Evo što je iOS 18 "uzeo" od Androida

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

USKORO stiže iOS 18, jedno od najvećih softverskih ažuriranja za Apple mobilne uređaje u posljednje vrijeme. Korisnicima iPhonea i iPada konačno će biti dostupne neke mogućnosti koje korisnici uređaja koje pokreće Android imaju već godinama, a mi donosimo njihov kratki pregled.

Teme početnog i zaključanog zaslona

Jedna od stvari koju korisnici Androida vole su brojne mogućnosti prilagodbe izgleda sustava. Prvi put ikad vlasnici iPhonea i iPada moći će postaviti ikone aplikacija i widgete gdje god žele. Do sada su instalirane aplikacije automatski popunjavale mrežu, dopuštajući vam samo promjenu redoslijeda, uklanjanje, stavljanje u mape ili pomicanje s widgetima.

Redizajn kontrolnog centra

Kontrolni centar isti je već nekoliko izdanja, ali u iOS-u 18 stižu višestruki paneli kroz koje korisnici mogu "listati" kako bi pristupili različitim postavkama i prečacima, piše Android Central. Kontrolni centar korisnici će moći i prilagoditi svojim potrebama.

Vlasnici iPhonea također će moći mijenjati veličinu različitih widgeta, a ova mogućnost trenutno na Androidu nije dostupna.

Jednostavno korištenje AI-ja na uređaju

Apple je na WWDC-ju otkrio da Siri puno toga obrađuje uz pomoć AI-ja. Kada pokušavate napraviti nešto što vaš telefon ne može samostalno obraditi, oslanja se na "Private Cloud Compute" servere. Ako Siri pitate nešto što ne zna, ChatGPT će pomoći. Google je to prvi napravio sa svojim Gemini Nano modelom, koji se nalazi na Pixel 8 i 8 Pro.

Redizajn Apple Photos aplikacije

Nova mogućnost koja stiže u već ugrađenu Photos aplikaciju zove se Collections, a čini se da je u pitanju preuređena mogućnost Libraryja, ali s naglaskom na automatski generirane albume. Druga vrsta kolekcije zove se Memories, a poboljšana je umjetnom inteligencijom uz pomoć koje ćete moći stvoriti kolaž ili film.

Najveći dodatak Photos aplikaciji na iOS 18 bit će mogućnost uklanjanja neželjenih objekata iz pozadine koji funkcionira kao Googleov Magic Eraser.

Kategorije u aplikaciji za poštu

Appleova aplikacija za poštu je dobila mogućnost kategorizacije, što znači da će kategorizirati poštu prema temi, onako kako to Gmail radi od 2015. Dolazi i mogućnost zakazivanja e-mailova, koja korisnicima omogućava da odaberu datum i vrijeme slanja poruke.

Game mode

Google je predstavio Game Mode API-ja i Game Dashboard s Androidom 12, a cilj je bio poboljšati iskustvo igranja smanjenjem potencijalnih smetnji koje bi mogle uzrokovati aplikacije u pozadini. Nakon što je debitirao s macOS Sonomom 2023. godine, Game Mode dolazi na iPhone i iPad kako bi osigurao što ugodniju igru.

Apple tvrdi da Game Mode "značajno smanjuje latenciju zvuka s AirPodsima i čini bežične kontrolere za igre nevjerojatno responzivnima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.