Isprobali smo trenutno najpopularniju aplikaciju za second hand. Evo iskustva

Foto: Index/Freepik

FAMOZNI Vinted je stigao u Hrvatsku, a ako niste upoznati s konceptom, pročitajte ovdje sve što trebate znati o spomenutoj aplikaciji. Ukratko, Vinted je omiljena aplikacija ljubitelja održive mode i navodno je zbog jednostavnosti korištenja trenutni broj jedan za kupnju i prodaju polovne odjeće, obuće, modnih dodataka te opreme za dom, zabavu i kućne ljubimce.

Isprobala sam Vinted i evo kakvo je moje iskustvo. 

Mogu se ispregovarati do 30% niže cijene

Aplikacija je stvarno jednostavna za korištenje i pretraživanje. Na Vintedu se nalazi ogromna količina artikala, a često stvari koje vam se svide nisu vaš broj. Vinted je stoga skrojio personalizirano pretraživanje: unesete li svoje veličine odjeće i obuće, samo takve ponude će vam izbacivati. Naravno, postoje i standardni filteri, poput brenda, boje, proizvoda itd.

Na naslovnici aplikacija predlaže i preporučuje neke kolekcije, brendove i ormare drugih koji bi vas mogli zanimati, bazirano na vašim dotadašnjim pretraživanjima. Super mi je što možete pregovarati o artiklima, no ipak postoji granica, a to je do 30% niže od originalne cijene. Sviđa mi se ova praksa jer ipak pokazuje poštovanje prema prodavaču i ne možete ponuditi baš 10 eura na cijenu od 90.

Najviše me iznenadilo kad sam dobila poruku o artiklima koje sam pregledavala. "Trebaš li još informacija?" ili "Želiš li pregovarati cijenu?" Shvatila sam da su u pitanju artikli koje sam dodala u favorite, o čemu prodavači očigledno budu obaviješteni.

Onda sam shvatila da recenzija Vinteda ne bi bila potpuna ako bih djelovala isključivo kao kupac. Odlučila sam na prodaju staviti sat kojeg se svakako želim riješiti. Morate odabrati opciju stanja - novo s etiketom, novo bez etikete, jako dobro, dobro ili zadovoljavajuće. Njegova je novi s etiketom.

Došlo mi je pet obavijesti o dodavanju mog artikla među favorite, no još uvijek nije prodan. Odlučite li javiti se tim osobama, aplikacija vam ponudi opcije pa vrlo jednostavno možete komunicirati jednim klikom. Postoji i opcija "bump" kako biste mogli progurati svoje artikle široj publici. Ja sam je dobila besplatno kao novi korisnik, a inače se mora platiti.

S obzirom na to da Vinted djeluje na području raznih država, jako mi se sviđa što uz opis proizvoda, kao i u direktnim porukama, stoji opcija za automatski prijevod tako da je potpuno nebitno kojim jezikom komunicirate. U Hrvatskoj, osim unutar zemlje, možete naručivati odjeću još i s poljskog tržišta, pa je automatski prijevod prilično koristan za pregovore s Poljacima.

Dostava je besplatna za sada

Cijena dostave je inače 1.59 eura, barem je tako navedeno na svim računima, no trenutno je besplatna do 30. rujna za naručivanje unutar Hrvatske. Trećeg lipnja dobila sam obavijest da se besplatna dostava za narudžbe iz Poljske produžuje do 31. srpnja. Jedino što ne razumijem je zašto imam te pogodnosti, ali iskoristit ću ih svakako. 

Možete odabrati dostavu na adresu ili pick-up point gdje se nalaze ormarići za preuzimanje. Uzevši u obzir fantastično iskustvo s Hrvatskom poštom, uvijek odabirem bilo koju drugu opciju. Kada dobijete obavijest da je paket na lokaciji, imate dva dana da ga pokupite.

Razumijem da su dva dana više nego dovoljna i da se prostor za druge pakete treba čim prije osloboditi, ali malo je nezgodno ako ste, na primjer, za vikend na putu. Međutim, i to se riješi, tu je uvijek sestra ili neka druga žrtva da rješava tvoje probleme. 

Način preuzimanja prilično je jednostavan. Ukucate PIN koji ste dobili SMS-om i otvori se ormarić s vašim paketom.

