Evo koje se pametne telefone isplati čekati ove godine

Foto: Shutterstock/oneplus.com/huawei.com/mi.com/apple.com/samsung.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Krešimir Blažev ima više od 20 godina iskustva u telekomunikacijama i pratećoj industriji. Za Index je sastavio listu pet najočekivanijih pametnih telefona u 2024. godini. 

2023. JE, usprkos općem padu isporuka, ostala zabilježena i kao godina u kojoj je rasla prodaja pametnih telefona iz premium segmenta. Sukladno tome, proizvođači su dodatno ohrabreni i spremni ponuditi najbolje što mogu za svoje vjerne kupce u 2024. godini.

Uostalom, top modeli su i svojevrsno ogledalo svakog brenda jer govore o njegovom stadiju tehnološkog razvoja. U takvoj situaciji svoje perjanice ne žele prepustiti slučaju, stoga daju sve od sebe kako bi se pokazali u najboljem svjetlu. U ovom tekstu zato donosimo popis najočekivanijih top modela 2024. godine te njihove specifikacije, odnosno poznate detalje.

Upozoravamo da neki od navedenih modela još nisu službeno predstavljeni, ali solidna količina procurjelih informacija omogućuje nam složiti konačnu sliku, odnosno u solidnoj mjeri zaključiti što možemo očekivati.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Foto: Samsung / na fotki nije uređaj o kojem je riječ u tekstu već Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S24 serija će biti predstavljena 17. siječnja u San Franciscu. Na događanju koje će se održati u SAP Centru predstavit će sva tri Galaxy S24 modela. No iako je datum predstavljanja službeno potvrđen, informacije o uređajima su još uvijek neslužbene. 

Imajući u vidu praksu iz proteklih desetak godina, praktički je sigurno da će se sve što je do sada procurilo i ostvariti. S druge strane, treba imati na umu da nikad ne procure svi detalji, tako da je poneko dodatno iznenađenje na samom predstavljanju ipak moguće.

Dizajn i kućište

Prvo treba reći da se, prema CAD renderima, ali i navodno službenim slikama koje su procurile, S24 serija dizajnom neće puno razlikovati od prethodnika. Na slikama je vidljiv prepoznatljiv dizajn koji Samsung "gura" već godinama, posebice kad je u pitanju najskuplji model - Galaxy S24 Ultra, sa svojim specifičnim četvrtastim oblikom.

Ovakav oblik je, naime, nužan kako bi u kućište stao S-Pen, što je tradicija još od modela Galaxy S22 Ultra, koji je zamijenio nekadašnju Note seriju. Kod dizajna modela Galaxy S24 Ultra svakako treba istaknuti i vjerojatnost promjene pristupa prednjem dijelu kućišta, odnosno zaslonu.

Naime, već skoro čitavo desetljeće Samsung (zajedno s ostalim proizvođačima Androida) forsira na rubovima zakrivljene zaslone, za koje se ne može reći da su ergonomski, a i povećavaju rizik od oštećenja.

Ako je vjerovati najnovijim glasinama, a posebice prototipovima uređaja koji su osvanuli na internetu, novi top model bi mogao donijeti potpuno ravan ili eventualno zanemarivo zakrivljen zaslon, što će najviše cijeniti oni koji redovito koriste S-Pen.

Zadnja, ali ne manje bitna stavka je i titansko kućište po uzoru na iPhone. Ako se glasine pokažu točnima, umjesto aluminijske konstrukcije kao do sada, dobit ćemo titan, materijal lakši od čelika, ali neusporedivo čvršći. U kojem obliku i u kojoj leguri, ostaje vidjeti.

Kamera

S obzirom na to da je Ultra model uvijek najskuplji, ako izuzmemo Fold seriju, od njega se najviše i očekuje. Tako će i S24 Ultra donijeti najbolju kameru u ovoj seriji, no prema nekim glasinama, ove godine bi mogao izostati 10x optički zoom s periskop lećom, koji bi trebao zamijeniti 5x.

