IKEA-in dizajnerski laboratorij napravio kauč od 10 kilograma koji stane u kuvertu

Foto: space10.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DIZAJNERSKI studiji i brendovi konstantno promišljaju i izrađuju nove koncepte proizvoda koje svakodnevno koristimo kako bi pratili korak s načinom na koji živimo, a koji se stalno razvija i mijenja. Za mnoge koji žive u gradu njihovi stambeni prostori postaju sve manji, a i sve češće ih mijenjaju. Kauč je pak centar dnevnog boravka, mjesto gdje se mnogi opuštaju, druže s prijateljima, čitaju, odmaraju i sl.

No prema danskom dizajnerskom studiju SPACE10, današnji kauči su nerijetko teški, glomazni i komplicirani za transport. Imajući to na umu, ovaj dizajnerski studio zajedno s Panter&Tourronom radio je na stvaranju kauča koji je lagan, prilagodljiv i udoban, a rezultat je - kauč u kuverti koji teži samo 10 kilograma.

Njegov razvoj potpomognut je umjetnom inteligencijom - procesom koji je započeo upotrebom riječi "kauč" na brojnim alatima ili platformama umjetne inteligencije. Međutim, u procesu su odbačeni tipični oblici i dizajni, već su dizajneri počeli dodavati više upita i opisa kako bi donijeli nove perspektive, kao što su "platforma", "lagana", "održiva", "može se reciklirati" i "laka za premještanje".

Agenda za promjene

"Projekt je agenda za promjene. Inspirirati dizajnere da izazovu druge zastarjele arhetipove i krenu prema dizajnu koji je lakši i održiviji. Bolje za ljude i planet", izjavila je Georgina McDonald, iz odjela kreative i suradnji pri SPACE10.

Konvencionalan dizajn, oblik i brojne komponente tipičnog kauča mogu otežati recikliranje prema ovom dizajnerskom studiju. Napominju da mnogi stari ili neželjeni kauči završe na odlagalištu, a vlade počinju stvarati smjernice za upravljanje opasnim kemikalijama u otpadu od kauča.

Kauč je trenutno samo prototip

S kaučem u kuverti željeli su umanjiti te negativne učinke na okoliš. "Ovaj konceptualni kauč zamišljen je s aluminijskim okvirom, metalom koji se može beskonačno reciklirati. Tkanine na bazi celuloze i pjena od micelija bile bi potpuno kompostabilne ili biorazgradive. Smanjenjem količine materijala kauč bi ostao lagan, što bi ga učinilo lakšim i manje energetski intenzivnim za transport.

Njegovo trajno, biorazgradivo i vakuumirano zatvoreno pakiranje poput omotnice bilo bi prikladno za skladištenje i slaganje u skladištima te prezentabilno za maloprodajne trgovine. Dizajn bez alata i vijaka čini ovaj konceptni kauč lakim za sastavljanje, rastavljanje i recikliranje ako je potrebno", navodi studio.

SPACE10 dizajnerski studio je potpuno posvećen IKEA-i, a radi kao neovisni istraživački i dizajnerski laboratorij. "Donosimo nove perspektive i dizajniramo nova rješenja koja omogućuju tvrtki IKEA da ispuni svoje izvorno obećanje o stvaranju boljeg svakodnevnog života za mnoge ljude", stoji na službenoj stranici studija. 

Prije nego što odjurite do najbliže IKEA-e, kauč je trenutno samo prototip; prikazan je na novoj izložbi SPACE10 - Dizajn u doba umjetne inteligencije. 

Pročitajte više