Evo kako je jedan od naručenih artikala bio zapakiran, a reprezentativan je za sve dosad naručeno. Svi artikli došli su bez ikakvih oštećenja.

Stanje kao na slikama

Jako mi se svidjela Guess vintage torba čije je stanje označeno kao jako dobro. Na cijenu od 16.65 ponudila sam 12 eura, što je druga strana prihvatila. Kada platite proizvod, prodavač ima tjedan dana da ga pošalje, a vi ste obaviješteni o svakom daljnjem koraku. 

Na cijenu uvijek plaćate Buyer Protection, odnosno nekakvu vrstu osiguranja za, primjerice, oštećene ili zagubljene artikle, za sigurne transakcije i korisničku podršku. Ukupna cijena torbe bila je 13.30 eura.

Naručila sam artikl 21. svibnja, poslan je dan nakon, a stigao je 1. lipnja. Paket sam pokupila 3. lipnja. S obzirom na to da dolazi iz Poljske, čini mi se kao sasvim razuman period čekanja.

Naručena torba u odličnom je stanju i baš mi se sviđa. Čak mi je i ljepša nego na slikama. Jedina zamjerka je što remen nije podesiv, a za moj ukus je baš dugačak, premda sam prilično visoka, pa ću morati smisliti kako ga prilagoditi. Zamislila sam nositi ju uz boho ljetne kombinacije bijelih, plavih i bež nijansi.

Naručila sam i jednu majicu iz Zare čije je stanje označeno kao novo bez etikete. Cijena je bila 9.49 eura. Ponudila sam sedam eura, a prodavač je prihvatio ponudu te je, s naknadom za zaštitu kupca, iznos bio 8.05 eura. Majica je kupljena, poslana, dostavljena i preuzeta na iste datume kao i prethodni artikl.

Jako me podsjeća na djetinjstvo i daje mi vajb kultne i jedne od omiljenih mi serija, Prijatelja. Izgleda potpuno novo te predivno miriše po omekšivaču, što mi je super. Veličina je možda nešto manja od standardne M veličine, ali sjajno pristaje i jako sam zadovoljna kupnjom. 

Navukla sam se

Tu sam trebala stati, no trebala mi je jedna narudžba da se navučem na aplikaciju pa sam tako naručila i Mango torbicu koju sam, umjesto originalnih sedam eura, platila samo 5, plus 95 centi naknade. Stanje je, baš kao i majice, novo bez etikete.

Torbu sam platila 21. svibnja, a ponuđač je imao tjedan dana da ju pošalje, no već 23. torbica je bila na lokaciji. Naručena je iz Hrvatske pa ima smisla da je tako brzo stigla. Torba je u odličnom stanju, a već sam ju pošteno iznosila. Osim toga, još dvije majice su u procesu dostave i čini mi se da neće stati na tome.

Razlog što sam se vrlo brzo opustila na aplikaciji su povoljne cijene, a pri pretrazi uvijek označim da mi izbacuje samo nove stvari, s etiketom ili bez nje, eventualno jako dobro stanje. Tako znam da bih zaista trebala dobiti kvalitetne komade, a u slučaju da mi ne odgovaraju, nije mi žao tog novca. Uostalom, uvijek imam kome proslijediti.

Preporučujem da stavljate artikle u favorite i ako se možda dvoumite jer budete obaviješteni u slučaju da prodavač snizi cijenu. Međutim, preporučujem i da brzo djelujete ako vam se nešto baš svidi zato što se puno mojih favorita prodalo brzinom munje, o čemu ste također obaviješteni.

Ako niste sigurni je li neki artikl vrijedan tog novca, moj savjet je da uslikate zaslon i provučete ga kroz Google Lens te potražite originalnu cijenu po kojoj se prodavao ili se još uvijek prodaje. Naročito ako naručujete neke skuplje artikle. Dat će vam jasan uvid u to koliko zaista profitirate od te kupnje.

Zasad mi se aplikacija zaista sviđa i dobro mi je došla da popunim ormar za malo love. Međutim, nisam sigurna da ću jednako naručivati kada se bude plaćala i dostava. S dvije naknade nekako se izgubi taj osjećaj zgoditka kada upecate super majicu za tri eura koju morate platiti pet i pol.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.