Google i Apple se udružuju kako bi riješili problem uređaja za praćenje lokacije

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

UREĐAJI za praćenje lokacije pomažu korisnicima da pronađu osobne stvari poput ključeva, torbi, prtljage i još mnogo toga preko mreža za pronalaženje. Međutim, oni se također mogu zloupotrijebiti za neželjeno praćenje pojedinaca. Apple i Google zajedno su podnijeli predloženu industrijsku specifikaciju za pomoć u borbi protiv zlouporabe Bluetooth uređaja za praćenje lokacije.

Prva specifikacija te vrste omogućit će Bluetooth uređajima za praćenje lokacije da budu kompatibilni s otkrivanjem neovlaštenog praćenja i upozorenjima na iOS i Android platformama. Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security i Pebblebee izrazili su podršku nacrtu specifikacije, koja nudi najbolje prakse i upute za proizvođače ako odluče ugraditi ove mogućnosti u svoje proizvode.

"Bluetooth uređaji za praćenje stvorili su ogromne prednosti za korisnike, ali također donose potencijal neželjenog praćenja, za čije rješavanje je potrebna zajednička akcija u cijeloj industriji", rekao je Dave Burke, Googleov potpredsjednik inženjeringa za Android. 

Stiže li Google Tracker?

Ovo partnerstvo između Applea, Googlea i drugih tvrtki trebalo bi smanjiti rizike uhođenja povezane s Bluetooth uređajima za praćenje uvođenjem automatskog otkrivanja širokog spektra uređaja za praćenje na širem broju pametnih telefona. Trenutačno je ova inicijativa u ranoj fazi, ali prema najavi, trebali bismo vidjeti nešto implementirano prije kraja 2023.

Budući da Google stoji iza naširoko korištenog mobilnog operativnog sustava Android, njegovo sudjelovanje u ovom partnerstvu s Bluetooth trackerom moglo bi biti isključivo zato što bi rješenje moralo biti neovisno o OS-u - ali postoji mogućnost da ovo partnerstvo također nagovještava gadget o kojem se dugo pričalo: Google AirTag, piše Tech Radar.

Naravno, ne bi se zvao AirTag, ali dugo se vjeruje da Google razvija vlastite Bluetooth trackere kako bi konkurirao uređajima koje proizvode Apple, Tile i Samsung. Osim toga, ne zna se mnogo o Google trackerima, ali vjeruje se da će biti otkriveni na Google I/O 2023. sljedeći tjedan (10. svibnja).

>> Ovo je šest načina na koje vam AirTag može pojednostaviti život