Naručili smo gomilu stvari s Temua. Ovo je naše iskustvo

Foto: Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

INTERNETSKA trgovina Temu vrlo je brzo postala iznimno popularna. Ovom trgovinom upravlja kineska tvrtka za e-trgovinu PPD Holdings, a nudi razne artikle po prilično povoljnim cijenama. Trgovina je pokrenuta u rujnu 2022. u SAD-u, a kasnije je postala dostupna i u drugim zemljama, pa tako i nedavno u Hrvatskoj.

Zanimalo nas je što sve Temu nudi, kakvo je iskustvo kupovine, koliko brzo stigne narudžba, a i ono najbitnije - jesu li proizvodi kvalitetni? Upravo zato odlučili smo napraviti narudžbu i iskusiti sve iz prve ruke. Napravili smo tri narudžbe, zapravo četiri (ali više o tome ispod), na dvije različite adrese kako bismo vidjeli ima li neke razlike u vremenu isporuke proizvoda. 

No prije nego što se bacimo na predmete koje smo naručili, cijene i valjaju li išta te koliko je trebalo pošiljki da stigne, osvrnut ćemo se na samo iskustvo kupovine na Temuu. 

Gotovo sve cijene su akcijske

Stranica je prilično jednostavna za navigaciju, a ponuda je ogromna. Tako se mogu naći proizvodi od igračaka, odjeće, techa, nakita, alata, kućanskih uređaja, proizvoda za bebe itd. Zaista svašta, od igle do lokomotive, kako bi se reklo. 

Cijene su isto niske, a zanimljivo je da je na gotovo svim artiklima naznačeno da se radi o akcijskim cijenama i da su redovne cijene drastično snižene - najčešće 60% naviše. 

Stranica je zapravo klasična e-commerce - tu su recenzije kupaca, ocjene proizvoda, ali i neke klasične navlakuše, poput npr. natpisa na proizvodu da će se uskoro rasprodati i sl. Osim toga, na internetskoj stranici se stalno nešto izmjenjuje dok se skrola i mogu se vidjeti obavijesti da je nešto novo došlo, da je netko nešto upravo kupio i sl.

Također, kod pojedinih komada, kada se prijeđe mišem preko njih, može se vidjeti i video tog proizvoda - najčešće kako se koristi. Mobilna aplikacija je slična, samo nema tih gorespomenutih obavijesti. Naspram internetske stranice, ona je prilično statična, no jednostavna za upotrebu. 

Minimalni iznos narudžbe app metoda

Temu, kada je tek došao na hrvatsko tržište, tražio je minimalnu kupnju u iznosu od 10 eura. Prilikom naše kupovine, taj je iznos bio 40 eura, barem smo takvu obavijest dobili na vrhu stranice kada smo htjeli završiti narudžbu i imali 20-ak eura vrijednosti robe u košarici. No, onda smo se javili korisničkoj podršci i ispalo je da minimuma - nema. 

Afundar nam je prvo preporučio da dodamo više predmeta u narudžbu kako bismo maksimalno iskoristiti prostor za paket otpreme za ekološku potrošnju. Što god to značilo. Onda nakon što smo ga upitali koji je minimalni iznos da bismo nešto naručili, rekao nam je da ga je - eto baš u tom trenutku ukinuo. 

No nastavili smo s pitanjima jer nas je zanimalo postoji li inače. "Da, međutim, nema razloga za brigu jer smo već ukinuli ograničenje iznosa", rekao je. No, bili smo uporni i preformulirali upit - što ako preporučimo prijatelju trgovinu, koliko da mu kažemo da je minimalni iznos. "Dok provjeravam na svom kraju, nije potrebna minimalna narudžba za bilo kakve kupnje", glasio je odgovor. 

Bit će da je to s minimalnim iznosom narudžbe u stilu - ako prođe, prođe. 

Prva narudžba: Od odjeće do predmeta za dom

Ok, vjerujemo da vas sada zanima što smo naručili i jesu li proizvodi korisni ili smeće. Krenimo s prvom narudžbom. Kreirana je 29.1. u večernjim satima, naručeno je šest proizvoda, ukupni iznos je bio 21.13 eura, a prema Temuu uštedjeli smo 103.51 euro. Narudžba je stigla 9.2. na prvu zagrebačku adresu.

Dakle, trebalo je 11 dana, a ako se ne broje vikendi - 9 radnih dana. Prihvatljivo. Paket je dostavio Overseas, došao je u klasičnoj plastičnoj vrećici, a prema natpisu na paketu, pošiljka je stigla iz Budimpešte. Zanimljivo je i da Temu nudi 5 eura kredita ako se paket ne dostavi do točno određenog datuma, za prvu narudžbu to bi bilo do 16.2.