Ovo može zvučati razočaravajuće za entuzijaste koji vole špijunirati susjede, no ne mora nužno biti loša vijest jer će telefoto kamera s periskop lećom dobiti osjetno veći senzor.

Naime, aktualni model za optičko povećanje koristi 10 MP senzor, dok bi S24 Ultra na tom mjestu mogao upregnuti 50 MP, što, uz moguću pixel-binning tehnologiju, osigurava osjetno veću količinu detalja, a time i oštrinu slike.

Tako bi se razlika između 5x i 10x optičkog povećanja trebala nadoknaditi digitalnim, a konačni rezultat ne bi nužno morao biti lošiji od 10x optičkog povećanja na 10 MP senzoru.

Najnovija informacija, koja je procurila prije nekoliko dana, govori da će S24 Ultra imati i mogućnost snimanja 4K 120 fps videa, što implicira osjetno veću kvalitetu i mogućnost snimanja artističkih uradaka s usporenim efektima.

Procesor

Kad je u pitanju procesor, Samsung bi se ove godine mogao vratiti staroj praksi opremanja uređaja različitim procesorima za različita tržišta. Tako bi Europa ponovno mogla dobiti verzije pokretane Samsungovim in-house procesorom, u ovom slučaju Exynos 2400, dok bi modeli namijenjeni američkom tržištu trebali koristiti Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3.

Postoje indicije da će najskuplji model, tj. S24 Ultra, u cijelom svijetu biti pokretan Snapdragonom, no ova informacija je i u insajderskim krugovima proturječna.

Umjetna inteligencija

Jedna od najvažnijih značajki kod nove S24 serije bi trebala biti konkretna primjena jezičnih modela umjetne inteligencije. Osim što će AI komponente navodno biti integrirane u razne asistente za produktivnost, najnovije špekulacije sugeriraju i instant prevođenje telefonskih razgovora.

Iako ovo zvuči pomalo futuristički, ne bi nas čudilo da se Samsung (ili neki drugi proizvođač) zaista okuša i na ovom polju. Međutim, ako na kraju ova opcija zaista bude dostupna, prilično je izvjesno da će biti ograničena na nekoliko jezika.


iPhone 16 Pro/Max

Foto: Apple / Na fotki nije uređaj o kojem je riječ u tekstu već iPhone 15 Pro i Pro Max

Do lansiranja nove generacije iPhonea ostalo je još poprilično vremena, stoga su i trenutno dostupne glasine ograničenog dosega. Ipak, praksa je dosad pokazala da se i one najranije često pokažu autentičnima, stoga nije naodmet špekulirati o očekivanjima.

Dizajn

Kad jednom okrene novu stranicu dizajna, Apple se istih smjernica drži po nekoliko godina. Upravo zato kod iPhone 16 serije ne treba očekivati veći skok po tom pitanju. iPhone 16 i iPhone 16 Pro će vrlo vjerojatno izgledati isto kao i aktualni modeli, s neznatnim izmjenama u dimenzijama i ponekim detaljima.

Dynamic Island bi trebao ostati, dakle ne treba gajiti nade o zaslonu koji pokriva cijeli prednji dio s kamerom ispod njega, kao kod nekih konkurentskih modela. S obzirom na Appelovu praksu suzdržavanja od trendova koje nameću drugi, ovako radikalan zahvat ne treba očekivat još nekoliko godina, odnosno dok Apple ne bude siguran da je tehnologiju dovoljno usavršio.

Veći zasloni

Prema do sada već nekoliko puta potvrđenim informacijama iz nekoliko različitih izvora, gotovo je sigurno da će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max donijeti veće zaslone. Apple bi to mogao postići dijelom smanjenjem debljine rubova kućišta, ali i neznatnim povećanjem dimenzija.

