Knjižnica u vašem domu. Evo kako urediti police s knjigama

Foto: xxxlesnina.hr/emmezeta.hr/hm.com/zarahome.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

POLICE za knjige doslovno su mjesto raznih priča, ali dijele i priče o vašem domu i ukusu za knjige. Uredna ili neuredna polica čini razliku između nereda i lijepe osobne knjižnice. Dizajniranje police za knjige ide dalje od poretka knjiga po boji ili slaganja prema visini. Iako su knjige centar svega, potrebna im je dobro uređena polica. Evo kako joj podariti sjaj koji zaslužuje.

Odaberite stvari koje vrednujete

Knjige ste pomno odabrali, stoga nemojte police s njima puniti glupostima. Lako je dopustiti da police za knjige postanu groblja nepotrebnih ukrasa ili predmeta koje ne želite imati na njima. Kako biste to izbjegli, Aimee Wertepny iz PROjECT. interiorsa kaže da je važno "odabrati dodatke koje želite gledati svaki dan".

"Dom bi trebao pričati priče svojih stanara i odražavati njihova putovanja kroz život", rekla je Wertepny za Livingtec. Stoga police za knjige dopunite uspomenama koje prikazuju važne dijelove vašeg života, poput fotografija, satova, biljaka, šalica s putovanja i slično.

Stolni sat, Lesnina, 18.99 eura
Okvir za slike, Emmezeta, 15.99 eura
Okvir za slike, Emmezeta, 9.99 eura

Uključite dekorativne objekte

Osim knjiga i vama važnih predmeta, uključite i dekoracije koje se lijepo uklapaju u vaše police. Neka te dekoracije budu nešto što vam se zaista sviđa, ne nužno što se dobro uklapa u prostor. Pazite da održavaju vašu osobnost i stil.

Zrcalo, Zara Home, 79.99 eura

Ostavite prostora na policama

Stvarno stiliziranje police za knjige uključuje igranje s prostorom i proporcijama. Ljubitelji knjiga možda će biti skloni prepuniti police svojim voljenim naslovima, ali kako biste stilizirali kućnu knjižnicu, potrebna je ravnoteža. U prijevodu, nemojte pretrpati police.

"Nešto praznog prostora ključno je, stoga se pobrinite da ne pretrpate police", rekla je dizajnerica interijera Audrey Scheck. Krajnji rezultat trebao bi biti umirujući. Među knjigama treba biti prostora, a najbolje ih je poredati desetak na sredinu police i ostaviti nešto praznog prostora sa strane.

Budite svjesni svoje razine "nereda"

Nered je zapravo subjektivan pojam te ga svaka osoba vidi na drugačiji način. Ako ste skloni zadržavanju knjiga, niste sami. Neki će knjige posložiti prema veličini, boji ili abecednim redom, a neki će ih postaviti bilo gdje.

Bitno je uz kakvo se uređenje polica osjećate ugodno, ali i da police ne budu pretrpane do mjere da se na njima ne možete snaći. Slobodno uključite i lijepe, ukrasne kutije za dodatnu pohranu na policama.

Sklopiva kutija, Lesnina, 5.18 eura
Kovčeg za pohranu, Lesnina, 12.99 eura

Surađujte s godišnjim dobima

Police za knjige često se doživljavaju kao statična svojstva u sobi, ali u njih se može unijeti mnogo više kreativnosti kada se mijenjaju s godišnjim dobima. Dizajnerica interijera Frances Bailey kaže: "Sklona sam prikazivati prirodne predmete tijekom ljeta, poput lijepe školjke koju sam pronašla na plaži ili male šalice s perjem, ali za jesen i zimu volim drukčije stilizirati police."

Vaza u obliku školjke, H&M, 29.99 eura
Visoka staklena vaza, Zara Home, snižena cijena je od 6.49 eura

Održavajte ravnotežu

Ravnoteža na vašim policama za knjige pridonijet će općem dojmu sobe. Kada je riječ o ravnoteži u unutrašnjem dizajnu, savršena ravnoteža ili potpuno simetrične police nisu nužne, već opći osjećaj dosljednosti kada gledate policu kao cjelinu.

Knjige možete koristiti i kao osnovni objekt za druge ukrasne predmete. Primjerice, knjige koje ste pročitali mogu služiti kao "polica na polici" te na njih možete staviti okvir sa slikom, možda baš nekom koja je vezana uz knjigu na kojoj stoji.

Pročitajte više