Goodreads proglasio najbolje knjige 2023. godine

Foto: Shutterstock/amazon.de/amazon.com/stephenking.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GOODREADS Choice Awards godišnji je program dodjele književnih nagrada, prvi put pokrenut na Goodreadsu 2009. godine. Pobjednike određuju čitatelji koji glasaju o knjigama koje je Goodreads nominirao ili knjigama po vlastitom izboru, izdanim u određenoj godini. Većina knjiga koje Goodreads nominira je od provjerenih Goodreads autora. 

Upravo su objavljeni pobjednici 15. Goodreads Choice Awardsa, a više od 5.8 milijuna korisnika glasovalo je za svoja omiljena nova izdanja, u 15 kategorija s 300 nominiranih knjiga. Dodane su nove kategorije uključujući sve veći podžanr romantasy.

Najbolja fikcija: Yellowface, R.F. Kuang

Yellowface, R.F. Kuang, od 9.97 eura (75.12 kn)

U kategoriji najbolje fikcije s čak 200.722 glasa pobjedu je odnijela knjiga Yellowface. "Kombinacija satire, metafikcije i sporog trilera, knjiga u konačnici donosi lukavu kulturološku kritiku koja se tiče rase i simbolizma u knjižarstvu", istaknuto je na Goodreads stranici. 

Najbolja povijesna fikcija: Weyward, Emilia Hart 

Weyward, Emilia Hart, od 9.97 eura (75.12 kn)

Naslov Weyward autorice Emilije Hart odnio je pobjedu u čak dvije kategorije - povijesna fikcija i debitantski roman. U kategoriji povijesne fikcije ovaj roman dobio je 62.211 glasova. 

Vješta varijacija povijesnog fikcijskog romana, Weyward Emilije Hart prati tri očajne žene duž tri vremenske niti - odvojene, ali povezane -1619., 1942. i 2019. Priča se proteže naprijed-natrag u vremenu dok se žene susreću s trajnom ženskom snagom, duboko ukorijenjenoj u zemlji.

Najbolji misterij i triler: The Housemaid's Secret, Freida McFadden

The Housemaid's Secret, Freida McFadden, od 12.06 eura (90.87 kn)

S 86.468 glasova najbolji misterij i triler po mišljenju čitatelja i korisnika Goodreads stranice je The Housemaid's Secret. Ovo je nastavak prošlogodišnjeg nominiranog naslova u istoj kategoriji - The Housemaid.

Novi roman pronalazi sluškinju s tajnom Millie Calloway u još jednoj nezgodnoj situaciji dok autorica McFadden donosi svoju patentiranu mješavinu psihološke napetosti i obratnih zapleta.

Najbolja romansa: Happy Place, Emily Henry

Happy Place, Emily Henry, od 9.97 eura (75.12 kn)

Emily Henry redovito niže nagrade za svoje romanse, a ova joj je treća uzastopna pobjeda u ovoj kategoriji. Priča prati par koji je prekinuo, ali ne želi ometati atmosferu na nadolazećem putovanju s prijateljima. Rezultat je pametna varijacija lažne veze. Autoričin pobjednički niz posebno je impresivan ako uzmete u obzir da je objavila samo četiri romanse za odrasle.

Najbolja fantazija/romansa: Fourth Wing, Rebecca Yarros

Fourth Wing, Rebecca Yarros, od 9.97 eura (75.12 kn)

Fantazija/romansa o jahaču zmajeva Rebecce Yarros doživjela je golemu BookTok podršku i posljedično ravno u stratosferu bestselera. Impresivan uspjeh priskrbio joj je visoku brojku odanih čitatelja dok je knjiga pomogla popularizirati novi izraz za najpopularniji hibridni žanr 2023.: romantasy (fantazija/romansa). U toj kategoriji, u sklopu Goodreads Choice Awardsa, Fourth Wing je dobio 397.565 glasova i odnio pobjedu.

Najbolja fantazija: Hell Bent, Leigh Bardugo

Hell Bent, Leigh Bardugo, od 9.31 euro (70.15 kn)

Hell Bent je u kategorije najbolje fantazije dobio 75.800 glasova. Knjiga je nastavak Ninth Housea, pobjednika iste te kategorije 2019. godine. Ova omiljena serija uspostavila je novu putanju mračnih akademskih knjiga, donoseći uvid u svijet tajnih društava, okultnih rituala i međudimenzionalnih portala.

Najbolja znanstvena fantastika: In the Lives of Puppets, T.J. Klune

In the Lives of Puppets, T.J. Klune, od 11.99 eura (90.34 kn)

57.535 ljudi dalo je glas naslovu In the Lives of Puppets i osiguralo mu pobjedu u kategoriji znanstvene fantastike. T.J. Kluneov inovativni roman donosi temeljne koncepte legende o Pinokiju u fiktivno okruženje 21. stoljeća i šire. "Klune ima intuitivan osjećaj za ovu vrstu modernog stvaranja mitova, donoseći suvremeni odjek ovoj klasičnoj priči", piše Goodreads. 

