interpretaciju okoline.

Sustav simultane lokalizacije i mapiranja (SLAM) obrađuje informacije s kamere tako da robot pamti gdje je bio i zna gdje treba čistiti. Značajke vrlo slične ovima bile su u 360 Heuristu, Dysonovom posljednjem robotu čistaču, piše WIRED.

Dyson 360 ​​Vis Nav

Njegov se motor, međutim, vrti do 110.000 okretaja u minuti (u odnosu na 78.000) kako bi isporučio šesterostruko veće usisavanje u usporedbi s bilo kojim drugim robotskim usisavačem, dok je nova četka s "trostrukim djelovanjem" - mekani najlon za velike krhotine na tvrdim podovima, antistatičke niti od ugljičnih vlakana za finu prašinu  i krute najlonske čekinje za tepihe.

Usisavači će prvo biti lansirani u Australiji i Japanu

Dyson kaže da 26 senzora osigurava izbjegavanje prepreka, pa je to obećanje da se neće zaglaviti na sofama ili iza lončanica. Ova verzija tanja je od prethodne dvije, visoka je samo 99 mm (Heurist je bio 120 mm). Popratna aplikacija omogućuje vam da unaprijed mapirate žarišta prašine, automatski povećavajući snagu usisavanja kada je to potrebno.

Prikladan je i za kućne ljubimce, s HEPA filtracijom i tihim načinom rada. Nadalje, prvi put Dyson ima sve u jednom - mokro-suhi bežični usisavač, V15s Detect Submarine, koji će, kao i novi robotski usisivač, biti lansiran kasnije ove godine.

Dyson V15s Detect Submarine

Navodno isporučuje pravu količinu vode za uklanjanje prolijevanja, mrlja, kao i malih suhih ostataka poput mrvica hrane. To čini kroz osam vodenih mlaznica koje ispuštaju 18 ml vode svake minute na motorni valjak od mikrovlakana, što Dyson smatra pravom količinom za ravnomjerno pranje podova bez ostavljanja "pretjerane vlažnosti".

Ima spremnik za vodu od 300 ml, a ploča izvlači kontaminiranu vodu iz mokrog valjka i ispušta je u odvojeni, veći spremnik za otpad od 360 ml tako da se prljavština ili krhotine ne vraćaju na pod.

Značajka "akustičnog senzora prašine" uključuje LCD koji prikazuje veličinu i broj čestica koje se usisavaju i mjeri mikroskopske čestice piezo senzorom, tako da vakuum može automatski povećati usis iz motora od 125.000 okretaja u minuti kada je to potrebno.

Zadnji proizvod koji su predstavili je Big+Quiet Formaldehyde pročišćivač zraka koji je posebno dizajniran za čišćenje zraka u velikim, otvorenim prostorima. Sustav ventilatora može isporučiti pročišćeni zrak preko 10 metara, tvrdi Dyson, dok novi senzor ugljičnog dioksida navodno daje do znanja kada treba provjetravati. Ovaj HEPA ventilator radi na samo 56 decibela.

Foto: Big+Quiet Formaldehyde pročišćavač zraka

Cijene, kao i točan datum lansiranja ovih proizvoda na europskom tržištu za sada još nisu poznati. Za sada je, prema pisanju stranih medija, poznato da će Australija i Japan prvi dobiti 360 Vis Nav robotski usisavač, i to 25.5., a cijena koju spominju je 2399 dolara (2224.90 eura).

Za Dyson V15s Detect Submarine strani mediji navode cijenu od 1549 dolara (1436.85 eura), a jedan švicarski medij piše o cijeni od 949 švicarskih franaka (976.72 eura), kao i da na njihovo tržište dolazi u rujnu. Za pročišćavač zraka cijena još nije poznata.