Kuhinja je radni prostor. Evo kako pravilno odabrati svjetlo

Foto: ikea.com/emmezeta.hr/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRILAGOĐAVANJE rasvjete jedan je od najboljih načina da unaprijedite izgled i dojam kuhinje. No pitanje je u kakve svjetiljke vrijedi uložiti i jesu li potrebne svjetiljke za otok ako ga imate. Prema dizajnerima interijera, svjetlo koje ćete postaviti iznad kuhinjskih elemenata pametan je ulog.

Kuhinja mora biti dobro osvijetljena

"Ako postoji otok u kuhinji, osvjetljenje će dodati dvije glavne značajke: osvjetljenje za bolje kuhanje i dizajnerski izgled inače obične površine", rekla je Julia Mack, osnivačica tvrtke Julia Mack Design, za Livingtec.

Pomno odabrana svjetla također pomažu istaknuti materijale kuhinjskih elemenata. Ako u kuhinji imate poseban, unikatan komad, svjetlost ga može jako lijepo, a istovremeno funkcionalno i nenametljivo, istaknuti.

"Budući da je otok obično radni prostor, potrebna su vam pažljivo usmjerena svjetla kako bi vam pomogla prilikom tog rada", dodala je Jane Lockhard, osnivačica tvrtke Jane Lockhart Design. Sjeckanje, objedovanje i sve drugo što možda radite na kuhinjskom otoku bit će puno lakše uz dobro osvjetljenje.

Kakva svjetla odabrati?

Kako biste utvrdili koliko svjetala vam je potrebno, uzmite u obzir raspored vaših kuhinjskih elemenata te izmjerite otok i visinu stropa. Kako pojašnjava Lockhart: "To će pomoći u određivanju proporcija svjetiljke koje će izgledati dobro u prostoru. Viseće svjetiljke s više lampi dobro će izgledati na visokim stropovima, dok na nižima bolje funkcionira jednostavna linearna svjetiljka."

Rasvjeta koja ima više žarulja od jedne često poboljšava funkcionalnost iznad kuhinjskog otoka i doprinosi općem osvjetljenju prostora. Svjetiljke trebaju biti ravnomjerno raspoređene i visoko postavljene kako se ne biste udarili u njih. Postavite ih barem 90 cm iznad kuhinjskog elementa.

Hektar visilica, IKEA, 19.99 eura
Stropna svjetiljka Granados, Emmezeta, snižena cijena je 150.99 eura
Stropna svjetiljka Pastore, Emmezeta, snižena cijena je 89.99 eura
Viseća svjetiljka, Amazon, snižena cijena je 19.99 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.