Eau de Parfum, Eau de Toilette... Što sve to zapravo znači?

Foto: Shutterstock/hermes.com/lijepa.hr/fabuspot.hr/dm.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRI kupnji novog parfema mnogi se zbune kad treba odabrati jačinu parfema. Jačine parfema često se označavaju različitim koncentracijama ulja u parfemu. Što je veća koncentracija ulja, to je miris jači i to će duže trajati. Općenito, postoji pet različitih jačina parfema: Eau Fraiche, Parfem, Eau de Cologne, Eau de Toilette i Eau de Parfum. No, zadnja tri najčešće viđamo na bočicama. U ovom ćemo tekstu pojasniti svih pet pojmova.

Parfem

Parfem ima najvišu koncentraciju ulja za miris, obično oko 20-30%, što ga čini i najdugotrajnijim tipom parfema. Miris može trajati i do 24 sata, piše Luxury Columnist. Parfem je poznat i kao parfemski ekstrakt ili parfemska esencija, a dolazi u obliku spreja ili u čvrstoj formi. Parfem je skup, ali s obzirom na jačinu, nije ga potrebno mnogo da bi se osjetio.

Selfridges, PerfumePrice, 142.08 eura (1070.50 kn)

Eau de Parfum

Eau de Parfum (EDP) ima koncentraciju mirisnih ulja od otprilike 10-15%. Ističe se dugotrajnim mirisom koji može trajati do 5 sati. Postoje i varijante Eau de Parfum intense ili Eau de Parfum extreme, koje sadrže 14-15% ulja te su samim time i jače, a traju do 8 sati.

Chloe Nomade, lijepa.hr, snižena cijena je 107 eura (806.19 kn)

Eau de Toilette

Eau de Toilette (EDT) ima nešto nižu koncentraciju ulja za miris, obično oko 8-12%, a traje do 4 sata. Zbog toga je čest izbor za svakodnevno nošenje. To je i najčešća koncentracija parfema, a stoga i najpopularniji oblik.

Thierry Mugler Alien, Fabuspot, 69 eura (519.88 kn)

Eau de Cologne

Eau de Cologne (EDC) ima još nižu koncentraciju mirisnih ulja od EDT-a, obično 2-5% ulja. EDC ima osvježavajuć i svjež miris koji traje do 2 sata, što ga čini odličnim izborom za ljetne dane.

Jo Malone Orange Bitters, Fabuspot, 78.99 eura (595.15 kn)

Eau Fraiche

Ovaj oblik parfema ima najnižu koncentraciju ulja za miris, oko 1-3%. To je najlakši i najviše razrijeđen tip parfema. Ima vrlo suptilan i kratkotrajan miris, drži do sat vremena. Dobar je izbor za brzo osvježenje, a često se koristi u gelovima za tuširanje.

Elizabeth Arden White Tea, DM, 22.50 eura (169.53 kn)

Pročitajte više