HP prodaje 40 godina star kalkulator za 130 eura

Foto: hpcalcs.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRETPOSTAVILI biste da su kalkulatori jedna od mnogih tehnoloških žrtava pametnog telefona, ali očito još uvijek ima dovoljno ljubitelja kalkulatora da HP može oživjeti model koji se već više od 40 godina koristi kao kolekcionarsko izdanje.

HP-15C, prvi put pušten 1982. godine, debitirao je dok je HP još uvijek sebe nazivao Hewlett-Packard. Stigao je desetak godina nakon Busicom LE-120A Handy, prvog ručnog elektroničkog kalkulatora s LED zaslonom i uslijedio je nakon nekoliko drugih ikoničnih modela HP-ovih kalkulatora objavljenih sredinom do kraja 70-ih, piše Gizmodo.

HP-15C bio je džepni znanstveni kalkulator s ugrađenom podrškom za kompleksne brojeve, matričnu matematiku, numeričku integraciju i rješavanje korijena. Imao je segmentirani LCD zaslon s 10 znamenki i imao je toliko vjernih fanova da se do danas HP-15C još uvijek prodaje za nekoliko stotina dolara na eBayu.

Originalni HP-15C prodan je za 135 dolara 

Izvorni HP-15C prestao se proizvoditi 1989., ali ga je HP ponovno oživio 2011. kao HP 15c Limited Edition. 12 godina kasnije, kalkulator se sada ponovno vraća kao HP 15C Collector's Edition.

Izgleda i funkcionira točno kao i original, zajedno s 10-znamenkastim segmentiranim LCD zaslonom koji se u ovom trenutku čini gotovo prastarim, ali bi trebao ponuditi poboljšano trajanje baterije. 

Originalni HP-15C prodan je za 135 dolara 1982. godine, točnije oko 425 dolara kad se uračuna inflacija, piše Gizmodo. Cijena kolekcionarskog izdanja HP ​​15C je 129 eura, a možete ga vidjeti ovdje.

Pročitajte više