Francuski ministar razljutio modnu industriju reklamom protiv Black Fridaya

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

FRANCUSKA vlada pokrenula je kampanju kojom je željela potaknuti ljude da ne kupuju novu odjeću na rasprodajama povodom Black Fridaya (Crnog petka). Jedan od oglasa kampanje tako prikazuje čovjeka koji traži savjet u trgovini prije nego što mu prodavač kaže da ne kupuje ništa kako bi pomogao planetu i svojim financijama.

Kako piše BBC, iza ove kampanje stoji ministar za ekološku tranziciju, odgovoran za promicanje održivosti, Christophe Béchu. No tu su poruku kritizirali drugi vladini odjeli. Ministar financija Bruno Le Maire nazvao ju je "loše zamišljenom" i rekao da će naštetiti "poštenim tvrtkama".

Konteksta radi, Le Maireov odjel pokušava se uhvatiti u koštac s porastom nezaposlenosti i krizom troškova života - a smatra se da sezonske rasprodaje vraćaju više novca u gospodarstvo. Crni petak, kada trgovci nude značajne popuste i promocije, jedan je od najvećih dana kupovine u godini u mnogim europskim zemljama.

"Trebali smo ciljati platforme za online prodaju"

U četvrtak je Béchu priznao da je poruka možda ciljala pogrešne tvrtke te je izjavio za France Inter: "Trebali smo ciljati platforme za online prodaju, a ne fizičke tvrtke s tom porukom." No rekao je da oglasi neće biti povučeni.

Kampanja je jedna od niza inicijativa Béchua, koji je prethodno pokrenuo "bonus za popravak" kako bi potaknuo ljude da poprave svoju postojeću odjeću umjesto da kupuju novu. Od listopada francuska vlada subvencionira popravke odjeće i obuće dajući ljudima između 6 i 25 eura popusta. Francuska vlada se obvezala uplatiti 154 milijuna eura u fond bonusa za popravak u sljedećih pet godina.

Trgovački savezi i sindikati su zatražili povlačenje kampanje, zaprijetili tužbom

Kritike vezane uz kampanju stigle su i od trgovačkog saveza, sindikata tekstilne industrije i francuskog sindikata modne i odjevne industrije, koji su izdali zajedničku izjavu.

"Tražimo hitno povlačenje, a u suprotnom ćemo razmotriti tužbu za komercijalno klevetanje. Tražimo od ADEME (Francuska agencija za okoliš i upravljanje energijom) i Ministarstva ekološke tranzicije i teritorija da odmah uklone ovaj video i da zajedno rade na razvoju pozitivne komunikacije o transformaciji modnog i trgovačkog sektora."

Pročitajte više