Naručili smo:

  • žensku majicu po cijeni od 1.89 eura u S veličini
  • staklenu čašu po cijeni od 3.25 eura
  • aparat za uklanjanje vlakana s odjeće po cijeni od 2.69 eura
  • policu za kupaonski kut po cijeni od 3.59 eura
  • tenisice po cijeni od 5.67 eura
  • i slušalice po cijeni od 4.04 eura

Sve je stiglo čitavo i čisto, a najviše smo se brinuli za čašu i zanimalo nas je hoće li preživjeti put. U našem slučaju jest. Bila je zapakirana u posebnu kartonsku kutiju sa zračnim punjenjem i iako je kutija imala blago nagnječenje na strani, čaša je došla u komadu. 

Sve što je stiglo je zapravo skroz uredu, posebno kada se pogleda cijena. Tenisice su jedine imale miris, po gumi, pa su završile na luftanju na balkonu na koji sat. Uzeli smo žensku veličinu 38, rekli bismo da su mrvicu manje od 38. U usporedbi s nekim tenisicama u ormaru, zaključak je da su 37 1/3. Inače su udobne i lagane na nozi, i za tih 5 eura čisto dobre tenisice. 

Ženska majica nam se svidjela izgledom, lagana je i veličina je dobra. Materijal je deblji, a razočaranje je stiglo kada smo pogledali etiketu - 100% poliester. No ovo je naša greška i što nismo čitali opis oglasa prilikom kupnje. Ne čini se da će se raspasti u prvom pranju. 

Staklena čaša nam je odlična, staklo je deblje, oblik je neobičan i nama fora. No ako se usporedi s drugim komadima koje smo naručili i njihovim cijenama, ona ispada - skupa. 

Aparat za uklanjanje mucica na prvu i drugu djeluje - jeftino. Imamo takav Philipsov i razlika je vidljiva. Ovaj je dosta manji i lakši, tek kada se stave baterije u njega, dobije se osjećaj da se ne radi o dječjoj igrački. Za rad su potrebne dvije AA baterije. No, sve to na stranu - uređaj radi i skida mucice jako dobro. 

Sada, na slušalice. Za 4 eura dobiju se bežične slušalice kojima baterija traje 2.5 sati, barem prema malom priručniku koji je došao s njima. Ako ih se, pak, koristi samo za pozive, trajat će 3 sata. Standby im je oko 80 sati. 

Povezivanje je full jednostavno, i s iPhoneom smo ih povezali bez ikakvog problema. Zvuk je ok, malo se čuje šuštanje ako je video glasniji. I čini nam se da je lijeva slušalica jača, odnosno da se zvuk bolje, tj. jače čuje na toj strani.

Isprobali smo ih i za poziv, sugovornik nam je rekao da nas dobro čuje, malo pozadina probija. Komande su jako dobre i nismo s njima imali poteškoće. U uhu nisu najudobnije i sigurno ne bi bile najbolji izbor za višesatno slušanje. No za 4 eura su i više nego solidne. 

I zadnje, polica. Lijepa je i praktična. Minus bi možda bile te ljepljive trake koje su prilično velike i zaista nisu lijepe, ali nakon što se poslože proizvodi na nju - nisu toliko uočljive. Polica se lako postavlja, a iako djeluje krhko, može podnijeti određenu težinu. Preživjela je tuširanje, odnosno vlagu, i onda noć. Nije pala niti skliznula, što nam se znalo događati sa sličnim policama.


Druga narudžba: Od igračaka za djecu do ogledala za auto

U drugoj narudžbi naručili smo 12 predmeta. S tim da smo jednu dječju igračku (rak koji pleše) naručili dvaput. Sveukupno smo platili 54 eura i 15 centi. Predmete smo naručili 26. siječnja, a stigli su na zagrebačku adresu 5. veljače. U predviđenom terminu.

Temu se potrudio da znamo da nam je dao velik popust. Po njihovoj računici, sve ove predmete bismo platili oko 150 eura. Ali, eto, darežljivi su pa su nam dali brutalan popust.

Sve je došlo odjednom, to je odluka Temua. Iako smo zapravo napravili u kratkom periodu dvije narudžbe (od tu slučajno i dvije igračke raka koji pleše), skladištari su očito vidjeli da su obje narudžbe od iste osobe te su ih poslali zajedno. 

Igračke raka došle su nam ovako:

Prilično izlomljeno, posebno kad se uzme u obzir da je riječ o najskupljoj stavci - jedna igračka košta 11 eura. Dakle, dvije su 22 eura, što će reći da nam je praktički pola troška otišlo na te dvije istovjetne igračke. 

Kutijica s natpisom "Fragile" također je došla u ne baš najboljem stanju.

U kutiji je ogledalce za automobil da bi se s vozačevog sjedala mogla gledati autosjedalica. No, jasno, za taj novac nije riječ o pravom ogledalu, već o običnoj plastici koja bi vjerojatno preživjela nuklearni rat.

Ono što nas je iznenadilo je da smo na ogledalu dobili nešto što izgleda kao - dlačice.

