Laptop Mag pitao stručnjake što Android može, a iPhone ne može. Evo što kažu

Foto: Shutterstock/sve.hr/amazon.de/istyle.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE mnogo, mnogo godina, započela je "bitka" između iPhonea i Android uređaja. Ako moramo specificirati, počelo je s pojavom prvog iPhonea 2007. i posljedično pojavom Googleovog Android operativnog sustava 2008. Ljudi su zauzeli strane i borili se da dokažu da je njihov telefon, odnosno operativni sustav, najbolji odabir.

Iako odluka između iPhonea i Androida ovisi o osobnom izboru i preferencijama, uvijek je zanimljivo čuti mišljenje stručnjaka koji su testirali razne uređaje oba operativna sustava. Laptop Mag je odlučio pitati pet telefonskih stručnjaka pitanje - "Što Android može, a iPhone ne može?".

"Volimo dobro sučeljavanje Androida i iOS-a", dodali su. Obratili su se poznatim stručnjacima za telefone, od kojih neki od njih imaju popularne YouTube kanale, a neki stoje, ili su stajali, iza relevantnih medija kada je u pitanju tehnologija poput TechRadara i Tom's Guidea. Pitanje su postavili: MrMobileu, Mattu Swideru, Adamu Ismailu, JerryRigEverythingu i Seanu Rileyu. 

MrMobile, YouTuber

MrMobile, odnosno Michael Fisher je YouTuber s više od milijun pretplatnika i poznat je po tome što voli sklopive uređaje, posebno Samsungovu Galaxy Z Fold seriju. S obzirom na to, lako je predvidjeti njegov odgovor. 

"Što Android uređaji mogu, a iPhonei ne mogu? Saviti se na pola!" rekao je. Dodao je da su sklopivi uređaji uveli nove značajke, širu upotrebljivost i više zabave u svijet pametnih telefona koji je davno degenerirao u "beskrajni tok ravnih ploča".

Samsung Galaxy Z Fold 4 5G, 1858 € (14.016,29 kn)

"Zahvaljujući svom Galaxy Z Fold 4, laptop ostavljam kod kuće 25% češće nego prije", rekao je Fisher. MrMobile je dodao da se Galaxy Z Fold 4 može rasklopiti u tablet od 7.6 inča, što mu čini obavljanje posla dok je u pokretu lakšim i ugodnijim.

"A noću i vikendom kada želim snimiti lagane selfije ili grupne fotografije s prijateljima (ili samo maksimalno povećati prostor u džepu s faktorom retro forme), Galaxy Z Flip 4 i Oppo Find N2 su divni mali povratnici", izjavio je.

"iPhone je izvrstan za nekoga kome je telefon samo pomoćni uređaj, ali za one od nas koji se sjećamo kad su telefoni bili zabavni, ne možete pobijediti sklopivi telefon. A za to morate prijeći na Android", zaključio je Fisher. 

Adam Ismail, bivši stručnjak za telefone Tom's Guidea i sadašnji novinar Jalopnika

"Dugo vremena iPhone niste mogli bežično puniti, niti staviti widgete na početni zaslon, postaviti zadane aplikacije ili imati uvijek uključen zaslon kada vam je telefon zaključan. U vrlo ranim danima niste mogli čak ni kopirati i zalijepiti!" rekao je.

Dodao je da je, međutim, tijekom godina Apple većim dijelom premostio jaz u odnosu na Android, ali istaknuo da vrijedi spomenuti da su neke od spomenutih značajki tek nedavno dodane, dok ih je Android imao već dugo (npr. Widgeti su debitirali s iOS-om 14 2020., dok je to glavna točka Androida više od desetljeća.)

Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, cijena na sniženju 1599.99 € (12.055,12 kn)

Ipak, Ismail je dodao da postoji nekoliko stvari koje Apple ne nudi - i vjerojatno nikada neće ponuditi, uključujući proširivu pohranu i vrlo prilagodljive početne zaslone. Ismail priznaje da je "tematiziranje" početnog zaslona iPhonea sada puno lakše nego što je bilo prije, ali svejedno Android telefoni korisnicima daju više slobode da personaliziraju svaki aspekt svog uređaja.

"Iskreno govoreći, jedina korisna razlika koja mi se ovih dana stvarno ističe je ta da još uvijek ne možete puniti iPhone preko USB-C", rekao je Ismail. "Ipak, postoji dobra šansa da ćemo to uspjeti prekrižiti s popisa u jesen", dodao je.