Najbolji horor: Holly, Stephen King

Holly, Stephen King, od 9.99 eura (75.27 kn)

Stephen King, kum žanra, odnio je pobjedu s naslovom Holly koji je dobio 77.993 glasa. Knjiga suprotstavlja privatnu istražiteljicu Holly Gibney protiv para jedinstveno pokvarenih antagonista. "Kingova knjiga dijelom je studija likova, dijelom triler, a dijelom upozoravajuća priča o osamdesetogodišnjim akademicima", ističe Goodreads. 

Najbolja fantazija i znanstvena fantastika za mlade: Divine Rivals, Rebecca Ross

Divine Rivals, Rebecca Ross, od 9.99 eura (75.27 kn)

117.671 glas osiguralo je pobjedu naslovu Divine Rivals u kategoriji fantazije i znanstvene fantastike za mlade. Radi se o još jednoj BookTok senzaciji koja predstavlja istinski novi svijet mašte koji prikazuje osvetoljubive bogove, užase rata i snagu ljubavi - svih vrsta ljubavi.

Najbolja fikcija za mlade: Check & Mate, Ali Hazelwood

Check & Mate, Ali Hazelwood, od 9.97 eura (75.12 kn)

U kategoriji najbolje fikcije za mlade pobjedu je odnio naslov Check & Mate sa 68.736 glasova. Autorica Ali Hazelwood stekla je ime pišući pametne ljubavne priče za probirljive odrasle čitatelje. Check & Mate prati nevoljkog šahovskog genija Mallory Greenleaf dok primjenjuje gambite i strategije u igri života. 

Najbolji debitantski roman: Weyward, Emilia Hart

Weyward, Emilia Hart, od 9.97 eura (75.12 kn)

Kao što smo već naveli, ovaj roman je dvostruki pobjednik ove godine, odnio je pobjedu i u kategoriji povijesne fikcije i u kategoriji debitantskog romana s 45.420 glasa. "Weyward je i uspješan i ambiciozan, učinkovito spaja elemente magičnog realizma i povijesnih nagađanja kako bi ispričao priče o trima nevjerojatnim ženama u tri različita razdoblja", ističe Goodreads. 

Najbolja publicistika: Poverty by America, Matthew Desmond

Poverty by America, Matthew Desmond, od 13.70 eura (103.23 kn)

"Sociolog i dobitnik Pulitzerove nagrade Matthew Desmond ovogodišnju je nagradu zaslužio knjigom koju će budući povjesničari citirati generacijama", kaže Goodreads. Desmond postavlja neka vrlo neugodna pitanja o siromaštvu u Sjedinjenim Državama, a zatim se uvjerljivo zalaže za hrabri novi program zajedničkog prosperiteta. Naslov je dobio 25.910 glasova. 

Najbolji memoar i autobiografija: The Woman in Me, Britney Spears

The Woman in Me, Britney Spears, od 23.99 eura (180.76 kn)

Memoare Britney Spears su s oduševljenjem dočekali obožavatelji, a također su dobro prošli i kod kritike. Ako ste se pitali, memoari princa Harryja, Spare, zauzeli su drugo mjesto u ovoj kategoriji. The Woman in Me je dobila 132.867 glasova u ovoj kategoriji, a Spare 71.461. 

Najbolja povijesna biografija: The Wager, David Grann

The Wager, David Grann, od 13.60 eura (102.47 kn)

S 40.132 glasa u kategoriji povijesne biografije pobjedu je odnio naslov The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder. Novinar i iskusni istraživač David Grann prikazuje krvavu sudbinu britanskog ratnog broda iz 18. stoljeća koji je stvorio dvije skupine preživjelih, od kojih svaka priča različitu priču o tome što se stvarno dogodilo.

Najbolja humoristična knjiga: Being Henry: The Fonz...and Beyond, Henry Winkler

Being Henry: The Fonz...and Beyond, Henry Winkler, od 11.31 euro (85.22 kn)

I na kraju, s 36.770 glasova pobjedu u kategoriji humora odnio je naslov Being Henry: The Fonz...and Beyond. "U našoj sve podijeljenoj kulturi, lijepo je pronaći jednu stvar oko koje se svi možemo složiti: Fonz jest, bio je i zauvijek će biti kul", kaže Goodreads. Memoari Henryja Winklera otkrivaju glumčevo oštro oko, veliko srce i odlične spisateljske sposobnosti.

Pročitajte više