Najnovije informacije, koje donose inače pouzdani tipsteri, točno specificiraju dimenzije i masu kućišta, a isto vrijedi i za dijagonale zaslona. Tako bi iPhone 16 Pro, umjesto 6.1-inčnog na aktualnom modelu, mogao dobiti 6.3-inčni zaslon. S druge strane, iPhone 16 Pro Max bi se sa sadašnjih 6.7 mogao rastegnuti na 6.9 inča.

Procesor

Ovdje zapravo i nisu potrebne glasine jer je sasvim logično očekivati da nova generacija iPhonea donese i novu generaciju procesora. Aktualni top modeli koriste Apple A17 čip, koji predstavlja prvu generaciju izrađenu u 3-nanometarskom procesu.

Sljedeća generacija bi trebala nositi ime Apple A18, no skok u odnosu na A17 neće biti toliko velik kao prilikom prelaska s A16 na A17 jer je prethodni bio temeljen na 4 nm procesu. Naime, A18 će nastaviti koristiti 3 nm tehnologiju, no to će biti njezina druga generacija, tako da će napredak ipak biti vidljiv.

Prelazak na 2 nm očekuje se tek 2025. godine, barem prema planovima tajvanskog TSMC-a koji fizički proizvodi čipove.

Kamera

iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max mogli bi biti prvi Appleovi telefoni čije će sve tri kamere koristiti 48 MP senzor. Razlika će, naravno, biti u lećama, odnosno kutu snimanja i žarišnoj duljini. Pro Max model bi trebao zadržati periskop kameru s 5x optičkim povećanjem, no veći senzor (48 MP) bi joj trebao osigurati osjetno bolje rezultate nego aktualni 12 MP. Ovdje paralelu možemo povući sa Samsungom te po ovom pitanju očekivati veliki rivalitet.

Umjetna inteligencija

Ni Apple neće ostati dužan po pitanju velikih jezičnih modela umjetne inteligencije, odnosno njihove konkretne primjene u samim uređajima. Prema nekim izvorima, iOS 18 će donijeti podršku za AI na razini operativnog sustava te tako omogućiti svim aplikacijama pristup najnovijoj tehnologiji.

Naravno, na proizvođačima trećih strana će biti koliko će htjeti i znati iskoristiti ove mogućnosti, no prilično je izvjesno da će Apple u svojim aplikacijama po tom pitanju učiniti maksimum.


Xiaomi 14 Pro

Foto: Xiaomi

Xiaomi 14 serija već je predstavljena za kinesko tržište, dok globalna verzija svoju premijeru očekuje tijekom ovog mjeseca. Dakle, u ovom slučaju su sve specifikacije poznate, a ono što može varirati je ponuda radne memorije i spremišnog prostora, koja često zna varirati ovisno o regiji.

Zaslon

Tehnologija izrade je LPTO AMOLED, dijagonala 6.73 inča, stopa osvježavanja 120 Hz, a pozadinsko odjeljenje čak 3000 nita u automatskom načinu, što je više nego kod Samsunga i Applea. Ovdje napomenimo kako je Xiaomi već lansirao jedan model s ovako jakim pozadinskim osvjetljenjem i čini se da će ova tehnologija predstavljati novu utrku u specifikacijama.

Procesor i memorija

Ovdje nema većih iznenađenja. Xiaomi 14 Pro pokretan je najnovijim Qualcommovim čipom Snapdragon 8 Gen 3, izrađenim u 4 nm procesu. Ovim procesorom bit će pokretani i mnogi drugi Androidi, uz već spomenuti Samsung Galaxy S24. Ponuda radne i spremišne memorije kreće se od 12 do 16 GB, odnosno 256 GB do 1 TB.

Kamere

Xiaomi 14 Pro donosi tri 50 MP kamere, ali svaka od njih ima drukčiju leću i ima različitu namjenu. Tako primarna ima ekvivalent žarišne duljine od 23 mm, što je u svijetu telefona standard. Ultraširokokutna pokriva kut od 115 stupnjeva, a 75 mm telefoto kamera nudi 3.5x optičko povećanje.

