iOS 18: Sve glasine i nove značajke koje se očekuju

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

2024. GODINA bi se mogla opisati kao godina AI-ja za mnoge marke telefona, poput Samsunga, Googlea, ali i Applea. Upravo ovaj potonji planira velike nadogradnje za iOS 18. Do sada je isplivalo mnogo glasina o tome što će novi iOS donijeti, ali i sam Tim Cook je dao do znanja da su nove AI značajke za Appleove platforme u izradi. 

Kako piše 9to5Mac, postojalo je nekoliko glasina o različitim AI značajkama koje su u izradi unutar Applea. Bloomberg je, pak, izvijestio da Apple smatra kako će iOS 18 biti jedno od "najvećih iOS ažuriranja" ikad, predvođeno upravo brojnim novim AI značajkama.

Mark Gurman je prošlog srpnja izvijestio da je Apple stvorio vlastiti sustav velikog jezičnog modela (LLM), koji je nazvan AppleGPT. Projekt koristi okvir nazvan Ajax, koji je Apple počeo graditi 2022. godine kako bi različite projekte strojnog učenja temeljio na zajedničkoj osnovi. Ajax će poslužiti kao temelj za Appleove nadolazeće AI značajke na svim platformama.

9to5Mac je pronašao dokaze o Appleovom radu na novim AI značajkama i tehnologijama velikih jezičnih modela u iOS-u 17.4. Izvijestili su da se Apple oslanja na OpenAI-jev API ChatGPT za interno testiranje kako bi pomogao razvoju vlastitih AI modela.

Glasine o mogućim AI značajkama

Evo nekih glasina o novim AI značajkama koje navodno dolaze na iOS 18: 

  • nova verzija Siri koja je inteligentnija i temelji se na tehnologiji velikih jezičnih modela, slično platformama poput ChatGPT-ja i Googleovog Geminija
  • nove AI značajke za Apple Music koje korisnicima omogućuju automatsko generiranje playlista
  • integracija AI-a u Pages, Keynote i Numbers za sažimanje, stvaranje sadržaja i drugo
  • AI značajke za Xcode koje mogu dovršiti blokove koda, pomoći u testiranju aplikacija i sl.
  • nadograđena verzija Spotlight pretrage koja je pokretana generativnim AI-jem i može obavljati složenije zadatke
  • AI značajka wellness coachinga koja je integrirana u Apple Health i Apple Watch
  • nove AI značajke za aplikaciju Poruke koje mogu automatski dovršavati poruke, odgovarati na pitanja i sažimati dolazne tekstualne poruke.

Appleove AI najave bit će objavljene ove godine

Tijekom nedavnog Appleovog poziva o zaradi Tim Cook je dao uvid u buduću najavu proizvoda. Prema Cooku, Apple troši "ogromnu količinu vremena i truda" na tehnologije umjetne inteligencije i kompanija je "uzbuđena što će podijeliti detalje rada u toj kategoriji kasnije ove godine".

Izuzetno rijetko Cook daje ovakve uvide u buduće Appleove planove, no čini se da je to sada napravio da bi umirio investitore i analitičare zabrinute zbog zaostajanja Applea za tvrtkama poput OpenAI-ja, Googlea i Microsofta. Hoće li ta najava biti dovoljna da smiri te strahove do stvarne najave proizvoda, ostaje vidjeti.

Osim toga, ostaje i pitanje koje će se od ovih glasina ostvariti i doista realizirati u ovoj godini. 

Pročitajte više