Kaktus koji pleše i oponaša vaše riječi koštao je 5 eura i 26 centi. Na domaćim e-shopovima, kako smo vidjeli, zna se prodavati i za preko deset. Kaktus radi na tri AA baterije (došao je bez baterija) te pleše, pjeva i imitira glas. Za cijenu od nešto više od pet eura ne možete više ni očekivati. Pitanje je samo koliko troši baterije.

Za razliku od kaktusa koji pleše, rak šeta po prostoriji lijevo-desno priličnom brzinom. Osim što šeta lijevo-desno i udara u sve u što udariti može, rak pušta glazbu. Preglasnu i iritantnu, ali bebi zabavnu. Pa valjda vrijedi. 

Rak je, spomenuli smo već, koštao 11 eura. Na Facebooku nam je posljednjih dana iskakala ova igračka na domaćim shopovima po cijeni i preko 15 eura. Za razliku od kaktusa koji ide na baterije, ovaj rak se puni uz pomoć punjača s USB priključkom.

Od ostalih stvari valja istaknuti i turpiju za nokte za bebe. Pokazala se kao dosta korisna stvar zasad. Turpija radi na jednu bateriju, a uz uređaj stižu tri turpije. Koštala je četiri eura te se pokazala kao korisna investicija.

Ostale stvari nije potrebno recenzirati. Radi se o nekim svakodnevnim glupostima koje ne mogu biti ni dobre ni loše. To su, primjerice, pregača za brijanje koja se zalijepi za ogledalo da dlake ne padaju svugdje, držač mobitela za dječja kolica, ogledalo za gledati autosjedalicu i slično. 

U nastavku su cijene: 

  • Pregača za bradu - 3.97 eura
  • Kaktus koji pleše - 5.26 eura
  • Krpa za prašinu na stalku - 3.68 eura
  • Ogledalo za autosjedalicu - 3.25 eura
  • Sredstvo za uklanjanje mrlja - 1.98 eura
  • Turpija za nokte za bebe - 4.02 eura
  • Još jedno ogledalo za automobil - 5.39 eura
  • Ogledalce u sklopu dječje igračke - 8.09 eura
  • Rak koji pleše - 11.02
  • Držač za šalicu/mobitel u dječjim kolicima - 5.40 eura
  • Dvije kuke za držanje stvari - 2.93 eura
  • Organizator ladice - 4.49 eura

Treća narudžba: Od čarapa do maske za mobitel

Treću narudžbu obavili smo 2. veljače. Stvari su nam došle 10.2. Osam artikala platili smo 20.93 eura iako Temu tvrdi da sve skupa vrijedi 61 euro te da su nam dali popust od 30 eura.

Ovo je sadržaj paketa: 

Maske za mobitel su solidne, ništa se više za ovaj novac ne može ni očekivati. Služe svrsi i dobro prianjaju uz mobitel. Muške čarape djeluju pristojno, riječ je o stopalicama te će sasvim sigurno poslužiti svrsi, ma kakve bile. Kopče za kosu došle su nezapakirane, a došle su dvije umjesto tri koliko piše da ih je u jednom paketu.

Daljinski upravljač odlično radi. Kad se uzme u obzir da su relativno nedavno univerzalni daljinski upravljači koštali i po više stotina kuna, ovo je prilično jeftino i dobro rješenje.

Za svakodnevne gluposti Temu super funkcionira

Temu nije ništa novo i neviđeno. Iako se radi o isključivo kineskoj robi, za razliku od drugih velikih online shopova sličnog karaktera, Temu dolazi dosta brzo. I sve stvari dolaze odjednom. To je dosta korisno, praktično i pohvalno.

Temu nas kao i svi drugi slični shopovi uvjerava da nam je dao brutalan popust, da požurimo s kupnjom jer će uskoro baš tog artikla nestati... Znamo da to nije istina, ali nije nas briga tako da taj odnos funkcionira.

Najsmješnije je što se Temu brine da naručimo još stvari kako bi sve skupa putovalo pa se tako čuva okoliš. S obzirom na to da je gomila stvari koje nude praktički beskorisna ili jedva za nešto korisna, tu autoironiju ne treba ni komentirati.

Temu nije platforma s koje ćete kupovati izrazito vrijedne stvari niti platforma o kojoj ćete ovisiti. Temu je razbibriga na kojoj nećemo ostaviti gomilu novca pa nam neće biti ni bitno što nije baš sve kako smo zamislili. Za svakodnevne gluposti poput kukica, maski za mobitele, daljinskog upravljača pa čak i nekih nebitnijih komada odjeće, Temu super funkcionira.

Na domaćim shopovima koji nam iskaču po Facebooku iste stvari redom koštaju znatno skuplje. Vjerojatno su ih i oni naručili s Temua. Tek su stigli u Hrvatsku pa su i cijene niske. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati. Zasad djeluje korisno ako znate stati s naručivanjem i ne naručiti baš svaku glupost koja vam se učini zgodnom.

Pročitajte više