Primarna i telefoto kamera su optički stabilizirane, dok za snimanje videa uređaj koristi softversku stabilizaciju temeljenu na žiroskopu.

Baterija i punjenje

Xiaomi je poznat kao pionir brzog punjenja, i po tom pitanju već je godinama ispred Samsunga i Applea. Tako Xiaomi 14 Pro donosi 120W brzo punjenje, koje će njegovu bateriju kapaciteta 4880 mAh od 0 do 100% napuniti za svega 18 minuta.

Napomenimo da je ovo službeno deklarirano vrijeme, no u praksi ne bi trebalo biti većih odstupanja, što ovisi o faktorima kao što je npr. okolna temperatura. Bilo kako bilo, Xiaomi ćete napuniti nekoliko puta brže nego Samsung ili iPhone.


OnePlus 12

Foto: OnePlus

I ovaj uređaj je već službeno predstavljen za kinesko tržište, a globalna verzija svoju premijeru isto tako očekuje tijekom ovog mjeseca. OnePlus dvanaesticom ponovno želi ući među najpopularnije brendove, odnosno vratiti slavu koju je uživao prije smjene u vrhu kompanije.

Naime, u zadnjih nekoliko godina brend se prilično razvodnio, odnosno nije ničim uspio zaintrigirati širi krug kupaca. Model One Plus 12 bi to trebao popraviti, a u nastavku pročitajte zašto.

Procesor i memorija

OnePlus 12 pokretan je Snapdragonom 8 Gen 3, dakle najnovijim izdankom iz Qualcommove riznice, no ono što ga čini drukčijim od većine ostalih Androida je varijanta s čak 24 GB RAM-a.

Vjerojatno se sada pitate čemu toliko radne memorije u mobitelu, s obzirom na to da ni vaše računalo vjerojatno nema više od 16 GB. Dobar dio razloga, naravno, leži u marketingu, jer među kineskim proizvođačima već neko vrijeme postoji rivalitet u pretjerivanju.

To smo mogli vidjeti u domeni brzine punjenja, a od nedavno i nabrijavanja zaslona pozadinskim osvjetljenjem. U svakom slučaju, malo je vjerojatno da ćete u mobitelu uspjeti iskoristiti 24 GB RAM-a, no oni koji ga kupuju zbog igara, zasigurno će poželjeti i zadnji bajt ovog memorijskog modula.

Zaslon

Iako sam po sebi možda ne donosi revolucionarnu tehnologiju izrade zaslona, OnePlus 12 je specifičan po tome što ima najjače pozadinsko osvjetljenje na tržištu - čak 4500 nita u automatskom načinu. Usporedbe radi, iPhone 15 Pro Max nudi maksimalno 2000, a Samsung Galaxy S23 Ultra 1750 nita.

Ovako veliku razliku ne treba posebno obrazlagati, a vidljiva je i u odnosu na gore spomenuti Xiaomi 14 Pro, koji nudi 3000 nita. Ovo konkretno znači da će zaslon biti savršeno čitljiv i na najjačem ljetnom suncu u podne na plaži, i to neusporedivo bolje u odnosu na konkurenciju.

Ipak, zbog zaštite zdravlja očiju, "peak" s najvišom svjetlinom moguće je postići samo u automatskom načinu, kako se ovom značajkom ne biste igrali u mraku, jer tada ju baš i ne bi bilo pametno koristiti.

Baterija

U zadnjih nekoliko godina top modeli svih proizvođača rijetko imaju bateriju kapaciteta većeg od 5000 mAh. OnePlus je i ovdje vidio šansu za isticanje te ugradio solidnih 5400 mAh. Rezultat je, nažalost, nešto veća debljina kućišta, no očito se vodio anketama, odnosno mišljenjima kupaca, koji su često izražavali spremnost žrtvovanja debljine i mase uređaja kako bi dobili na autonomiji.