Matt Swider, osnivač stranice Shortcut.com i bivši glavni urednik TechRadara

Swider, koji je testirao više od 1000 telefona, zna ponešto o Android i iOS uređajima. "Android telefoni prednjače u inovacijama i cijeni - s velikom razlikom", rekao je Swider.

"Prvi su izašli s modernim sklopivim telefonima, modularnim telefonima, zakrivljenim zaslonima, velikim zaslonima, uvijek uključenim zaslonima, NFC-om, slanjem poruka, a uskoro i savitljivim zaslonima koji se mogu zarolati. Nazvati iPhone 'inovacijom', a Android uređaji to rade godinama. Oprosti, Apple, to je prava hrabrost", dodao je. 

Xiaomi Redmi Note 10 Pro, 199.89 € (1506.07 kn)

Swider priznaje da su cijene vodećih Androida u posljednje vrijeme naglo porasle, ali napominje da dobivate više za svoj novac u usporedbi s iPhoneom - poput dvostrukog prostora za pohranu za istu cijenu.

"Postoji hrpa Android opcija srednjeg ranga koje jednostavno ne možete pronaći kod Applea. Da, Google treba smanjiti jaz kada je u pitanju iMessage i njegov Android-to-PC ekosustav (nešto što je Apple usavršio između iPhonea i macOS-a), ali Android je jedini koji riskira s novim hardverom po razumnoj cijeni, i to zaslužuje isto toliko bodova na ploči", rekao je.

JerryRigEverything, YouTuber

YouTuber JerryRigEverything, odnosno Zack Nelson, ima 8 milijuna pretplatnika, a poznat je po svojim recenzijama uređaja kao što su OnePlus11, Samsung Galaxy S23 Ultra, Google Pixel 7 i iPhone 14. 

Zack Nelson priznao je da nije imao iPhone kao svakodnevni telefon još od iPhonea 4. Tada je hvalio Android jer je cjenovno pristupačniji potrošačima, ali je dodao da više ne može stajati uz tu tvrdnju budući da su vodeći uređaji poput Samsung Galaxy S serije jednako skupi kao i njihovi iOS parnjaci.

Asus ROG 5, 899 € (6773.52 kn)

Na kraju se Nelson složio sa Swiderom i Ismailom, zaključivši da je Androidova prednost u odnosu na iOS uređaje u tome što su uvijek korak ispred iPhonea. "OLED zasloni, bežično punjenje, telefoto kamere najprije su se pojavili na Android telefonima", rekao je Nelson. 

Sean Riley, zamjenik glavnog urednika u Laptop Magu

Telefonski stručnjak pri Laptop Magu Sean Riley, koji je recenzirao i isprobao bezbroj telefona kao što su OnePlus 10 Pro, iPhone 13 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra, Asus ROG Phone 5 itd., kaže da Android nudi jednu stvar korisnicima koju iPhone ne nudi, a to je kontrola.

"Iako je Apple posljednjih godina korisnicima ponudio 'okus slobode' s mogućnošću promjene početnog zaslona na iPhoneu ili postavljanja novog zadanog preglednika ili klijenta e-pošte, to je još uvijek blijedo u usporedbi s onim što možete učiniti na Androidu. Što se tiče prilagodljivosti, imate pokretače na Androidu koji u nekoliko sekundi potpuno mijenjaju izgled, dojam, pa čak i funkcionalnost vašeg telefona", izjavio je.

Dodao je da uživa u astrofotografiji i da Apple ne dopušta da ekspozicija traje duže od 30 sekundi. "Na Google Pixel 7 ili Samsung Galaxy S23 Ultra, mogu snimiti ekspozicije od 5-10 minuta koje poništavaju rezultate koje mogu dobiti s iPhoneom 14 Pro", istaknuo je.

Google Pixel 7, 551.43 € (4154.75 kn)

Dodao je da to nema nikakve veze s hardverom, već s Appleom koji vrši kontrolu nad softverom kamere. "U oba aspekta, ovo nije nešto što će svakog korisnika zanimati, ali ako želite imati potpunu kontrolu nad svojim uređajima, nema sumnje da je Android jedini izbor za vas", dodao je. 

Konačno, Riley se u potpunosti slaže sa Swiderom da vrijednost nije Appleova jača strana. "Apple nikada nije nudio svoje telefone po povoljnoj cijeni, ali dodatne godine softverske podrške uvijek su to uravnotežile i promijenile jednadžbu vrijednosti", rekao je.

No dodao je da budući da Samsung, Google i OnePlus sada nude 5 godina sigurnosnih ažuriranja i 3 do 4 velika ažuriranja za Android, jednadžba se ponovno promijenila.