IKEA predstavila vlastitu trgovinu rabljenog namještaja

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IKEA testira vlastitu internetsku platformu za prodaju rabljenih proizvoda preko koje bi njeni kupci prodavali jedni drugima umjesto da se oslanjaju na druge web stranice za kupnju i prodaju rabljenih predmeta. Ikea Preowned već je u funkciji u Madridu i Oslu, a švedski div planira globalno lansiranje stranice do prosinca.

Inicijativa bi trebala potaknuti ponovno korištenje predmeta

Ova inicijativa dolazi u kontekstu stalno rastućeg tržišta za rabljeni namještaj, odjeću i opremu, a uklapa se u IKEA-ine ciljeve održivosti time što potiče ponovno korištenje predmeta kako ne bi završili kao otpad. Također bi pomogla tvrtki da ostvari veću zaradu od preprodaje vlastitih proizvoda.

"Nakon prosinca ćemo odlučili o sljedećim koracima. Počinjemo u Oslu i Madridu, no imamo veće ambicije", izjavio je glasnogovornik IKEA-e.

Prodaja rabljenog namještaja vrlo je popularna na internetu, a na eBayu i britanskom Gumtreeju IKEA namještaj je među popularnijim.

Proizvođači namještaja na meti su kritika zbog otpada

U prošlosti su aktivisti za zaštitu okoliša kritizirali proizvođače namještaja zbog ogromne količine plastike koja se nakuplja u okolišu, pri čemu je velik dio otpada odlazio u mora. Problem se pogoršao zbog navale jeftinog namještaja koji potiče ljude da jednostavno bace namještaj koji ne žele jer je novi jeftin.

Aktivisti su redovito isticali važnost kružne ekonomije, pri čemu je cilj višestruko korištenje predmeta. Ako je tvrtka odgovorna za preprodaju vlastitih proizvoda, tada bi mogla postojati motivacija za izradu trajnijih i samim time održivijih proizvoda.

Dodatno, razvoj vlastitog internetskog tržišta bi omogućio švedskom trgovcu da se manje fokusira na svoje fizičke trgovine, a više na rastući sektor internetske prodaje i usluga montaže.

Oglase na Ikea Preowned platformi postavlja prodavač, a IKEA algoritmi generiraju detalje o predmetu, uključujući mjere i originalnu maloprodajnu cijenu. Trenutno prodavači mogu dobiti uplatu bankovnim prijenosom bez dodatnih naknada ili primiti IKEA poklon karticu s dodatnih 15% na iznos kupovne cijene namještaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.