Treba naglasiti da OnePlus inače ima jednu od najbolje organiziranih zajednica korisnika na vlastitom forumu, a tajna uspjeha je ugradnja aplikacije za jednostavan i brz pristup temama i raspravama sa samog uređaja.

Kad je brzina punjenja u pitanju, ni OnePlus nije veslo sisao. Uređaj isporučuje s 100W punjačem, a nudi i podršku za 50W bežično punjenje.


Huawei P70

Foto: Huawei / Na fotki nije uređaj o kojem je riječ u tekstu

Usprkos sankcijama, Huawei ne odustaje od proizvodnje pametnih telefona. U proteklih nekoliko godina zabilježio je osjetan pad prodaje zbog nemogućnosti pristupa Google aplikacijama i 5G modemima, no s vremenom se uspio oporaviti i ponovno postati konkurentan, barem na kineskom tržištu.

No, bez obzira na to, Huawei i dalje prilično dobro kotira na europskom tržištu, ponajviše zahvaljujući svojim iznimno dobro koncipiranim kamerama.

Kamera

Huaweijeva P serija oduvijek je predstavljala korak ispred u mobilnoj fotografiji. Ako je suditi po do sada procurjelim informacijama i pratećim glasinama, ni P70 neće biti izuzetak. Tako bi novi model trebao dobiti kameru koja će po mnogim karakteristikama nadjačati konkurenciju, a tajna je potpuno novi senzor u kombinaciji s isto tako novom postavom leća.

Špekulira se da će Huawei P70 koristiti 5x optičko povećanje, ali kvalitetu fotografije dodatno bi trebao podići novi senzor, posebice u uvjetima slabije osvijetljenosti okoline, tj. po noći i u zamračenim prostorima.

Procesor

Nakon što je prošle godine lansirao Mate 60 Pro, Huawei je pokazao kako može izraditi napredan procesor bez zapadne pomoći jer se već neko vrijeme nalazi pod američkim sankcijama. U model P70 Pro navodno će biti ugrađen novi 5-nanometarski procesor, izrađen u kineskoj tvornici SMIC, što predstavlja značajan napredak u odnosu na prethodnu generaciju čipova koju je ta tvornica proizvodila.

Isto tako, Huawei je uspio organizirati i proizvodnju 5G modema te ih vratiti u svoje uređaje, nakon što je nekoliko godina bio ograničen na 4G.

Satelitsko povezivanje

Po uzoru na Apple, Huawei je već u modelu Mate 60 Pro omogućio satelitsku komunikaciju, no za razliku od iPhonea, ona je u Huaweijevim uređajima dvosmjerna. Ipak, s obzirom na to da je Mate 60 serija namijenjena isključivo kineskom tržištu, i sama usluga je ograničena na to područje. Kakva će situacija biti s ovogodišnjim top modelom, ostaje vidjeti.


A što je s ostalima?

Svjesni smo da u svijetu postoji još mnogo zanimljivih brendova i modela pametnih telefona koji čekaju lansiranje u ovoj godini, no njihov problem je ograničena dostupnost na našem tržištu.

Najbolji primjer je Googleov Pixel, koji uživa službenu podršku samo u većim EU državama. Istina, uvijek ga možete kupiti u nekoj od web-trgovina, ali to za sobom povlači i komplikacije prilikom reklamacija i servisiranja.

Uostalom, o sljedećem Pixelu još nema dovoljno glasina da bismo o njemu složili neki suvisli tekst. Isto vrijedi za Oppo, Vivo, IQOO, Realme i mnoge druge brendove, ali i za Motorolu, koja na našem tržištu nudi tek nekolicinu najjeftinijih modela.

U svakom slučaju, nadamo se da će i ovi brendovi uskoro naći put do našeg tržišta u svom najboljem izdanju, što će svakako utjecati na konkurentnost i kupcima ponuditi veći izbor.

Pročitajte više