Apple se muči s prodajom iPhonea 15, stariji modeli iznenađujuće popularniji

Foto: Shutterstock/CIRP

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA najnovijem istraživanju Consumer Intelligence Research Partnersa (CIRP), najnoviji modeli iPhonea nisu zadovoljili očekivanja na tržištu. Prodaja linije iPhone 15 u posljednjem tromjesečju pokazuje značajan pad u usporedbi s prethodnim godinama.

Prema izvješću, četiri modela iPhonea 15 zajedno su činila 67% ukupne prodaje iPhonea u posljednjem tromjesečju, što je pad u odnosu na 79% udjela koji su imali modeli iPhone 14 u istom razdoblju godinu dana ranije. Najveći pad zabilježen je kod osnovnog modela iPhonea 15, koji je ostvario samo 19% udjela u prodaji, dok je njegov prethodnik, iPhone 14, držao 24%.

Stariji modeli su zabilježili porast prodaje

Jedini model koji je zadržao stabilan udio u prodaji je iPhone Pro Max, koji je zauzeo 22% tržišnog udjela i u ovom i u prethodnom tromjesečju.

Interesantno je da su stariji modeli iPhonea, kao što su iPhone 14 i 14 Plus, zabilježili porast prodaje. U drugom tromjesečju 2024. ovi modeli su zajedno činili 17% prodaje, što je značajan skok u usporedbi s 11% udjela koje su imali godinu dana stariji modeli iPhonea 13 i 13 mini u istom razdoblju prethodne godine.

Čak i dvije godine stari iPhone 13 pokazao je dobru prodaju, s udjelom od 10%, dok je iPhone 12, star dvije godine prošle godine, imao samo 4% udjela u istom razdoblju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.